Ceai de mușețel și lavandă – rețetă pentru un somn netulburat

Un ceai cu efect liniștitor, pe care îl putem prepara din plante de vară este acesta pe bază de mușețel și lavandă.

Dacă aveți posibilitatea să culegeți aceste flori direct din natură și să le uscați, vă veți face un mare bine.

Ceai de musetel si lavanda - reteta pentru un somn netulburat

Ceai de musetel si lavanda – reteta pentru un somn netulburat: 8photo

Tot mai multe persoane au probleme cu somnul, din cauza anxietății, grijilor excesive și a stresului. Mușețelul și lavandă sunt plante calmante și sedative pe care orice familie ar trebui să le aibă în casă.

Ele se găsesc și la magazinele naturiste, sub formă de plante uscate pentru ceai, capsule sau tincturi.

Ceai pentru dormit – rețetă

Ingrediente

  • ¼ cană de mușețel uscat
  • ¼ cană de lavandă uscată
  • ¼ cană de coji uscate de portocală

Mod de preparare

Amestecați toate plantele într-un bol. Transferați-le apoi într-un borcan de sticlă cu capac. Păstrați amestecul într-un loc răcoros și lipsit de umiditate.

La nevoie, preparați un ceai din 2 lingurițe de amestec de plante și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară.

Ceaiul se poate aromatiza cu miere și suc de lămâie. Se bea seara, înainte de culcare.

Beneficiile plantelor

Mușețelul și lavanda sunt sedative blânde. Acestea ajută la relaxarea corpului și favorizează instalarea somnului.

Lavanda 

Lavanda este folosită în medicina tradițională în tulburările neurologice, spasme, infecții și afecțiuni ale pielii.

Medicii din perioada Evului Mediu o recomandau în migrene și eplipesie.

Studiile pe animale și oameni au arătat că planta are proprietăți anxiolitice, sedative, analgezice și anticonvulsivante. Poate reduce starea de anxietate și depresie, convulsiile și durerile.

Ajută la calmarea și stabilizarea stării de spirit. Totodată, protejează neuronii. Testele pe animale cu Alzheimer au arătat că lavanda ameliorează deficitele de învățare și memorie spațială. Aplicarea repetată a plantei la animale induce mai rapid somnul și crește durata acestuia.

Lavanda este cel mai des folosită sub formă de ulei sub formă de aromaterapie, masaje sau băi.

Studiile pe șoareci au arătat că expunerea la mirosul/parfumul de lavandă reduce comportamentele anxioase și agresive. Totodată, mărește capacitatea de interacțiune socială.

Lavanda poate fi administrată și intern, sub formă de infuzii. Un studiu apărut în 2020 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine” a arătat că ceaiul de lavandă reduce depresia și anxietatea la vârstnici.

Participanții au consumat 2 căni de ceai de lavandă pe zi (una dimineața și una seara), timp de 2 săptămâni. Ceaiul a fost preparat din 2 g de lavandă.

Mușețelul

Mușețelul este o plantă care hrănește și calmează nervii și stomacul. Are efecte tranchilizante. Este folosit în durerile de cap cronice, constipații, inflamații articulare și afecțiuni urinare. Tonifică creierul și mușchii.

Ceaiul de mușețel induce un somn liniștitor și este util împotriva răcelii. Scade tensiunea crescută, ajută la detoxifierea corpului și reducerea inflamației.

Florile de mușețel conțin flavonoide, cumarine, terpeni, acizi organici, uleiuri volatile și polizaharide. Acești compuși au activități anticancerigene, anti-infecțioase, antiinflamatoare, antimicrobiene, hipoglicemiante, hipolipidemiante, antihipertensive, analgezice, antidepresive și neuroprotectoare.

Efectul sedativ și anxiolitic al mușețelului este atribuit apigeninei, un flavonoid care se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier.

Mușețelul conține compuși cu rol în depresie, epilepsie și Alzheimer. Apigenina crește numărul de neuroni din hipocampus și reduce degenerarea neuronilor. Acest antioxidant ajută de asemenea la corectarea deficitelor de memorie asociate cu epilepsia.

Datorită proprietăților sale antioxidante, mușețelul combate radicalii liberi care produc stres oxidativ și neurodegenerare. Poate fi util în bolile neurologice, precum Alzheimer, Parkinson și ischemie cerebrală.

Nu administrați plantele medicinale în doze mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece acestea pot da efecte secundare. Asigurați-vă că acest ceai nu produce interacțiuni cu medicamentele pe care le luați.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru insomnie:

Plante calmante pentru zi și pentru noapte – anxietate, agitație, insomnie, epuizare, oboseală menta
Cel mai puternic somnifer natural – rețetă de ceai pentru dormit
Roinița – o plantă cu efecte benefice asupra stresului, somnului, inimii și glandei tiroide
Floarea-pasiunii, un ajutor divin pentru cei neliniștiți (cură contra insomniei)

Surse articol:

1. Herba Zest, Lavender chamomile tea for peaceful sleep: https://www.herbazest.com/remedies/lavender-chamomile-tea-for-peaceful-sleep
2. Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
3. Bazrafshan MR, Jokar M, Shokrpour N, Delam H. The effect of lavender herbal tea on the anxiety and depression of the elderly: A randomized clinical trial. Complement Ther Med. 2020 May;50:102393. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102393. Epub 2020 Mar 30. PMID: 32444033.
4. Dai YL, Li Y, Wang Q, Niu FJ, Li KW, Wang YY, Wang J, Zhou CZ, Gao LN. Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules. 2022 Dec 23;28(1):133. doi: 10.3390/molecules28010133. PMID: 36615326; PMCID: PMC9822300.
5. Sah A, Naseef PP, Kuruniyan MS, Jain GK, Zakir F, Aggarwal G. A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct 19;15(10):1284. doi: 10.3390/ph15101284. PMID: 36297396; PMCID: PMC9611340.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.