Armurariul ajută corpul să reziste la cele mai puternice otrăvuri (ciuperci toxice, gaze industriale, medicamente, metal grele

Armurariul este planta nr. 1 la care oamenii apelează atunci când au probleme cu ficatul.

Fitoterapeuți și medici deopotrivă prescriu această plantă în patologiile hepatice de sute de ani.

Armurariul ajuta corpul să reziste la cele mai puternice otravuri (ciuperci toxice, gaze industriale, medicamente, metal grele)

Armurariul ajuta corpul să reziste la cele mai puternice otravuri (ciuperci toxice, gaze industriale, medicamente, metal grele)

Armurariul – protector și vindecător al ficatului

Armurariul (Silybum marianum), cunoscut și sub numele de „ciulinul laptelui”, ajută în hepatite, steatoză hepatică sau ficatul gras nonalcoolic, ciroză, alcoolism și intoxicații hepatice.

Efectele sale hepatoprotectoare se datorează proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și antifibrotice.

Citește și – Armurariul – îngerul păzitor al ficatului

Armurariul reglează citokinele care induc inflamația. Crește capacitatea antioxidantă a hepatocitelor. Inhibă radicalii liberi derivați din metabolismul substanțelor toxice, precum acetaminofen, etanol sau tetraclorură de carbon.

Planta previne progresia leziunilor hepatice. Este un protector eficient al ficatului împotriva toxinelor din mediu.

Beneficiile armurariului sunt atribuite în mare parte unui compus numit silibină. Acesta previne acumularea toxinelor la nivelul ficatului și totodată favorizează eliminarea lor.

Armurariul curăță, vindecă și ajută la regenerarea celulelor hepatice afectate sau distruse.

Are efecte antitoxice puternice

Capacitatea armurariului de a neutraliza substanțele toxice sau dăunătoare din ficat este uimitoare. Despre aceasta vorbește biologul Eugen Giurgiu:

„Studii făcute în Germania, SUA, Italia, Austria au arătat că armurariul este un antitoxic redutabil, ajutând organismul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice până la gazele industriale sau metalele grele”.

Cercetătorul român recomandă armurariul în câteva cazuri-cheie:

  • intoxicații cu metanol
  • intoxicații cu tetraclorură de carbon
  • intoxicații cu metale grele (plumb, mercur)
  • intoxicații medicamente care atacul ficatul
  • intoxicații cu ciuperci
  • otrăviri
  • efecte secundare ale chimioterapiei

Cum se folosește armurariul

Cele mai bune forme de administrare a acestei plante sunt infuzia combinată, pulberea și tinctură.

Infuzia combinată se prepară din 1-2 lingurițe de pulbere de armurariu (fructele măcinate prin râșniță) și 100 ml de apă. Se lasă la macerat până a doua zi, când se strecoară și se pune deoparte.

Citește și – Faceți o cură cu armurariu la schimbarea de anotimp – reduce riscul de cancer

Peste pulberea rămasă după strecurare se toarnă 100 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat un sfert de oră. Se strecoară și după ce s-a răcorit, se combină cu maceratul.

Tratament cu armurariu pentru intoxicații cu ciuperci

Dr. Giurgiu recomandă o cură cu infuzie de armurariu de 10 zile. Se consumă minim 1 litru de infuzie pe zi. Aceasta va ajuta la neutralizarea compușilor toxici din ciuperci.

Tratament cu armurariu pentru intoxicații cu substanțe toxice, medicamente sau metale grele

În aceste cazuri se recomandă consumul a unui litru și jumătate de infuzie combinată de armurariu pe zi, timp de o săptămână. Această cură ajută la protejarea organelor interne și a sistemului nervos.

Tratament cu armurariu pentru otrăviri

Pentru a reduce efectele substanțelor toxice ingerate (în special din ciuperci), trebuie consumat minim un litru de infuzie combinată de armurariu pe zi. Acest ceai sprijină funcția ficatului.

Armurariul nu are efecte secundare majore. Doar dozele mari pot să provoace în unele cazuri diaree.

Citește și – Armurariul combate sindromul metabolic (diabet, obezitate, hipertensiune)

Surse articol:

1. Achufusi TGO, Patel RK. Milk Thistle. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/
2. Eugen Giurgiu, Armurariu, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 26-31

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.