Rugăciunea de seară pentru izbăvirea de ispitele nopții

Această scurtă rugăciune de seară către Domnul Iisus Hristos este inclusă în slujba Pavecerniței (mici și mari).

Este una din ultimele texte de rugăciune care se citește la finalul slujbei acesteia și se găsește în Ceaslov. Este de asemenea inclusă în rânduiala rugăciunilor de dinainte de Împărtășanie.

Rugaciune pentru izbavirea de ispitele noptii

Rugaciune pentru izbavirea de ispitele noptii

Unii creștini obișnuiesc să facă pravila de mănăstire acasă, citind Ceasurile zilei, Vecernia, Pavecernița Mică, Miezonoptica și Utrenia.

Rugăciunea de seară este deosebit de importantă, deoarece prin ea aducem mulțumire lui Dumnezeu.

Îi mulțumim Domnului că ne-a ajutat să petrecem ziua în pace, cu liniște, cu spor și folos. Și chiar dacă am avut parte de încercări, El ne-a ajutat să le depășim cu bine.

Un alt motiv pentru care trebuie să ne rugăm seara vizează cercetarea conștiinței noastre. Rugăciunea personală de seară este ca o mică spovedanie, în care mărturisim Domnului greșelile de peste zi, cerând pentru ele iertare și îndreptare.

Nu în ultimul rând, rugăciunea de seară este ca scut de apărare împotriva ispitelor care pot veni în timpul nopții. Veți vedea că în rugăciunea de mai jos apar referiri la ocrotirea noastră împotriva păcatelor, a patimilor, a diavolilor.

Chiar și în somn trebuie să avem conștiința curată și să nu săvârșim păcate. Părintele Arsenie Boca spunea despre călugări că aceștia trebuie să fie călugări și în vis, adică neprihăniți și neîntinați de toată patima și păcatul.

Părintele Hrisostom Postolache de la Mănăstirea Bucium din Iași le recomanda celor care veneau la el să spună rugăciunea lui Iisus când merg spre somn.

Să legene în minte aceste cuvinte: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.

Părintele Proclu Nicău recomanda de asemenea creștinilor să adoarmă cu rugăciunea acestea pe buze și în minte, ca să fie păziți și izbăviți de toate ispitele nopții.

Rugăciune de seară către Domnul Iisus Hristos

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Și ne dă nouă, Stăpâne, celor ce mergem spre somn, odihnă trupului și sufletului; și ne păzește pe noi de întunecatul somn al păcatului și de toată întunecata și cea de noapte patimă a dulceții.

Contenește întărâtările patimilor, stinge săgețile vicleanului, cele aprinse, cele pornite asupra noastră cu vicleșug. Zburdările trupului nostru le potolește și tot gândul nostru cel pământesc și trupesc îl adoarme.

Și ne dăruiește nou, Dumnezeule, minte deșteaptă, somn ușor și de toată nălucirea satanei nestrămutat.

Scoală-ne pe noi în vremea rugăciunii, întăriți întru poruncile Tale și pomenirea judecăților Tale întru noi nestricată având-o.

Cuvântare de toată noaptea ne dăruiește, ca să cântăm și să binecuvântăm și să slăvim preacinstitul și preaîncuviințatul Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și:

Rugăciune de seară, pe care să o rostești înainte de culcare
Rugăciune de seară pentru mulțumire și ocrotire
Rugăciune de seară cu care ne spovedim înaintea lui Dumnezeu
Rugăciunea de dimineață și cea de seară durează 10 minute și mulți spun că nu au timp

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.