Mușețelul calmează sistemul nervos hiperactiv, relaxează musculatura și detensionează corpul

Mușețelul este una din cele mai populare plante medicinale din lume. Mulți au auzit despre ea și chiar au folosit-o, însă nu toți cunosc beneficiile sale multiple pentru sănătate.

Am putea spune că este chiar un remediu subestimat.

Musetelul calmeaza sistemul nervos hiperactiv, relaxeaza musculatura si detensioneaza corpul

Musetelul calmeaza sistemul nervos hiperactiv, relaxeaza musculatura si detensioneaza corpul

O plantă gingașă cu puteri vindecătoare uriașe

Botanistul Jim McDonald spune că plantele blânde nu sunt neapărat slabe. Dimpotrivă, multe floricele delicate și fragile au o forță uriașă de vindecare. Acest lucru este valabil și în cazul florilor de mușețel.

„Mușețelul (Matricaria chamomilla) este una din cele mai puternice plante medicinale, totuși suficient de blândă încât să poată fi folosită de cei mai mulți oameni”.

Pentru o plantă atât de banală, este impresionant să aflăm că are circa o mie de acțiuni. Se adresează sistemului nervos, aparatului respirator, aparatului digestiv și sistemului imunitar.

Botanista Rosalee de la Foret spune că mușețelul ajută digestia, reduce simptomele de răceală și gripă, modulează inflamația, calmează sistemul nervos și tensiunea musculară.

Sprijină sistemul nervos

Foarte multe plante din flora spontană a țării noastre susțin funcția sistemului nervos.

Mușețelul se numără printre ele. Florile sale conțin compuși care atenuează stresul, anxietatea și induc o stare de calm.

Acestea sunt adesea utilizate la prepararea unui ceai cu efect sedativ, care calmează nervii încordați.

În medicina tradițională, mușețelul este folosit în anxietate, nervozitate, isterie, insomnie și coșmaruri.

Somnifer, tranchilizant, ușor hipnotic

Are efecte tranchilizante ușoare și ajută la inducerea somnului. Aceste proprietăți sunt atribuite apigeninei – un flavonoid care se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier.

De fapt, planta are un efect hipnotic similar benzodiazepinelor (medicamente psihotrope).

Un studiu vechi, apărut în anul 1973 în „Journal of Clinical Pharmacology” a arătat că ceaiul de mușețel a indus un somn adânc imediat la pacienții cardiaci. Aceștia au dormit profund timp de o oră și jumătate după ce au consumat acest ceai.

Relaxează corpul

Rosalee a cunoscut prin experiență efectul tranchilizant al acestei plante. După jumătate de cană de ceai de mușețel a simțit că umerii încep să se relaxeze, respirația să devină mai profundă și întregul corp să se detensioneze.

„A bea o cană de ceai concentrat de mușețel este ca și cum ai primi o îmbrățișare caldă și liniștitoare de la cineva drag”.

Anxiolitic, antidepresiv

Studiile clinice au investigat efectele acestei plante pe persoane cu anxietate și depresie.

Un studiu explorativ, apărut în 2021 în jurnalul „Alternative Therapies in Health and Medicine”, raportează că această plantă are nu doar o anxiolitică, ci și una antidepresivă. Dă rezultate chiar și în doze mici (capsule cu 220 mg).

Rosalee preferă să folosească mușețelul în anxietatea datorată acumulării de prea multă energie în sistemul nervos, decât în energia scăzută sau depresie.

„Este un relaxant nervin, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea sistemului nervos”.

Cu alte cuvinte, mușețelul ne ajută să intrăm într-o stare specifică funcției sistemului parasimpatic, care mai este numit sistemul nervos al odihnei.

Ceaiul de mușețel – bun și pentru copii

Ceaiul de mușețel este un sedativ blând pentru adulți și copii deopotrivă. Poate fi servit seara, înainte de culcare, deoarece ajută la instalarea somnului. Doza face diferența, în sensul că infuziile concentrate sunt mai eficiente.

Inclusiv aromaterapia cu ulei esențial de mușețel poate fi folosită în caz de insomnie, grație efectelor sale sedative.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre mușețel:

Leacuri cu mușețel pentru afecțiuni gastrice, bucale, vasculare, ginecologice
Mușețelul previne progresia hiperglicemiei și complicațiile diabetului
Beți ceai de mușețel dacă sunteți agitat, stresat sau neliniștit
Mușețelul mărește forța și grosimea oaselor în osteoporoză

Surse articol:

1. Herbs With Rosalee, 6 Chamomille plant benefits Matricaria chamomilla: https://www.youtube.com/watch?v=D9pyEPgTZ1Y&t=466s&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.