Rugăciune înainte de somn – a Sfântului Efrem Sirul

Rugăciunea de seară face parte din pravila zilnică a unui creștin.

Așa cum dimineața facem rugăciune către Dumnezeu, aducându-I mulțumire pentru darul unei noi zile, așa seara ne întoarcem din nou cu inima plină de recunoștință către El, cerând totodată iertare greșelilor noastre.

Rugăciune inainte de somn - a Sfantului Efrem Sirul

Rugăciune inainte de somn – a Sfantului Efrem Sirul

Nici o zi, nici un ceas nu le putem petrece fără păcate, în curăție desăvârșită.

Fie și numai un gând rău de-l primim în mintea sau în inima noastră, ne facem vinovați înaintea iubirii și dreptății lui Dumnezeu.

De aceea rugăciunea de seară este foarte importantă pentru mântuirea noastră.

Atunci când ne așezăm la rugăciune, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să medităm la cele întâmplate în cursul zilei.

Poate am mâhnit sau am supărat pe cineva. Sau am nedreptățit, sau am judecat, fie și numai cu gândul.

Sau am rănit pe cineva cu vreun cuvânt nesăbuit. Sau pe săraci n-am miluit după putere.

Sau am greșit în orice alt chip. Pentru aceste mici sau mari păcate trebuie să ne pocăim și să cerem iertare de la Dumnezeu.

Citește și – Rugăciune de seară pentru mulțumire și ocrotire

Sfântul Efrem Sirul are o rugăciune care se rostește înainte de a merge la culcare.

În ea găsim regretul celui care se roagă pentru unele fapte care nouă ne pot părea exagerate.

De pildă, am spus glume, am mâncat prea mult sau am râs nebunește.

Sau am petrecut în lenevire ori în nebăgare de seamă față de sufletul nostru. Sau de rugăciune nu ne-am îngrijit.

Poate că acestea nu ne par păcate, însă sfinții le considerau greșeli mari și pentru ele făceau pocăință profundă.

Cu cât te apropii mai mult de Dumnezeu, cu atât mai nevrednic și păcătos te simți.

Cu atât mai necurat îți vezi sufletul și simți nevoia să trăiești cât mai curat și cuviincios.

Rugăciune înainte de somn

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai arătat pe sfântă Maica Ta mai cinstită decât toate puterile cerești, Însuți Preabunule, prin mijlocirile ei și ale tuturor sfinților Tăi, milostivește-Te și iartă-mi mie, nevrednicul robul Tău, orice am greșit astăzi ca un om, dar mai ales ca un fără de omenie: greșelile mele făcute cu voie și fără de voie, cu știință și cu neștiință, din răpire, din neluarea-aminte, din multa trândăvire și lenevire a mea.

Sau de m-am jurat pe numele Tău cel Sfânt, sau strâmb de m-am jurat, sau am hulit în cugetul meu sau Te-am întărâtat cu ceva, sau am furat, sau am mințit, sau prieten a venit la mine și l-am trecut cu vederea, sau pe vreun frate l-am necăjit și l-am amărât, sau stând la rugăciune și la cântarea de psalmi, mintea mea cea rea s-a abătut spre lucruri rele și lumești.

Sau peste cuviință m-am desfătat, sau glume am spus, sau nebunește am râs, sau în deșert m-am mărit, sau m-am mâniat, sau frumusețe deșartă am văzut și de dânsa m-am răpit la minte, sau cele ce nu se cuvin le-am bârfit, sau greșeala fratelui meu am iscodit-o și l-am osândit, iar greșelile mele nenumărate nu le-am băgat în seamă.

Ori de rugăciunea mea m-am lenevit, ori altceva rău am gândit. Acestea toate și altele pe care le-am săvârșit și le-am uitat, iartă-le, Dumnezeule, mie, netrebnicului robului Tău și mă miluiește ca un bun și iubitor de oameni. Ca în pace să mă culc și să dorm eu, desfrânatul, slăvindu-Te pe Tine împreună cu Tatăl și cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și – Rugăciune de seară pentru iertare, pentru rudenii și cei din necazuri, pentru binefăcători și răufăcători

Sursă articol: Sfântul Nicodim Aghioritul, Rugăciune mai înainte de somn a Sfântului Efrem Sirul, Cele mai frumoase rugăciuni ale ortodoxiei, Editura Anastasia, București, pp. 231-232

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.