Psalmul 4 – „Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptății mele”

Psalmul 4 poate fi considerat o rugăciune de seară, care arată milostivirea lui Dumnezeu față de cei care în vremea necazurilor Îl cheamă în ajutor.

Psalmul 4

Psalmul 4

Psalmul 4 – tâlcuiri

Este de asemenea un text plin de învățături, care ne îndeamnă la meditație. Psalmul 34 este unul de tip mesianic, deoarece face trimitere la Învierea Mântuitorului și la biruința asupra morții.

De aceea este privit ca o rugăciune potrivită pentru timpul final al zilei, când ne îndreptăm spre somn.

Cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că Tu, Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai așezat” (Ps. 4, 8).

Principala temă a acestui psalm este încrederea în Dumnezeu și în izbăvirea care vine de la El, chiar și în cele mai grele momente ale vieții.

Această credință puternică în ajutorul divin așează sufletul într-o stare de pace și îl ferește de tulburare. Credința și nădejdea dau tărie sufletească și curaj în vremea ispitelor și încercărilor.

Psalmistul se adresează direct lui Dumnezeu și Îi arată încrederea totală în El. Întâi îi arată această încredințare că Dumnezeu îl ascultă și îl va elibera de necaz, apoi cere miostivirea lui și împlinirea rugăciunii.

Este un psalm care se poate citi pentru izbăvirea de primejdii, la vreme de mâhnire, întristare sau mâniere.

În astfel de situații dificile nu este suficient doar să ne gândim la Dumnezeu, ci trebuie să Îl chemăm din toată inima, să strigăm către El din adâncul sufletului.

Psalmistul ne arată răsplata celui care se roagă cu multă silire: „Întru necaz m-ai desfătat”. Această desfătare o simte acela care caută pe Dumnezeu în vremea necazului său și primește mângâierea cea de sus.

Psaltirea întreagă este o carte de leacuri, care insuflă omului bărbăție, nădejde, curaj și îi alină suferințele și încercările prin care trece.

Psalmul 4

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Când Te-am chemat, m-au auzit, Dumnezeul dreptății mele! Întru necaz m-ai desfătat! Milostivește-Te spre mine și ascultă rugăciunea mea. Fiii oamenilor, până când grei la inimă? Pentru ce iubiți deșertăciunea și căutați minciuna? Să știți că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său.

Domnul mă va auzi când voi striga către Dânsul. Mâniați-vă, dar nu greșiți. De cele ce ziceți în inimile voastre, în așternuturile voastre vă căiți.

Jertfiți jertfa dreptății și nădăjduiți în Domnul. Mulți zic: „Cine ne va arăta nouă cele bune?” Dar însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne!

Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin și de untdelemn ce s-a înmulțit. Cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că Tu Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai așezat”.

Citește și: Rânduiala citirii Psaltirii – ce psalmi se citesc zilnic

Surse articol:

1. Calendar Ortodox, Psalmul 4 – „Când Te-am chemat m-ai auzit, Dumnezeul dreptății Mele”: https://calendarulortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/psalmul-4-al-lui-david-cand-te-am-chemat-m-ai-auzit-dumnezeul-dreptatii-mele/
2. Părintele Arsenie Boca, Psalmul 4, – Cărarea Împărăției și Psaltirea lui David, Psalmii 31-60, Vol. II, Editura Cristimpuri, Ploiești, 2014, pp. 22-23

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.