Mușețelul mărește forța și grosimea oaselor în osteoporoză
√ Articol bazat pe studii științifice
Mușețelul este ultima plantă care ne-ar putea veni în minte s-o folosim pentru sănătatea oaselor. Ei bine, un studiu recent, a arătat că mușețelul are efecte anti-osteoporotice.
Cuprins
Mușețelul în medicina tradițională
Vechii egipteni credeau că mușețelul este un dar al divinității. În Europa, această plantă a fost și este folosită ca un remediu universal.
Germanii o folosesc destul de intens. Are activități farmacologice diverse, datorate conținutului bogat în metaboliți secundari: terpenoide, flavonoide, cumarine, taninuri.
Citește și – Ceaiul de mușețel – somnifer, antiinflamator intestinal, antidiabetic, anxiolitic
Are efecte vasodilatatoare, antifebrile, digestive și sedative. Mușețelul calmează durerile spinale, nevralgiile și artrita reumatoidă.
Un grup de cercetători din India, Arabia și Egipt au testat în premieră activitatea mușețelului împotriva osteoporozei pe animale. Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Antioxidants” în anul 2022.
Citește și – Ceaiul verde reduce riscul de osteoporoză la femei
Osteoporoza este o boală care le afectează în mod special pe femei după perioada de menopauză. Această tulburare scheletică se manifestă prin scăderea densității minerale osoase, alterarea microarhitecturii și risc de fracturi.
Mușețelul combate osteoporoza
Autorii acestui studiu au folosit o tinctură din flori de mușețel, pe care au administrat-o la un grup de șobolani cu osteoporoză indusă de steroizi. Doza utilizată a fost de 400 mg per kg corp.
Au fost măsurate apoi nivelurile serice de calciu, magneziu, fosfat, creatinină și fosfataza alacalină. Acest din urmă parametru biochimic este folosit pentru diagnosticarea problemelor osoase.
Rezultatele au fost foarte bune. Extractul de mușețel a scăzut cu 54% nivelurile de ioni de calciu și cu 27,73% nivelurile de fosfat din sânge.
Nivelul de creatinină a scăzut cu 29,41%, iar cel de fosfatază alcalină cu 27,83%. Totodată, mușețelul a crescut cu 20% concentrația de magneziu din sânge.
Aceste rezultate au fost întărite de analizele biomecanice, care au arătat că mușețelul a crescut forța și grosimea oaselor.
Animalele din grupul care nu a primit mușețel au avut parte de o modificare a lungimii oaselor. Această problemă nu a fost observată la șoarecii tratați cu mușețel.
În urma examinării histopatologice a reieșit că mușețelul a crescut semnificativ grosimea trabeculară. Totodată, planta a restaurat arhitectura structurii corticale și trabeculare.
Citește și – Coada-calului încetinește fenomenul de osteoporoză – prof. Ovidiu Bojor
Aceste rezultate sugerează că mușețelul ar putea avea beneficii terapeutice în osteoporoză.
Unul din antioxidanții săi – apigenina – joacă un rol major în diferențierea și creșterea celulelor osteoblaste, formarea osoasă și procesele de resorbție.
Sursă articol: Raja, A.; Singh, G.P.; Fadil, S.A.; Elhady, S.S.; Youssef, F.S.; Ashour, M.L. Prophylactic Anti-Osteoporotic Effect of Matricaria chamomilla L. Flower Using Steroid-Induced Osteoporosis in Rat Model and Molecular Modelling Approaches. Antioxidants 2022, 11, 1316. https://doi.org/10.3390/ antiox11071316