Câte ore trebuie să dormim pentru ca creierul nostru să se curețe
Creierul este unul din organele înzestrate cu capacitatea de a se curăța singure. Cu toate acestea, de noi depinde să îi oferim toate condițiile necesare.
Cercetătorii au descoperit de curând că există un adevărat sistem de curățare specific creierului, care poate fi esențial pentru sănătatea cognitivă. Acesta se numește „flux glimfatic” și este în strânsă legătură cu somnul.
Dr. Michael Greger prezintă într-un scurt video date recente pe acest subiect inedit.
Cuprins
Somnul este critic pentru creier
Somnul este crucial pentru supraviețuire. Chiar și animalele care sunt ținute mult timp fără somn mor în decurs de 11-32 de zile.
Privarea de somn are efecte devastatoare, cu atât mai mult la oameni, care desfășoară zilnic activități cognitive importante.
Somnul se află într-o legătură strânsă cu creierul. Acest organ determină calitatea somnului, dar are, la rândul lui, nevoie de somn pentru a funcționa la cote maxime.
Somnul îndeplinește o funcție specială, aceea de curățare a deșeurilor toxice. Acest proces de curățare se realizează printr-un sistem de drenaj, recent descoperit în creier.
Somnul ajută corpul să curețe creierul
În urmă cu două milenii, Aristotel susținea că somnul ajută corpul să filtreze sângele de deșeuri și toxine. Astăzi, oamenii de știință au constatat că somnul ajută corpul să curețe creierul.
În anul 2012 a fost descoperit sistemul glimfatic – o rețetă largă de transport fluidic. Cercetătorii au observat la șoareci tunele pline cu fluid împrejurul vaselor sangvine din creier.
Acest sistem de curățare este activ doar în timpul somnului. În stare de veghe, tunelele sunt închise, iar fluxul limfatic este redus cu 90%.
Nevoia biologică de somn poate reflecta și o nevoie a creierului de a intra într-o stare de filtrare. Este imperios să dormim dacă vrem să avem un creier „fresh” dimineața.
În timpul somnului se filtrează compuși toxici din creier
În timpul somnului, creierul filtrează posibili compuși secundari neurotoxici, precum beta-amiloid – asociat cu maladia Alzheimer.
Astfel s-ar putea explica de ce persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au un risc mai mare de tulburări cognitive, precum demență.
Studiile în laborat au arătat că persoanele care se trezesc deseori pe noapte din cauza unor beep-uri administrate în căști au niveluri mai mari de amiloid în creier.
O singură noapte nedormită poate duce la o acumulare excesivă de amiloid în zone critice din creier. Dimpotrivă, somnul profund reduce nivelul de amiloid.
Tulburările de somn și vârsta
Activitatea de filtrare a sistemului glimfatic scade odată cu vârsta. La șoareci, s-a constatat că aceasta este de doar 10-20% la animalele vârstnice comparativ cu vârsta tinereții.
Multe persoane se confruntă cu probleme de somn pe măsură ce îmbătrânesc. Somnul devine tot mai superficial, undele cerebrale încetinesc și implicit activitatea de curățare a creierului scade.
Un alt motiv este rigidizarea artrelor, care reduce pulsația necesară activității sistemului glimfatic.
Alte studii au arătat că exercițiile fizice și o poziție naturală de dormit (pe partea dreaptă) îmbunătățește fluxul sangvin al creierului și funcția sistemului glimfatic.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe acestă temă:
Știați că somnul este esențial pentru detoxifierea corpului?
Lipsa de somn afectează gândirea, emoțiile, hormonii și metabolismul
Mănânci prea mult? Lipsa de somn ar putea fi de vină
Rugăciune înainte de somn – a Sfântului Efrem Sirul
Surse articol:
1. Nutrition Facts.org, How much sleep is needed for glymphatic flow (brain cleaning)? https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=NxetSJfI9LI&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fnutritionfacts.org%2F&source_ve_path=MzY4NDIsMjM4NTE&feature=emb_title
2. Nutrition Facts.org, The best sleeping position for glymphatic flow in the brain: https://www.youtube.com/watch?v=zxVvGZ3r36g&ab_channel=NutritionFacts.org