Rețetă pentru întărirea oaselor – supliment nutritiv ușor de făcut în casă care protejează oasele

Oasele încep să-și piardă rezistența pe măsură ce înaintăm în vârstă. Apar dureri, inflamații și probleme de mobilitate.

Femeile sunt mai predispuse la osteoporoză și fracturi din cauza menopauzei. Deficitul de estrogen accelerează pierderea densității osoase și slăbirea oaselor. Cele mai multe fracturi de șold sunt la femei.

Reteta pentru intarirea oaselor – supliment nutritiv usor de facut in casa

Imagine sugestivă Reteta pentru intarirea oaselor

Dieta are un rol important în protejarea oaselor. Fără un aport adecvat de nutrienți – proteine, minerale, vitamine, grăsimi și antioxidanți – acestea își vor pierde forța și rezistența.

Rețeta prezentată mai jos conține câteva ingrediente bogate în substanțe nutritive care ajută la menținerea masei osoase. Administrate împreună, acestea au un efect mai puternic.

Rețetă pentru întărirea oaselor – rețetă

Ingrediente

  • 2 linguri de semințe de susan
  • 2 linguri de semințe de floarea-soarelui
  • 2 linguri de mei
  • 2 linguri de boabe de ovăz măcinate
  • 2 linguri de migdale măcinate
  • 6 linguri de miere
  • 4-6 linguri de suc de lămâie

Mod de preparare

Toate semințele se folosesc în stare crudă. Acestea se dau prin râșnița electrică de cafea și se macină fin.

Pulberele rezultate se pun într-un bol și se amestecă bine cu un tel. Se adaugă apoi miere și suc de lămâie, cât este nevoie pentru a obține o pastă omogenă. Aceasta se transferă într-un borcan de sticlă și se ține în frigider.

Se pot adăuga și alte tipuri de semințe (dovleac, in, cânepă, chia), precum și alte ingrediente nutritive, precum polen crud. 

Mod de administrare

Fiind un preparat natural, puteți consuma câte 3-4 linguri pe zi, sau în funcție de toleranță.

Pasta este dulce, hrănitoare și sățioasă. O puteți servi ca atare, cu lingurița, sau o puteți întinde pe pâine prăjită, crackers (biscuiți uscați) sau felii/rondele de fructe proaspete.

După terminarea preparatului se face o nouă cantitate. Nu este indicat să faceți de la început o cantitate mare, deoarece pulberile își pierd din proprietăți în câteva zile.

Beneficii și recomandări terapeutice

Pasta de semințe, miere și suc de lămâie aduce diverse beneficii organismului. Este recomandată în primul rând celor care au probleme cu oasele sau deficit de anumite minerale.

Poate fi considerat un supliment nutritiv pentru oase sau un tonic osos natural. Este indicat în următoarele situații:

  • lipsă de calciu (hipocalcemie)
  • tetanie
  • lipsă de magneziu
  • greutate corporală scăzută
  • rahitism
  • osteopenie, osteoporoză
  • fracturi
  • afecțiuni ale sistemului nervos
  • oboseală, slăbiciune

Acest preparat nu trebuie să înlocuiască medicamentele prescrise de doctori. Este un adjuvant în cazurile menționate mai sus, sau un agent profilactic.

Ingredientele ajută la menținerea densității minerale osoase și la prevenirea sau ameliorarea bolilor de oase.

În cazul unor rupturi de oase, preparatul grăbește procesul de vindecare, putând reduce durata de recuperare.

Semințele de susan sunt o sursă bună de proteine, acizi grași esențiali, fibre, calciu și fosfor.

Consumul lor poate ajuta la reducerea inflamației și durerilor articulare în osteoartrita la genunchi și artrita reumatoidă.

Susanul favorizează totodată scăderea colesterolului și reglarea lipidelor din sânge. Protejează nu doar oasele, ci și ficatul, rinichii și inima.

Semințele de floarea-soarelui sunt la rândul lor foarte nutritive. Furnizează proteine (33,85%), grăsimi (65,42%), 18 minerale și fibre.

Datorită conținutului de fosfor, calciu și magneziu, acestea sprijină sănătatea oaselor și a dinților. Vitamine E, seleniul și fitocompușii pe care îi conțin reduc inflamația sistemică.

O mână de migdale pe zi ne oferă nutrienți care ajută la prevenirea osteoporozei. Aceste fructe oleaginoase sunt bogate în calciu, mageziu și proteine.

Meiul este o sursă de calciu natural, pe care corpul îl absoarbe ușor. Această sămânță conține și alte minerale benefice pentru oase, precum mangan, magneziu, fosfor, seleniu, cupru, potasiu și fier.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru oase:

Alimente, vitamine și minerale care fixează calciul în oase – esențial în osteoporoză!
Stronțiul – un mineral lipsă în osteoporoză, esențial pentru rezistența oaselor și prevenirea fracturilor
Cele mai bune surse de calciu natural pentru oase – un top care te va surprinde
Mănâncă 6 pe zi pentru sănătatea oaselor

Surse articol:

1. Calivita, Rețete preparate în perioada curelor cu alimentație crudivoră: https://calivita.bio-sanatate.com/Remedii-naturale/tratamente-naturiste-retete-alimentatie-crudivora/
2. Wei P, Zhao F, Wang Z, Wang Q, Chai X, Hou G, Meng Q. Sesame (Sesamum indicum): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022 Sep 30;14(19):4079. doi: 10.3390/nu14194079. PMID: 36235731; PMCID: PMC9573514.
3. Petraru A, Ursachi F, Amariei S. Nutritional Characteristics Assessment of Sunflower Seeds, Oil and Cake. Perspective of Using Sunflower Oilcakes as a Functional Ingredient. Plants (Basel). 2021 Nov 17;10(11):2487. doi: 10.3390/plants10112487. PMID: 34834848; PMCID: PMC8619027.
4. Amrita Health Foods, Sunflower seeds: the superfood you might be missing on: https://www.amritahealthfoods.com/blogs/news/sunflower-seeds-superfood-you-might-be-missing-out
5. Center for Family Disease, What should I eat to prevent osteoporosis? Risk factors for bone loss: https://centerforfamilymedicine.com/general-health/what-should-i-eat-to-prevent-osteoporosis-risk-factors-for-bone-loss/
6. NDTV FOOD, Millet for strong bones: https://food.ndtv.com/food-drinks/millet-for-strong-bones-here-are-5-ways-you-can-include-the-grain-in-your-diet-2551205
7. Heidi Godman, Essential nutrients your body needs for building bone, Harvard Medical School: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/essential-nutrients-your-body-needs-for-building-bone

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.