Prunele uscate măresc activitatea celulelor formatoare de os și te ajuta să-ți păstrezi masa osoasă la bătrânețe

Articol bazat pe studii științifice

Prunele uscate sunt printre cele mai consumate fructe din timpul iernii. Unii le includ în dieta zilnică pentru a-și îmbunătăți tranzitul intestinal și a scăpa de constipație.

Studiile recente au arătat că aceste fructe au un efect protector semnificativ asupra oaselor și sistemului cardiovascular.

Prunele uscate te ajuta sa-ti pastrezi masa osoasa la batranete

Prunele uscate te ajuta sa-ti pastrezi masa osoasa la batranete

Prunele uscate măresc actvitatea celulelor formatoare de os

Un studiu apărut în „Journal of Medicinal Food” a arătat că prunele uscate cresc activitatea osteoblastelor.

Osteblastele sunt celule responsabile cu formarea țesutului osos. Osteclastele în schimb, sunt celulele care distrug țesutul osos.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procesul de formare a oaselor scade, în timp ce resorbția osoasă crește. Acest lucru duce la reducerea densității minerale osoase și un declin progresiv al sănătății oaselor.

Prunele uscate previn pierderea de masă osoasă la femeile 

În studiul menționat mai sus, consumul de prune uscat a avut ca efect creșterea capacității osteoblastogenă a sângelui.

Cele 5 participante la studiu au consumat câte 100 de grame de prune uscate pe zi. Autorii au colectat serum uman la 1 și 2 ore după ingestia prunelor uscate cu scopul de a observa influența acestora asupra activității celulelor osteoblaste și a expresiei genelor.

Rezultatele analizelor au arătat o creștere a activităților fosfatazei alcaline osteoblastice intracelulare și extracelulare. Efectele au apărut după 3 zile de la începerea curei cu prune.

Prunele uscate – benefice și pentru bărbați

Nu doar femeile ar trebui să consume prune uscate pentru a preveni pierderea de masă osoasă, ci și bărbații.

Un studiu apărut în același jurnal, în anul 2022, a arătat că 100 g de prune uscate pe zi au o influență pozitivă asupra densității minerale osoase la bărbați. Aceste fructe măresc rezistența oaselor și biomarkerii osoși.

Polifenolii și carbohidrații prebiotici din prune protejează oasele

Compușii din prune care ne protejează oasele sunt polifenolii. Acești antioxidanți acționeză măresc activitatea fosfatazei alcaline a osteblastelor și formarea nodulilor mineralizanți.

Prunele uscate conțin mulți compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Între aceștia se numără și carbohidrații din prune care au potențial prebiotic.

Un studiu pe șoareci ovariectomizați cu osteopenie a concluzionat că acești compuși protejează oasele în perioada menopauzală marcată de un deficit de estrogen.

Prunele uscate scad colesterolul și inflamația, reduc riscul de boli cardiovasculare

Prunele uscate ne oferă și alte beneficii. Un studiu din 2021 sugerează că aceste fructe ameliorează nivelul colesterolului total și capacitatea antioxidantă. Totodată, reduc inflamația la femeile sănătoase post-menopauzale.

50-100 de grame pe zi ameliorează factorii de risc cardiovascular prin scăderea colesterolului, a stresului oxidativ și a markerilor inflamatori.

Consumul de prune uscate contribuie la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului de colon. Sunt benefice pentru ficat, intestine și rinichi.

Atenționări

Prunele uscate conțin mult zahăr, de aceea trebuie consumate în cantități mici. Sunt contraindicate diabeticilor din cauza riscului de creștere a glicemiei.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Prunele uscate stopează procesul de pierdere a masei osoase pe măsură ce înaintăm în vârstă (studii)
Prunele uscate scad tensiunea arterială, protejează ficatul și oasele
Prunele uscate reduc kilogramele și subțiază talia (studiu)
Bomboane din prune uscate, mac și cacao – fără zahăr

Surse articol:

1. Demontiero O, Vidal C, Duque G. Aging and bone loss: new insights for the clinician. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2012 Apr;4(2):61-76. doi: 10.1177/1759720X11430858. PMID: 22870496; PMCID: PMC3383520.
2. Delgado Cuenca P, Almaiman L, Schenk S, Kern M, Hooshmand S. Dried Plum Ingestion Increases the Osteoblastogenic Capacity of Human Serum. J Med Food. 2017 Jul;20(7):653-658. doi: 10.1089/jmf.2016.0158. Epub 2017 Apr 26. PMID: 28445075.
3. Hooshmand S, Gaffen D, Eisner A, Fajardo J, Payton M, Kern M. Effects of 12 Months Consumption of 100 g Dried Plum (Prunes) on Bone Biomarkers, Density, and Strength in Men. J Med Food. 2022 Jan;25(1):40-47. doi: 10.1089/jmf.2021.0080. Epub 2021 Oct 29. PMID: 34714130.
4. Smith BJ, Hatter B, Washburn K, Graef-Downard J, Ojo BA, El-Rassi GD, Cichewicz RH, Payton M, Lucas EA. Dried Plum’s Polyphenolic Compounds and Carbohydrates Contribute to Its Osteoprotective Effects and Exhibit Prebiotic Activity in Estrogen Deficient C57BL/6 Mice. Nutrients. 2022 Apr 19;14(9):1685. doi: 10.3390/nu14091685. PMID: 35565653; PMCID: PMC9102795.
5. Hong MY, Kern M, Nakamichi-Lee M, Abbaspour N, Ahouraei Far A, Hooshmand S. Dried Plum Consumption Improves Total Cholesterol and Antioxidant Capacity and Reduces Inflammation in Healthy Postmenopausal Women. J Med Food. 2021 Nov;24(11):1161-1168. doi: 10.1089/jmf.2020.0142. Epub 2021 May 11. PMID: 33978491.
6. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Prunul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 62

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.