Ceaiul de mușețel – somnifer, antiinflamator intestinal, antidiabetic, anxiolitic

Mușețelul este o plantă vindecătoare de excepție. Conține fitonutrienți cu proprietăți farmacologice importante (antioxidante și antiinflamatoare).

Beneficiile sale merg mai departe de bine-cunoscutele efecte sedative și digestive.

Ceaiul de musetel - somnifer, antiinflamator intestinal, antidiabetic, anxiolitic

Ceaiul de musetel – somnifer, antiinflamator intestinal, antidiabetic, anxiolitic

Mușețelul conține flavonoide, sesquiterpeni și alți antioxidanți puternici. Aceștia au proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii.

Ceai de mușețel – beneficii

Ceaiul de mușețel îmbunătățește somnul și digestia. Stimulează imunitatea și scade nivelul de stres. Calmează crampe menstruale și protejează pielea.

Somnifer blând

Ceaiul de mușețel poate fi folosit ca adjuvant pentru dormit. Mai ales de către persoanele care au un somn agitat sau apnee de somn, dar și de proaspetele mămici.

Citește și – Beți regulat ceai de mușețel – protejează tiroida de cancer și alte afecțiuni benigne

Administrat înainte de culcare, ceaiul cald de mușețel ajută la instalarea mai rapidă a somnului.

Antiinflamator gastrointestinal

Efectul calmant al mușețelului asupra stomacului se datorează compușilor antiinflamatori și antispasmodici.

Această plantă calmează colonul, facilitează eliberarea gazelor și stimulează mișcările intestinale. Reduce spasmele stomacale și durerile provocate de ulcerul stomacal.

Ceaiul de mușețel este benefic în iritații stomacale, greață, balonare, gastroenterită virală sau, colon iritabil.

Adjuvant în diabet

Ceaiul de mușețel este o alegere bună pentru diabetici. Acesta ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Totodată, are un efect reglator asupra insulinei din sânge.

Citește și – Mușețelul combate obezitatea, diabetul și ficatul gras

Un studiu publicat în „Journal of Endocrinological Investigation” a arătat că mușețelul înlătură fluctuațiile glucozei sangvine.

Susține sănătatea inimii

Cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston au descoperit că ceaiul de mușețel are efect hipotensiv. Scade atât tensiunea arterială, cât și colesterolul LDL.

Un alt studiu a asociat consumul de mușețel cu un risc mai mic de probleme cardiovasculare.

Stimulează imunitatea

Mușețelul este probabil ultima plantă la care te-ai gândi pentru creșterea imunității. Ei bine, compușii fenolici pe care îi conține tonifică funcțiile sistemului imunitar.

În plus, mușețelul este un bun antiseptic, ajutând la prevenirea și combaterea infecțiilor. Este folosit din vechime în răceală, gripă, probleme ale sinusurilor și congestii respiratorii.

Reduce stresul și anxietatea

Ceaiul de mușețel poate fi un remediu blând nu doar pentru insomnie, ci și pentru anxietate.

Această plantă crește nivelul de serotonină și melatonină din corp – doi hormoni care induc relaxarea și înlătură stresul.

Mai mult decât atât, poate fi utilă în migrene, dureri de cap, depresia post-partum și simptome de menopauză. Se pot consuma câte 1-2 ceaiuri pe zi pentru combaterea stresului cronic.

Benefic pentru piele

Ceaiul de mușețel poate fi folosit și extern. Natura sa antioxidantă și antiinflamatoare îl face util în iritații, eczeme, hemoroizi, coșuri și riduri.

Citește și – Crema de mușețel reduce durerea de perineu după naștere

Previne osteoporoza

Un studiu a arătat că extractul de mușețel stimulează diferențierea celulelor osteoblastice și inhibă estrogenul. Osteoblastele sunt celule formatoare de os.

Planta ar putea fi, din aceste considerente, utilă în conservarea densității minerale osoase și prevenirea osteoporozei.

Precauții și contraindicații

Mușețelul poate provoca reacții alergice la unele persoane. Evitați excesul de mușețel pe perioada sarcinii și alăptării. Planta nu este indicată pe perioada sarcinii în cantități mari.

Mușețelul subțiază sângele și de aceea trebuie consumată cu precauție de cei care iau medicamente anticoagulante.

Planta poate interacționa cu unele medicamente pentru osteoporoză (Raloxifen) sau cancerul mamar (Tamoxifen), cu antiinflamatoarele nesteroidiene.

Surse articol:

1. John Staughton, Vanessa Voltolina, 11 best benefits of chamomile tea, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/chamomile-tea-benefits-uses.html
2. Osteopenia3, Chamomile bone density herb: https://www.osteopenia3.com/Chamomile-bone.html
3. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]