PRUNELE uscate scad TENSIUNEA arterială, protejează FICATUL și OASELE

Prunele uscate sunt fructe energetice, care nu provoacă creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, datorită conținutului bogat în fibre. Prunele uscate sunt mult mai bogate în fibre decât prunele proaspete, de aceea au efecte laxative mult mai puternice decât acestea din urmă.

Conțin cantități mari de compuși fenolici, care contribuie la rândul lor la întârzierea absorbției glucozei și la efectul laxativ. Antioxidanții sunt agenți care protejează organismul de bolile cronice, precum cancer sau boli cardiovasculare.

Prune Uscate

Un studiu din 2010, realizat la Colegiul de Medicină Shifa din Islamabad, Pakistan, a arătat că prunele uscate au proprietăți cardioprotectoare importante.

Numeroase cercetări au arătat că dietele bogate în fructe și legume proaspete au un rol major în prevenirea și tratarea bolilor cronice, inclusiv a celor cardiovasculare. Majoritatea beneficiilor fructelor și legumelor se datorează cantităților mari de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine pe care acestea le conțin.

Cele mai multe fructe contribuie la scăderea tensiunii arteriale diastolice și sistolice. Cu o eficiență sporită în acest sens sunt fructele kiwi, citricele, nucile, migdalele, avocado și bananele.

Prunele uscate, pe care le consumăm mai ales iarna, sunt foarte bune pentru hipertensivi. Acestea conțin foarte mult potasiu și aproape deloc sodiu.

Datorită bogăției de fibre pe care o conțin, prunele uscate sunt importante în dieta persoanelor supraponderale, cu un nivel crescut de colesterol și tensiune arterială. Fibrele solubile mențin sațietatea după mese și încetinesc procesele digestive.

Cercetătorii pakistanezi au investigat efectele prunelor uscate asupra a 259 de persoane cu pre-hipertensiune arterială. Tratamentul a constat în 3-6 prune înmuiate peste noapte într-un pahar cu apă. Grupul de tratament a consumat atât prunele înmuiate, cât și sucul, a doua zi dimineața, pe stomacul gol. Grupul de control a consumat doar apă simplă, fără prune.

După 8 săptămâni, tensiunea arterială a scăzut semnificativ la persoanele care au primit prune (la cea mai mică doză, adică 3 prune pe zi). Mai mult, inclusiv nivelul colesterolului LDL a scăzut semnificativ.

Același tratament, realizat de aceeași echipă de cercetători a avut efecte bune și asupra funcției ficatului. Voluntarii care au consumat maceratul de prune (atât fructele, cât și sucul) în fiecare dimineață, timp de 8 săptămâni, au avut niveluri serici mai mici de alaninaminotransferaza, un indicat al prezenței leziunilor hepatice. Autorii acestui studiu au concluzionat că prunele uscate ar putea fi utile în tratarea bolilor hepatice.

Totodată, prunele sunt bogate în bor, un compus care are un rol important în menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21409897
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20884464
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11401245
4. http://www.nutrition-and-you.com/prunes.html

10 comentarii

  1. Măi stai așa! Câte ai zis? 3 pe zi? Nu, pe bune! Nici mai mult nici mai puțin?

  2. Produsul acestor minunate fructe,nu?

  3. Cori Corina, pe prune! 😂

  4. Logic–doar si tuica de prune e vaso-dilatator???!!!!!!

  5. Ce mai mâncăm când eram copil, cumpăra mama pentru mâncare și până să gătească aveam grija sa golesc punga. Delicioase!

  6. Adevarat .Prunele uscate sunt foarte bune in mentinerea sanatatii noastre !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.