Plante calmante pentru zi și pentru noapte – anxietate, agitație, insomnie, epuizare, oboseală mentală

O atare doză de anxietate, îngrijorare și teamă este firească. Însă când acestea escaladează și ajung la intensități mari, se transformă într-o stare cronică.

O persoană foarte stresată va avea probleme cu somnul, nu va mai gândi limpede, nu se va mai bucura de viață.

Plante calmante pentru zi si pentru noapte - anxietate, agitatie, insomnie, epuizare, oboseala mentala

Plante calmante pentru zi si pentru noapte – anxietate, agitatie, insomnie, epuizare, oboseala mentala

Cauza stresului și anxietății

Stresul persistent, care intereferează cu viața de zi cu zi și împiedică buna desfășurare a activităților obișnuite, ridică probleme la nivelul sănătății.

Persoanele aflate în această situația au nevoie de ajutor. Primul pas este identificarea cauzei care a produs dezechilibrul în plan psihic. Poate fi schimbarea locului de muncă sau a locuinței, divorțul, pierderea unei persoane dragi, probleme financiare sau emoționale.

Uneori, sursa anxietății poate fi evidentă, alteori nu. În orice caz, a-ți pune încrederea în Dumnezeu este întotdeauna un sfat bun. Când ai credință, toate devin mai ușoare și pline de sens.

Plante care susțin sistemul nervos și sănătatea mentală

Pentru echilibrarea mentală se pot folosi și unele plante medicinale. Cele mai folositoare sunt plantele cu efect nervin, tonic și sedativ.

Înainte de a alege o plantă în acest sens, trebuie să vă gândiți ce efect doriți să producă în corp. Sunt plante care calmează nervii și produc un efect sedativ, favorabil pentru somn.

Alte plante au un efect tonifiant asupra sistemului nervos, însuflețitor sau chiar energizant. Sunt plante care pot fi folosite în timpul zilei și plante potrivite pentru perioada nopții.

Plante nervoase tonice pentru zi 

Între plantele care pot fi folosite în cursul zilei pentru buna-dispoziție se numără:

 • roinița (Melissa officinalis);
 • tulsi/busuiocul indian (Ocimum tenuiflorum)
 • ovăz lăptos (Avena sativa);
 • ashwagandha (Withania somnifera);
 • schisandra (Schisandra chinensis);
 • reishi (Ganoderma);
 • gotu kola (Centella asiatica).

Aceste plante calmează sistemul nervos și totodată mențin mintea activă. Liniștesc nervii fără să producă somnolență. Au proprietăți nutritive, tonice și stabilizante. Sunt indicate persoanelor care suferă de stres crescut, epuizare sau oboseală nervoasă.

Plante sedative nervoase pentru perioada nopții

Plantele menționate mai sus pot fi administrate în timpul zilei. Cele enumerate mai jos sunt sedative nervine. Ele ajută organismul să se relaxeze și să se pregătească pentru somn.

 • floarea-pasiunii (Passiflora incarnata)
 • lavanda (Lavandula);
 • gura lupului (Scutellaria lateriflora);
 • talpa-gâștei (Leonorus cardiaca);
 • valeriana (Valeriana officinalis);
 • verbina albastră (Verbena hastata);
 • kava (Piper methysticum).

Passiflora este una din cele mai eficiente plante sedative care ajută la instalarea somnului. Floarea-pasiunii relaxează corpul înainte de culcare și atenuează anxietatea asociată cu fierbințeala și iritabilitatea.

Unele persoane o pot folosi și în timpul zilei pentru reducerea anxietății și atacurilor de panică. Însă în cele mai multe cazuri are un efect sedativ prea pronunțat și induce somnolență.

Lavanda este o plantă nervină calmantă. Poate fi administrată intern sub formă de ceai, sau folosită în aromaterapie. Calmează nervii și favorizează somnul.

Gura leului este o altă plantă liniștitoare, care domolește energia excesivă. Poate fi folosită în stări de agitație, neliniște, insomnie și anxietate. Are un efect răcoritor, mai ales la nivel mental.

Fiecare persoană răspunde diferit la plantele medicinale. Ceea ce funcționează bine la cineva poate să aibă chiar un efect opus la altcineva.

Experimentați și găsiți planta care vi se potrivește cel mai bine, atât pentru zi, cât și pentru noapte.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre plante utile pentru sistemul nervos:

Ceaiul de levănțică ajută în migrene, cefalee, anxietate, balonare, tulburări cardiace cu substrat nervos
Păducelul – tonic natural pentru sistemul nervos central și cardiovascular
Mușețelul calmează sistemul nervos hiperactiv, relaxează musculatura și detensionează corpul
3 minerale care calmează instant creierul și sistemul nervos

Sursă articol: Greta Kent-Stoll, Top supports for anxiety: herbs, lifestyle and traditional wisdom, The Herbal Academy: https://theherbalacademy.com/top-supports-for-anxiety/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.