Măslinele au efecte protectoare asupra oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei
√ Articol bazat pe studii științifice
Știați că măslinele au efecte protectoare asupra oaselor? Un grup de cercetători din Malaezia a descoperit că măslinele pot ajuta la prevenirea osteoporozei.
Rezultatele recenziei lor au fost publicate în 2016 în „International Journal of Environmental Research and Public Health”.
Cuprins
Ce este osteoporoza?
Homeostazia oaselor este reglată de un proces de remoderale în care sunt implicate trei tipuri de celule osoase:
- osteoblastele (care contribuie la formarea oaselor)
- osteoclastele (care induc resobrția osoasă)
- osteocitele (care mediază remodelarea osoasă)
Osteoporoza apare atunci când intervine o dereglare în procesul de remodelare osoasă. Mai exact, când rata de resorbție osoasă este mai mare decât rata de formare osoasă. Rezultatul este pierderea osoasă.
Osteoporoza se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului osos. Constituie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, deoarece este asociată cu un risc crescut de fracturi și complicații.
Alimentația poate încetini piederea masei osoase
Incidența osteoporozei crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, degenerarea scheletului poate fi încetinită cu ajutorul unei alimentații sănătoase.
Unele alimente conțin compuși care cresc densitatea minerală osoasă și protejează oasele de boli. Un bun exemplu în acest sens sunt măslinele.
Lactatele și verdețurile sunt importante pentru sănătatea oaselor, însă există și alte alimente care pot avea efecte anti-osteoporoză. În general, alimentele bogate în antioxidanți protejează celulele și țesuturile corpului de îmbătrânirea prematură.
Citește și – Osteoporoza poate fi ținută sub control fără medicamente – 6 micronutrienți esențiali pentru oase
Măslinele conțin polifenoli care pot îmbunătăți sănătatea oaselor. Recenzia menționată mai sus a demonstrat acest lucru.
Măslinele protejează oasele împotriva osteoporozei
Autorii au revizuit mai multe studii pe celule, pe animale și pe oameni. Acestea au arătat că măslinele, uleiul de măsline și polifenolii din ele au efecte protectoare asupra scheletului.
Experimentele pe femele șobolan ovariectomizate au arătat că măslinele cresc densitatea minerală osoasă, rezistența biomecanică a oaselor și markerii de deteriorare a oaselor.
Nu se cunosc încă mecanismele și căile moleculare de acțiune ale măslinelor. Dar se presupune că beneficiile lor se datorează faptului că atenuează inflamația și stresul oxidativ.
Nu doar hormonii sexuali aflați în declin contribuie la dezvoltarea osteoporozei. Dieta, stresul oxidativ și inflamația au de asemenea un rol în patogeneza acestei boli.
Antioxidanții din măsline contribuie la formarea oaselor
Testele pe celule arată că antioxidanții din măsline sporesc proliferarea pre-osteoblastelor (celulele formatoare de os) și reduc formarea celulelor similare osteoclastelor (celulele care distrug țesutul osos).
Studiile umane au dezvăluit că un consum zilnic de ulei de măsline ajută la prevenirea declinului densității minerale osoase.
Citește și – Mușețelul mărește forța și grosimea oaselor în osteoporoză
Concluzia autorilor acestei recenzii a fost că măslinele, uleiul de măsline și polifenolii lor sunt intervenții alimentare cu un potențial important de prevenire a osteoporozei la vârstnici.
Surse articol:
1. Salari, N., Darvishi, N., Bartina, Y. et al.Global prevalence of osteoporosis among the world older adults: a comprehensive systematic review and meta-analysis. J Orthop Surg Res 16, 669 (2021). https://doi.org/10.1186/s13018-021-02821-8
2. Chin KY, Ima-Nirwana S. Olives and Bone: A Green Osteoporosis Prevention Option. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jul 26;13(8):755. doi: 10.3390/ijerph13080755. PMID: 27472350; PMCID: PMC4997441.