Armurariul – neîntrecut între plante în apărarea și vindecarea ficatului
La ora actuală, suplimentele cu armurariu sunt cele mai bine vândute hepatoprotectoare. Această plantă acționează realmente ca o armură pentru ficat.
Milioane de oameni în întreaga lume consumă armurariu pentru susținerea funcției hepatice.
Cuprins
Armurariul – neîntrecut în protejarea și vindecarea ficatului
Utilizările armurariului datează de circa 2.000 de ani. Botaniștii și clinicienii deopotrivă îl folosesc de câteva sute de ani în tratamentul unui spectru larg de patologii hepatice.
Armurariul s-a dovedit eficient în hepatite, ciroză și intoxicații. Doctorul Robert Morse susține că acesta „protejează, tonifică, fortifică și dezintoxică ficatul ca nici o altă plantă medicinală”.
Iar biologul Eugen Giurgiu spune despre acest ciulin ajută corpul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, precum gaze industriale, metale grele, ciuperci sau medicamente care produc intoxicații.
Mecanisme de acțiune
Principalii compuși terpeutici din armurariu sunt flavonolignanii silimarină și sibilină.
Cele mai relevante activități ale armurariului în domeniul bolilor hepatice sunt: scăderea inflamației, modularea imunității, prevenirea fibrozei, creșterea apărării organismului, regenerarea celulelor hepatice.
Armurariul își exercită acțiunea sa hepatoprotectoare prin 3 roluri principale:
- cea de antioxidant
- cea de antiinflamator
- cea de antifibrotic
Antiinflamator natural
Armurariul reglează citokinele răspunzătoare cu inducerea inflamației. Reduce și inhibă unul din mediatorii căile inflamatorii (COX-2).
Studiile pe șoareci au arătat că silibina din armurariu reduce conținutul de proteine inflamatorii din ficat și din plasmă. Totodată, crește nivelul de IL-10 – o proteină care scade și reglează răspunsul inflamator crescut.
Antioxidant puternic
O altă calitate importantă a armurariului este cea de antioxidant. Efectul antioxidant are loc inclusiv la nivelul celulelor hepatice.
Armurariul poate să inhibe radicalii liberi rezultați în urma metabolismului substanțelor toxice (etanol, acetaminofen, tetraclorură de carbon).
Planta protejează membranele celulare de leziunile induse de radicalii liberi. Mai mult decât atât, are capacitarea să inhibe direct formarea radicalilor liberi și să îi curețe din sistem.
Silimarina din armurariu acționează ca un potențator al celor mai puternici antioxidanți din corp. Ea mărește activitatea enzimelor antioxidante din sânge precum glutation, glutation peroxidază și superoxid dismutază.
Silibina, la rândul ei, întărește și mai mult puterea antioxidantă a plantei prin rolul de chelator al fierului.
Antifibrotic
Această substanță mai are un rol important, anume acela de antifibrotic. Ea previne, în mod indirect, stocarea fibrelor de colagen care accentuează progresia leziunilor hepatice. S-a dovedit utilă și în prevenirea fibrozei hepatice.
Dr. Robert Morse spune că armurariul are efecte regenerante la nivelul ficatului și pancreasului. Această plantă determină practic crearea de noi hepatocite.
Eficient în ficatul gras
Studiile recente au arătat că armurariul are efecte benefice și în boala ficatului gras non-alcoolic. Tratamentul cu silimarină scade considerabil insulinorezistența și nivelurile de insulină a jeun. Aceste efecte au apărut după un tratament de 12 luni cu 600 mg de silimarină pe zi.
La pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică, silimarina a produs o scădere mai mare a nivelurilor de tranzaminază decât medicamentele Metformin și Pioglitazon.
200 de grame de silimarină, de 3 ori pe zi, administrate înainte de masă, au redus semnificativ nivelurile de glucoză din sânge (de la 156 + / -46 mg/dl la 133 + / – 29 mg/dl) și hemoglobina glicozilată cu 1 punct.
Mai mult decât atât, silimarina a dus la diminuarea valorilor colesterolului total, trigliceridelor și colesterolului LDL.
Armurariul este eficace în hepatita A, hepatita B și hepatita C, în ciroza hepatică, otrăviri cu ciuperci sau leziuni induse de medicamente.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Armurariul ajută corpul să reziste la cele mai puternice otrăvuri (ciuperci toxice, gaze industriale, medicamente, metal grele
Faceți o cură cu armurariu la schimbarea de anotimp – reduce riscul de cancer
Armurariul combate sindromul metabolic (diabet, obezitate, hipertensiune)
Surse articol:
1. Robert Morse, Armurariu, Să trăim sănătos, fără toxine, Editura Paralela 45, 2015, p. 249
2. Abenavoli L, Izzo AA, Milić N, Cicala C, Santini A, Capasso R. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res. 2018 Nov;32(11):2202-2213. doi: 10.1002/ptr.6171. Epub 2018 Aug 6. PMID: 30080294.
3. Achufusi TGO, Patel RK. Milk Thistle. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/