Medicii nu-ți vor spune asta: 10 alimente de care să te ferești dacă ai Hashimoto (tiroidită autoimună)

Dieta și stilul de viață sunt componente importante în prevenirea și controlul unei boli autoimune precum tiroidita Hashimoto nu este o excepție.

Dacă ați fost diagnosticați cu această afecțiune, nu vă rezumați doar la tratamentul medicamentos prescris de endocrinolog. Trebuie să știți ce alimente sunt dăunătoare și de ce să vă feriți. Prin dietă se pot ameliora simptomele sau chiar boala în sine.

10 alimente de evitat in Hashimoto

10 alimente de evitat in Hashimoto

Trebuie să știți ce alimente sunt dăunătoare și de ce să vă feriți. Prin dietă se pot ameliora simptomele sau chiar boala în sine.

10 alimente pe care să le eviți dacă ai Hashimoto

Dr. Westin Childs, fost medic osteopat, se ocupă în prezent de consilierea persoanelor cu boli tiroidiene, tulburări hormonale și probleme ale greutății corporale.

Acesta subliniază cât de important este pentru pacienții cu Hashimoto să înceapă o dietă eliminatorie, mai ales în primele stadii ale bolii.

„Curățați-vă dieta și evitați aceste alimente pe cât de mult posibil! Toate s-au dovedit că perturbă funcția tiroidei în diferite moduri sau provoacă alte dereglări hormonale care pot face ravagii asupra tiroidei”.

Indiferent că sunteți sunteți proaspăt diagnosticat cu tiroidită autoimună sau aveți deja zeci de ani de când suferiți de această afecțiune, excluderea următoarelor alimente vă va îmbunătăți starea de bine și de sănătate.

Nr. 1 – ZAHĂRUL

Zahărul rafinat, consumat în cantități mari, poate conduce la insulinorezistență și creșterea în greutate.

Rezistența la insulină și afecțiunile tiroidiene sunt strâns legate. Dulciurile rafinate dereglează apetitul și provoacă pofte incontrolabile. Pot duce la depresie, scăderea energiei și oboseală.

Nu vi se cere să renunțați definitiv și complet la zahăr, însă trebuie să fiți mai strict cu consumul acestuia.

După o perioadă de pauză s-ar putea să puteți reintroduce zahărul în dietă în cantități mici, preferabil din surse naturale precum miere.

Nr. 2 – GLUTENUL

Un inamic tot mai des incriminat în bolile inflamatorii este glutenul. Această proteină a fost corelată cu boala celiacă – o altă boală autoimună.

Persoanele care suferă de o boală autoimună sunt foarte predispuse să dezvolte și alte afecțiuni autoimune.

Mai mult decât atât, pacienții cu tiroidită Hashimoto au un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta intoleranță la gluten decât persoanele obișnuite. 

Glutenul se găsește nu doar în grâu, ci și în orz și secară. Este o moleculă care cauzează inflamație la nivelul intestinului. Evitați produsele cu gluten timp de 1-2 luni și vedeți cum vă simțiți.

Farmacistul tiroidian Izabella Wentz spune că majoritatea pacienților săi cu Hashimoto se simt mai bine când exclud glutenul din alimentație.

Această proteină este pro-inflamatorie și poate agrava atacul anticorpilor împotriva glandei tiroide.

Nr. 3 – LACTATELE

Tot mai multe persoane devin intolerante la zaharurile sau proteinele din lapte, precum lactoza și cazeina.

La fel ca în cazul glutenului, persoanele cu Hashimoto au o probabilitate mai mare să fie intolerante la lactate.  

Un procent însemnat al pacienților cu Hashimoto nu digeră optim produsele lactate și experimentează simptome precum balonare, gaze sau dureri abdominale.

Dr. Childs spune că eliminarea lactatelor ameliorează nivelul TSH-ului la persoanele cu tiroidită autoimună care sunt intolerante la lactoză.

Încercați să excludeți aceste produse din dietă timp de 1-2 luni și notați reacțiile organismului.

Nr. 4 – ALCOOLUL

Băuturile alcoolice pot afecta direct tiroida, datorită efectelor lor toxice asupra celulelor.

Alcoolul inhibă funcția acestei glande prin faptul că reduce secreția hormonilor pituitari și hipotalamici.

Mai mult decât atât, alcoolul crește riscul de insulinorezistență, obezitate și boli hepatice. Dacă ficatul este vătămat, acesta nu va mai putea face o conversie optimă a hormonilor tiroidieni.

Dacă aveți o boală tiroidiană, evitați complet alcoolul.

Nr. 5 – GRĂSIMILE TRANS

Această clasă de grăsimi nu este dăunătoare doar pacienților cu boli autoimune. Grăsimile trans sunt promotoare ale inflamației sistemice și afectează starea generală a corpului.

Unele studii le-au asociat cu disfuncții tiroidiene.

Nr. 6 – ULEIURILE INDUSTRIALE

Uleiurile vegetale din semințe și grăsimile extrase din acestea sunt dăunătoare pentru tiroidă și nu numai.

Stați departe de uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate. Aceste grăsimi declanșează inflamație în corp și pot bloca conversia T4 în T3.

Optați pentru grăsimi sănătoase, precum ulei de măsline, ulei de cocos, avocado, măsline.

Nr. 7 – PRODUSE DIN SOIA PROCESATE

Conform unor studii, soia poate bloca absorbția iodului și inhiba asimilarea medicamentelor pentru tiroidă.

Dr. Childs spune că persoanele cu Hashimoto ar face bine să evite soia. Însă cele care nu au probleme mari, pot opta ocazional pentru produse din soia neprocesate, organice, nemodificate genetic.

Nr. 8 – ALIMENTELE PROCESATE

Dacă aveți un diagnostic de Hashimoto, încercați să renunțați la produsele alimentare super-procesate. Aceste conțin foarte mulți conservanți și aditiv.

Stați departe de orice produs cu o durată mare de viață la raft.

Nr. 9 – LEGUMINOASELE

Legumele cu boabe nu sunt cele mai bune alegeri pentru persoanele cu probleme tiroidiene. Acestea conțin compuși care pot afecta tiroida, precum goitrogeni și lectine.

Dacă aveți simptome abdominale, evitați-le o perioadă de timp.

Nr. 10 – CAFEAUA

Cafeaua ar putea crea probleme persoanelor cu afecțiuni tiroidiene din cauză că suprimă temporar TSH-ul și reduce nivelurile de T3 și T4.

Nu folosiți cafeaua ca sursă de energie deoarece poate afecta axa glandelor suprarenale. Stimularea constantă a acestor axe va reduce răspunsul hormonal normal la stres și va provoca oboseală, insomnie, depresie.

Cafeaua inhibă absorbția medicamentelor tiroidiene, de aceea nu trebuie consumate niciodată împreună, ci doar la distanțe mari.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă: 

Cea mai bună dietă pentru Hashimoto – alimente care distrug tiroida vs. alimente care ajută glanda să se vindece
Cum să reduci inflamația glandei tiroide – sfatul expertului în Hashimoto
Încetați să mai consumați gluten – vă veți vindeca intestinul și tiroida (Hashimoto)!

Sursă articol: Dr. Westin Childs, Foods to avoid if you have thyroid problems: https://www.restartmed.com/thyroid-foods-to-avoid/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.