PRUNELE uscate stopează procesul de pierdere a masei OSOASE pe măsură ce înaintăm în vârstă (studii)

Pe lângă efectele laxative pentru care sunt renumite, prunele mai au un efect remarcabil asupra sănătății noastre: previn pierderile de masă osoasă.

Acest beneficiu este important mai ales pentru femeile mature. Riscul de osteoporoză este mult mai mare la femeile aflate în perioada de pre- sau post-menopauză.

Prune Uscate

Prune Uscate

Cercetările au arătat că prunele uscate inversează procesul de pierdere de masă osoasă. Un studiu nou, realizat în anul 2016 la Universitatea de Stat din Florida și Sand Diego, publicat în Jurnalul Internațional de Osteoporoză, a testat un grup de 48 de femei cu vârsta de 65-79 de ani, cu osteopenie (o formă severă de pierdere osoasă).

În osteopenie, conținutul de minerale și proteine ale țesutului osos este redus, dar mai puțin sever decât în cazul osteoporozei. Femeile au fost împărțite în mod aleatoriu în 3 grupuri:

– un grup a primit câte 50 g de prune uscate pe zi
– un alt grup a primit câte 100 g de prune uscate pe zi
– al treilea grup a fost grupul de control

După 6 luni, cercetătorii au observat că la femeile care au consumat prune uscate (din ambele grupuri), procesul de pierdere a densității osoase s-a oprit. Totodată, nivelurile de TRAP-5b (un marker al resorbției osoase) au scăzut semnificativ.

Doza mai mică (50 g pe zi) a fost mai eficientă decât doza mai mare (100 g) în inhibarea resorbției osoase. Acest rezultate confirmă faptul că prunele uscate au capacitatea de a preveni pierderea de masă osoasă la femeile cu osteopenie aflate în perioada de post-menopauză.

Într-un studiu anterior, realizat în anul 2014 la aceleași instituții, cercetătorii au măsurat densitatea minerală osoasă la 160 de femei post-menopauzale cu osteopenie. Acestea au fost împărțite în două grupuri:

– un grup a primit 100 g de prune uscate pe zi, timp de 1 an
– un alt grup a primit un placebo (75 g de mere uscate pe zi), timp de un an
– ambele grupuri au primit câte 500 mg de calciu cu vitamina D pe zi

După un an, testele au arătat că grupul care a mâncat prune uscate a avut o creștere a densității minerale osoase semnificativ mai mare decât grupul de control care a primit mere uscate și suplimentele cu calciu și vitamina D.

Cercetările au arătat că femeile care au consumat prune uscate au avut niveluri de 2 ori mai mari de osteoprotegerină (OPG) decât grupul de control. Osteoprotegerina este un compus biochimic care stopează procesul de pieredere osoasă.

Pe de altă parte, testele au arătat că femeile care au consumat mere uscate au avut niveluri de 3 ori mai mari de sclerostină în sânge (un factor declanșator și accelerator al pierderii de masă osoasă) comparativ cu grupul care a primit prune uscate.

Prunele uscate – soluția naturii pentru menținerea sănătății oaselor

Autorul acestor studii, dr. Bahram Arjmandi de la Universitatea de Stat din Florida (Food and Exercise Science Department) a spus că prunele uscate sunt cele mai bune fructe pentru oase pe care le-a descoperit în ultimii zeci de ani.

„De-a lungul carierei mele am testat numeroase fructe, inclusiv curmale, smochine, căpșune și stafide, și nici unul din ele nu a avut un efectul pe care prunele uscate îl au asupra densității osoase.”

Prunele conțin mai mulți nutrienți care susțin sănătatea oaselor: vitamina K, potasiu, bor și cupru. Aceștia acționează în sinergie pentru a preveni pierderea de masă osoasă care poate duce la osteoporoză.

Sursă: http://www.realnatural.org/dried-plums-prevent-bone-loss/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.