Cojile de ouă nu sunt de aruncat! Vă pot ajuta în osteoporoză!

Coaja oului este una din cele mai bune surse de calciu pentru corpul uman. Autorul rus Mikhail Tombak recomandă utilizarea cojilor de ouă în tratamentul osteoporozei.

În rândurile de mai jos veți găsi rețeta și modul de administrare a calciului făcut din coji de ouă.

Cura cu calciu din coji de ou

Cura cu calciu din coji de ou

Cojile de ouă sunt de cele mai multe ori aruncate la coșul de gunoi. Acest reziduu alimentar are însă numeroase întrebuințări în gospodărie.

Unii le folosesc ca sursă de hrană pentru pământul din grădină sau ghivece.

Alții au citit despre cojile de ouă că sunt bune pentru oase, din același motiv pentru care le folosim ca fertilizant. Motivul este că sunt foarte bogate în minerale.

Cojile de ou – sursă bogată de minerale pentru oase

Pudra de coji de ouă este considerată o sursă naturală de nutrienți benefici pentru oase. Este vorba despre calciu, fluor și stronțiu.

Acestea conțin de asemenea cupru, fier, mangan, molibden, sulf, zinc și silicon. De altfel, compoziția cojilor de ouă seamănă mult cu cea a oaselor și dinților noștri.

O jumătate de coajă de ou ar putea oferi jumătate din cantitatea zilnică necesară de calciu (1 g) pentru un adult.

Efectele benefice ale calciului din coji de ouă în studii

Studiile clinice și experimentale au arătat un efect pozitiv al cojilor de ouă asupra metabolismului osos. Previn rahitismul la animale și oameni.

La femelele șobolan cu osteoporoză datorată post-menopauzei induse de ovariectomie, pudra din coji de ouă a protejat densitatea minerală osoasă.

Testele in vitro au arătat că pulberea de coji de ouă stimulează diferențierea condrocitelor și creșterea cartilajului.

Sunt și studii umane care confirmă beneficiul cojilor de ouă pentru oase. La femeile cu osteoporoză postmenopauzală sau osteoporoză senilă (datorată vârstei), cojile de ouă au redus resorbția osoasă și durerile de oase.

Totodată, acestea au crescut mobilitatea și densitatea osoasă sau au oprit pierderea de masă osoasă.

La fel de eficient sau superior carbonatului de calciu

În testele efectuate pe purcei, calciul din cojile de ouă s-a dovedit a fi similar sau chiar mai bun decât carbonatul de calciu purificat de uz alimentar.

Concluzia unei recenzii apărute în 2003 în jurnalul „International Journal of Clinical Pharmacology research” a fost că pulberea din coji de ouă produce efecte pozitive asupra oaselor și cartilajelor.

Ar putea fi, din aceste considerente, o strategie utilă pentru prevenirea și tratarea osteoporozei.

Un studiu mai recent, publicat în 2021 în „Journal of Physiology and Pharmacology” a confirmat aceste rezultate.

Previne pierderea de masă osoasă

Pudra obținută din cojile de ouă de găină este mai eficientă în ameliorarea pierderii de masă osoasă decât carbonatul de calciu anorganic. Studiul a fost realizat pe animale cu ovarele îndepărtare prin operație și oase osteoporotice.

Masa osoasă are tendința să scadă odată cu vârsta, mai ales la femei după menopauză. Acest lucru se întâmplă din cauza scăderii secreției de estrogen din corp, dar și a aportului redus de calciu din dietă.

Un studiu din 2017 a evaluat eficiența unui tratament cu coji de ouă pe 54 de femei vitenameze postmenopauzale. Acestea au fost împărțite în 3 grupuri.

Un grup a primit 300 mg de calciu din coji de ouă pe zi. Celălalt grup a primit 300 mg de calciu din carbonat de calciu pe zi. Al treilea grup nu a primit calciu deloc (placebo).

Autorii au măsurat masa osoasă la începutul, la mijlocul (după 6 luni) și la finalul studiului (după 12 luni).

După 1 an, la grupul care a primit calciu din coji de ouă, masa osoasă a fost semnificativ mai mare decât la grupul care a primit carbonat de calciu sau placebo.

Rezultatele acestui studiu sugerează că acest calciu din cojile de ouă ar putea fi mai eficient în creșterea masei osoase decât carbonatul de calciud.

Cel mai bun mod de a utiliza cojile de ouă pentru calciu este măcinarea lor sub formă de pudră.

Aceasta poate fi adăugată în aluaturile de pâine, pizza și alte preparate, fără să modifice gustul sau textura lor.

Autorul rus Mikhail Tombak ne spune cum să facem pudra din coji de ouă. Acesta susține că acel calciu din cojile de ouă este absorbit în proporție de 90% de oasele din corpul nostru.

Cum se face pulberea din coji de ouă

Colectați mai multe coji de ouă și spălați-le bine. Ouăle trebuie să fie ecologice sau să provină de la găini crescute în mod natural.

Puneți cojile la fiert în apă timp de 5 minute. Apoi lăsați-le să se zvânte complet.

După ce s-au uscat, se dau prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel. Nu măcinați prea multe coji odată, deoarece pulberile în general își pierd proprietățile pe măsură ce stau.

Doză recomandată

Mikhail Tombak recomandă administrarea a 0,5 – 1 g de pulbere de coji pe zi. Se poate amesteca în preparate, sau cu suc de lămâie.

Tratamentul durează 1 lună și se poate face de 2 ori pe an (în luna ianuarie și în luna noiembrie).

Calciul din cojile de ouă poate avea efecte bune asupra oaselor, unghiilor, gingiilor și părului.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Cum să faci pastă de dinți din coji de ouă
Spală-te pe dinți cu coji de ouă! Remineralizează și albește dantura
Miere, nucă și coji de ouă – elixir pentru oase puternice
Zdrobiți cojile de ouă și puneți-le în suc de lămâie – alternativă naturală la calciul din farmacii

Surse articol:

1. Rovenský J, Stancíková M, Masaryk P, Svík K, Istok R. Eggshell calcium in the prevention and treatment of osteoporosis. Int J Clin Pharmacol Res. 2003;23(2-3):83-92. PMID: 15018022.
2. Omelka R, Martiniakova M, Babikova M, Svik K, Slovak L, Kovacova V, Vozar J, Soltesova-Prnova M. Chicken eggshell powder more effectively alleviates bone loss comparted to inorganic calcium carbonate: an animal study performed on ovariectomized rats. J Physiol Pharmacol. 2021 Dec;72(6). doi: 10.26402/jpp.2021.6.05. Epub 2022 Apr 2. PMID: 35377339.
3. Sakai S, Hien VTT, Tuyen LD, Duc HA, Masuda Y, Yamamoto S. Effects of Eggshell Calcium Supplementation on Bone Mass in Postmenopausal Vietnamese Women. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2017;63(2):120-124. doi: 10.3177/jnsv.63.120. PMID: 28552876.
4. Mikhail Tombak, Terapia cu coajă de ouă, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 180

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.