Beți regulat ceai de mușețel – protejează tiroida de cancer și alte afecțiuni benigne

Articol bazat pe studii științifice

Paleta de plante benefice în afecțiunile tiroidiene nu este foarte largă.

Sânzienele, drobița, turmericul și chimenul negru sunt printre cele mai studiate în acest domeniu.

Ceaiul de musetel scade riscul de cancer la tiroida cu 30%

Ceaiul de musetel scade riscul de cancer la tiroida cu 30%

PLANTE CARE PROTEJEAZĂ TIROIDA

Salvia și mușețelul se adaugă la lista plantelor care protejează glanda tiroidă de boli.

Acestea reduc afecțiunile tiroidiene benigne și maligne.

Cel mai eficient s-a dovedit a fi ceaiul din flori de mușețel.

Cine ar fi putut bănui că o plantă atât de banală precum mușețelul ne poate oferi protecție împotriva cancerului?

Citește și – Banalul mușețel – știați că ajută în diabet, osteoporoză, cancer și depresie?

Un studiu caz-martor publicat în 2015 în „Jurnalul European de Sănătate Publică” a demonstrat acest lucru.

MUȘEȚELUL REDUCE RISCUL DE BOLI TIROIDIENE MALIGNE SAU BENIGNE

Cercetătorii greci au testat efectele ceaiului de mușețel pe persoane sănătoase, pe pacienți cu cancer tiroidian sau cu o afecțiune tiroidiană benignă.

113 dintre participanți aveau cancer tiroidian confirmat prin examen histopatologic. 286 aveau o afecțiune tiroidiană benignă.

138 de participanți erau sănătoși. Aceștia au constitut grupul de control.

Datele obținute în urma chestionarelor au arătat o asociere inversă între consumul de ceai de mușețel și boala tiroidiană malignă sau benignă.

2-5 CEAIURI PE SĂPTĂMÂNĂ 

Persoanele care consumau ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână aveau un risc mai mic de cancer tiroidian, comparativ cu non-consumatorii.

Același efect preventiv a fost constatat și în ceea ce privește riscul de boală tiroidiană benignă.

Nu doar cantitatea de ceai, ci și durata de administrare a acestuia a influențat riscul de boli tiroidiene.

Participanții la acest studiu au consumat ceai de mușețel pe o durată foarte mare de timp.

RISC CU 80% MAI MIC DE CANCER TIROIDIAN DUPĂ 30 DE ANI DE CONSUM 

După 30 de ani de consum regulat, riscul de apariție a cancerului sau a unei afecțiuni benigne la tiroidă a fost redus cu aproape 80%. Este un procent foarte mare.

Câțiva zeci de ani de cură cu ceai de mușețel a redus semnificativ riscul de apariție a cancerului la tiroidă sau a unei afecțiuni benigne.

Un efect protector similar, dar mai slab, a fost constatat și în cazul ceaiului de salvie și a ceaiului de munte grecesc (se găsește de cumpărat pe internet).

Fumatul, consumul de cafea și alcool nu au alterat rezultatele acestui studiu.

REDUCE RISCUL CANCERULUI LA SÂN

Este primul studiu care arată că ceaiurile din plante – în special mușețelul – protejează tiroida de cancer sau alte boli.

Citește și – Ceaiul de mușețel – 7 efecte medicinale importante

Planta are de asemenea activitate anti-estrogenică și reduce riscul de cancer la sân.

MECANISME DE ACȚIUNE

La fel ca ceaiul verde, mușețelul este bogat în compuși fenolici. Apigenina este unul din aceștia.

Studiile pe animale au arătat că apigenina inhibă creșterea celulelor canceroase.

Încetinește crelterea tumorilor sau chiar le micșorează.

Acest flavonoid se găsește și în alte plante, precum țelina și pătrunjelul.

SCADE RISCUL DE DECES CU 30%

O cercetare anterioară, realizată de Universitatea din Texas, ne dă un motiv în plus să consumăm ceai de mușețel.

Oamenii de știință au descoperit că această plantă scade rata de mortalitate cu o treime.

Persoanele care au consumat ceai de mușețel în mod regulat au avut un risc de deces cu 29% mai mic comparativ cu non-consumatorii.

Planta produce un efect calmant și relaxant asupra nervilor. Știm că stresul este implicat în patogeneza multor boli.

PROTEJEAZĂ OASELE ȘI PREVINE OSTEOPOROZA

Femeile pot bea ceai de mușețel nu doar pentru a-și proteja tiroida, ci și oasele.

Potrivit unui studiu apărut în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, mușețelul stimulează celulele implicate în formarea oaselor și contribuie la prevenirea osteoporozei.

Citește și – Mușețelul previne pierderea de masă osoasă și poate întârzia osteoporoza  

Surse articol:

1. Elena Riza, Athena Linos, Athanassios Petralias, Luca de Martinis, Leonidas Duntas, Dimitrios Linos, The effect of Greek herbal tea consumption on thyroid cancer: a case-control study, European Journal of Public Health, Volume 25, Issue 6, December 2015, Pages 1001–1005, https://doi.org/10.1093/eurpub/ckv063
2. Mary Shomon, Do-Eun Lee, How herbs can affect thyroid disease, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/how-herbs-can-affect-thyroid-disease-3997544
3. Case Adams, Drinking chamomile tea extends lifespan, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/drinking-chamomile-tea-extends-lifespan/
4. Liver Doctor, Chamomile can help to protect your thyroid gland: https://www.liverdoctor.com/chamomile-can-help-protect-thyroid-gland/
5. Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004 Nov 17;52(23):6956-61. doi: 10.1021/jf0400765. PMID: 15537303.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.