Rugăciune de seară a Sfintei Macrina (sora Sfântului Vasile cel Mare)
Întunericul din timpul nopții, întinderea trupului în pat și somnul sunt asociate de Sfinții Părinți cu moartea.
Lăsarea întunericului și apropierea noastră de somn ne stau înainte ca pilde sau prilejuri de aducere aminte de mutarea noastră din această viață.
Nu în mod întâmplător ultimul fragment din rugăciunile de seară face trimitere precisă spre moarte. Mergând spre somn, ne întrebăm dacă nu cumva această noapte va fi ultima și dacă Dumnezeu va mai lumina cu ziua sufletul nostru.
„Iată, groapa îmi zace înainte și iartă, moartea îmi stă de față”. Această aducere aminte de moarte nu are ca scop înfricoșarea noastră, ci trezirea conștiinței.
După moarte ne vom înfățișa înaintea Dreptului Judecător, unde vom da seama de toate faptele, cuvintele și cugetele noastre.
În rugăciunea de seară a Sfintei Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare, regăsim destul de multe trimiteri la moarte.
Atunci când ne așezăm în pat spre a ne odihni, trebuie să cugetăm la odihna cea veșnică, pe care o vom dobândi dacă ne rânduim viața după poruncile lui Dumnezeu.
Rugăciune de seară a Sfintei Macrina
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Tu, Doamne, izbăvitu-ne-ai pe noi de frica morții. Tu ai făcut ca începătură a vieții celei adevărate sfârșitul vieții de aici. Tu dai vremelnic, prin somn, odihnă trupurilor noastre și le trezești la trâmbița cea mai de pe urmă.
Tu ești Cel ce încredințezi pământului drept zălog lutul (trupul) nostru, plăsmuit de mâinile Tale și aduci din nou înapoi ceea ce i-ai dat lui, prefăcând prin nestricăciunea și harul Tău ceea ce e în noi muritor și fără frumusețe. Tu ne-ai scăpat de blestem și de păcat, făcându-Te amândouă pentru noi (și blestem, și păcat).
Tu zdrobit-ai capetele balaurului care l-a înghițit pe omul prăvălit în genunea neascultării. Tu ne-ai deschis nouă calea către Înviere și, sfărâmând porțile iadului, ai surpat pe cel ce are stăpânirea morții.
Tu ai dat semn celor ce se tem de Tine chipul Sfintei Tale Cruci, spre nimicirea vrăjmașului și spre paza vieții noastre.
Dumnezeule veșnice, spre Tine m-am aruncat din pântecele maicii mele și pe Tine Te-a iubit sufletul meu cu toată puterea. Ție mi-am afierosit și trupul și sufletul din tinerețile mele și până acum.
Așază în preajma-mi înger luminat, ca să mă îndrume spre locul tihnei, la apa odihnei, în sânurile Sfinților Părinți.
Tu, Carele ai oprit sabia de văpaie și l-ai adus înapoi în Rai pe omul cel răstignit împreună cu Tine și coplești de îndurările Tale, pomenește-mă și pe mine întru Împărăția Ta, că și eu m-am răstignit dimpreună cu Tine, pironindu-mi cu frica Ta cărnurile mele și petrecând întru teama judecăților Tale.
Să nu mă despartă de aleșii Tăi prăpastia cea înfricoșătoare, nici să-mi stea împotrivă pizmașul pe cale, nici să se afle înaintea ochilor Tăi al meu păcat – dacă am greșit din pricina neputinței firii -, fie cu cuvântul, fie cu lucrul, fie cu gândul.
Tu, Cel ce ai pe pământ puterea iertării păcatelor, dă-mi slobozire, ca să mă aflu înaintea Ta, la dezbrăcarea de trupul acesta, fără nicio întinăciune pe chipul sufletului meu, care fie să se primească în mâinile Tale neprihănit și neîntinat, ca tămâia înaintea Ta”.
Citește și:
Rugăciunea de seară pentru izbăvirea de ispitele nopții
Rugăciune de seară, pe care să o rostești înainte de culcare
Rugăciune de seară pentru mulțumire și ocrotire
Rugăciune de seară pentru iertare, pentru rudenii și cei din necazuri, pentru binefăcători și răufăcători
Sursă articol: Carte de Rugăciuni pentru felurite nevoi ale sufletului și trupului, Rugăciune de seară, Editura Sophia/Metrafraze, București, 2020, pp. pp. 13-15