Armurariul – minunat pentru ficat, dar periculos pentru tiroidă. Știai?

La capitolul protecție hepatică, nimic nu este mai bun decât armurariul. Niciun al remediu nu-l poate întrece în ceea ce privește sănătatea ficatului.

Puțini știu însă că această plantă poate fi dăunătoare pentru glanda tiroidă, în anumite condiții.

Armurariul - benefic pentru ficat, periculos pentru tiroida

Armurariul – benefic pentru ficat, periculos pentru tiroida: Wirestock

Armurariului i se mai spune în popor „ciulinul laptelui”. Este prima planta la care fitoterapeuții apelează atunci când au în vedere tratarea unei afecțiuni hepatice.

Armurariul – un miracol pentru ficat

Specialiștii în plante recomandă produsele din armurariu pentru detoxifierea, protejarea și regenerarea ficatului.

Armurariul sprijină funcțiile ficatului prin mai multe mecansime. În primul rând, acționează întocmai ca o armură, fiind un scut eficient împotriva toxinelor, poluanților, otrăvurilor și a substanțelor chimice.

Acest scaiete menține membranele hepatice integre, păzindu-le de leziuni. Are capacitatea de a reduce toxicitatea substanțelor care pot duce la cirozarea ficatului sau la apariția necrozelor.

Biologul Eugen Giurgiu citează rezultatele unor studii americane care arată că armurariul este un agent antitoxic foarte puternic. Poate crește rezistența organismului la cele mai puternice otrăvuri, ciuperci toxice, gaze industruale sau chiar metale grele.

Detoxifiant, protector, regenerator hepatic

Armurariul asigură o protecție importantă după un tratament îndelungat cu antibiotice, hipocolesterolemiante sau alte medicamente care atacă ficatul.

Pe lângă faptul că ajută ficatul să curețe corpul, are capacitatea de a regenera acest mare organ detoxifiant. Fructele sale favorizează reconstrucția membranei celulare hepatice afectate chiar și în cazuri grave de distrucție.

În al treilea rând, desfășoară o activitate de vindecare a ficatului, fiind indicat în hepatitele virale A, B, C, hepatitele cronice, cancer hepatic, ciroză, infecții ale ficatului, insuficiență hepatică, intoxicații, otrăviri, alcoolism.

Util în diabet, ajută la slăbit

Alte beneficii ale armurariului vizează domeniul metabolic. Planta îmbunătățește controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină în cazul persoanelor cu diabet zaharat.

Este un bun adjuvant în curele de slăbire prin faptul că accelerează metabolismul și scade apetitul.

Iată cât de importantă este această plantă pentru sănătatea noastră! Valoarea ei terapeutică este inegalabilă în ceea ce privește tratarea ficatului.

Cu toate acestea, nu orice poate și trebuie să consume armurariu. Farmacistul Adrian Ienin atrage atenția că armurariul poate afecta glanda tiroidă la anumite persoane.

Armurariul reduce producția de hormoni tiroidieni

Mai exact, această plantă este contraindicată în hipotiroidie. Compusul activ principal din armurariu intereferează cu producția de hormoni tiroidieni.

Silimarina ar putea reduce secreția normală de hormon tiroidian, înrăutățind astfel hipotiroidismul.

Este bine ca persoanele cu hipotiroidism sau tiroidă Hashimoto care avansează spre hipotiroidie să utilizeze armurariul cu precauție sau la sfatul medicului.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Armurariul – neîntrecut între plante în apărarea și vindecarea ficatului
Faceți o cură cu armurariu la schimbarea de anotimp – reduce riscul de cancer
Armurariul combate sindromul metabolic (diabet, obezitate, hipertensiune)
Cura cu ceai de armurariu pentru refacerea ficatului afectat de toxicitatea medicamentelor și a metalelor grele

Surse articol:

1. Adrian Ienin, Armurariul – beneficiile pentru ficat și contraindicația pentru tiroidă, Minunea Naturii: https://www.instagram.com/p/C49wZv-N9fQ/
2. Eugen Giurgiu, Armurariul, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 23-24

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.