Alimente, vitamine și minerale care fixează calciul în oase – esențial în osteoporoză!

Nu este de ajuns să iei calciu pentru a avea oase sănătoase. Opt din zece persoane au calciu în organism, spune nutriționistul Marius Văduva.

Problema este că le lipsește ceva și mai important, anume fixatorii de calciu.

Alimente, vitamine si minerale care fixeaza calciul in oase

Alimente, vitamine si minerale care fixeaza calciul in oase

Din păcate, nu toți avem parte de o instruire corectă și completă din partea medicilor. Aceștia nu le spun pacienților că trebuie să includă în dietă anumite elemente care ajută calciul să se fixeze în oase.

Într-un articol precedent am scris despre cele mai bune surse naturale de calciu. Nutriționiștii Marius și Annemarie Văduva recomandau semințele de mac, semințele de susan, prunele uscate și soia nemodificată genetic.

Alimente care fixează calciul în oase

Persoanele care vor să asimileze calciul din sânge în oase trebuie să consume și acele alimente sau suplimente cu rol de fixatar.

Pudra de roșcove

Annemarie Văduva recomandă în primul rând carobul, sau pudra de roșcove. Acesta se găsește la magazinele naturiste și este o pulbere cu un aspect și gust similar pudrei de cacao.

Există însă diferențe majore între ele în ceea ce privește sănătatea oaselor. Dacă pudra de cacao determină eliminarea calciului din oase, pudra de carob ajută la fixarea acestuia.

Este un înlocuitor foarte bun pentru cacao, spune nutriționistul. Mai ales pentru copii. Are un gust dulceag și este bogată în minerale și antioxidanți.

Rețetă

Din pudra de roșcove se pot obține creme sau paste tartinabile care arată ca ciocolata. Annemarie ne dă o rețetă simplă de ciocolată de casă: unt de migdale amestecat cu pudră de roșcove și puțină miere.

Se poate unge pe pâine sau se poate modela sub formă de bile. Aceste bomboane de ciocolată se pot păstra la congelator.

Soia

Soia nemodificată genetic este atât sursă de calciu, cât și fixator de calciu.

Estrogenul este esențial pentru fixarea calciului. Soia conține acești hormoni (din plante) care previne pierderea calciului și a masei osoase la menopauză.

Vitamina C

Sunt persoane care au deficit de fixatori de calciu. Marius Văduva se referă aici în special la vitamine.

Vitamina C este deseori trecută cu vederea. „N-am găsit în ultimii 5 ani cred un român care să aibă vitamina C în organism”.

Vitamina D

Dacă la vitamina C stăm cu toții foarte rău, la capitolul vitamina D situația nu este mai roz. 9 din 10 români nu au vitamina D, un procent îngrijorător, spune Marius Văduva.

Acele pastiluțe de Alfa D3 pe care le primesc mulți pacienți au un conținut foarte redus de vitamina D, spune nutriționistul.

Chiar și 1000 UI pe zi este o cantitate prea mică pentru persoanele cu deficit de vitamina D. Este nevoie de minim 2.400 UI de vitamina D pe zi pentru a ajunge la un nivel normal.

Cum se administrează corect vitamina D

Trebuie să știm că vitamina D este liposolubilă. Adică se dizolvă în grăsimi.

Acest lucru înseamnă de fapt că ea trebuie administrată în timpul mesei.

„Dacă iei vitamina D cu apă înainte de masă, absorbi 20%. Dacă o iei în timpul mesei, te duci aproape de 90%. Contează când o iei”.

Acea masă trebuie să conțină neapărat grăsimi și proteine, care asigură asimilarea vitaminei D în corp.

Vitamina K, siliciu și bor

La fel ca vitamina D, Vitamina K este deseori inclusă în suplimentele de calciu. Mai puțin siliciul și borul. Aceștia au un rol crucial în asimilarea calciului, dar sunt trecuți cu vederea.

„Sunt doi fixatori, pe care la capitolul minerale îi neglijează cam toți medicii”.

Borul se găsește în coaja de măr, în stafide, migdale, caise uscate, alune de pădure, nuci, prune uscate, curmale, fasole, linte și năut.

Acesta se găsește și sub formă de supliment. Borul organic este mai bun deoarece conține fructoborat de calciu și poate fi dat și copiilor care au probleme de creștere (spre deosebire de acidul boric).

Siliciul este crucial pentru prevenirea osteoporozei. Marius Văduva a avut tangență cu pacienți care deși aveau calciu în corp, erau osteoporotici. Analizele au arătat că aceștia nu aveau de fapt deloc siliciu în corp.

Dacă nu ai fixatorii necesari, calciul din fluxul sangvin nu se duce acolo unde trebuie, adică în oase. Câți medici se uită să vadă dacă ai siliciu în corp?

Acesta se găsește în coada-calului, ovăz, banane, spanac și produsele marine. Este și sub formă de supliment.

Oasele au nevoie de toate aceste elemente

Doctorii, din păcate, sunt axați doar pe vitamina D, calciu și eventual K, spune Marius Văduvă. „Nimeni nu se uită la bor, la siliciu, la vitamina C”.

Pacienții trebuie să primească gama completă de suplimente și să le ia pe toate odată.

„Concomitent trebuie luate dacă ai lipsă. Una este să le dau pe toate cinci – care sunt lipsă din organism și alta este să îi dau doar două – și să așteptăm să se rezolve osteoporoza”.

La toate acestea se adaugă și sportul, care este esențial pentru fixarea calciului în oase.

Articole similare

Vă recomand și alte articole utile pentru sănătatea oaselor:

Osteoporoza poate fi ținută sub control fără medicamente – 6 micronutrienți esențiali pentru oase
Urzica fortifică oasele și reduce bufeurile la menopauză
Măslinele au efecte protectoare asupra oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei
Alimente și factori care scad calciul din oase – din ce cauze apare osteoporoza

Surse articol:

1. Alfa TV, Osteoporoza – soluții eficiente și nutriție adecvată cu Annemarie și Marius Văduva: https://www.youtube.com/watch?v=ZF7At2C3YkE&ab_channel=a7tv
2. Algae Cal, The top boron-rich foods sources: https://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/boron/boron-sources/
3. Bhavyajoti Chilukoti, 7 common food sources of silica you must know, The Health Site: https://www.thehealthsite.com/photo-gallery/fitness-common-food-sources-of-silica-you-must-know-b0716-416314/beer-8-416319/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.