Mușețelul – un protector incredibil al organelor interne (plămâni, ficat, rinichi, stomac, tiroidă)

Articol bazat pe studii științifice

Răspândit în toată țara și accesibil tuturor, mușețelul este unul din cele mai valoroase remedii ale naturii.

Sub masca sa de floare de câmp se ascunde o adevărată plantă medicinală.

Musetelul - un protector puternic al organelor interne

Musetelul – un protector puternic al organelor interne: Macrovector

Mușețelul (Matricaria chamomilla) este folosit de milenii. Popoarele antice – egiptenii, grecii și romanii – cunoșteau din experiență efectele sale vindecătoare.

În trecut, această plantă era utilizată cu precădere în afecțiunile stomacului, afecțiunile pielii și în infecții.

Mușețelul – o plantă medicinală potentă

Florile de mușețel – pe cât de delicate – pe atât de bogate în antioxidanți și compuși puternici. Acestea conțin flavonoide, compuși fenolici, cumarine, terpeni, polizaharide, acizi organici, uleiuri volatile, acid salicilic, rezine, fitosterine, taninuri, steroizi glicozide.

Mușețelul are în compoziție și unele vitamine (B1, C) și minerale (calciu, cupru, zinc, fier).

Proprietăți terapeutice

Principalii compuși bioactivi ai plantei sunt: azuleni, camazuleni, apigenină, luteolină, beta-caroten, bisabolol, matricină, umbeliferonă, acid clorogenic. Toți aceștia dau plantei un potențial terapeutic și profilactic însemnat.

Mușețelul are diverse proprietăți farmacologice:

  • antiinflamatoare
  • anticancerigene
  • anti-infecțioase
  • antitrombotice
  • hipolipidemiante
  • antioxidante
  • hipoglicemiante
  • antihipertensive
  • antidepresive
  • neuroprotectoare
  • radioprotectoare
  • antispastice
  • anestezice

Efecte organo-protectoare

Mușețelul nu este apreciat întotdeauna la adevărata sa valoare. Unii se rezumă să-l folosească doar ca remediu carminativ și sedativ.

Mușețelul exercită un efect protector asupra întregului corp. Este considerat de cercetători o plantă organo-protectoare.

Apără organe cu funcții importante, precum plămânii, ficatul, rinichii, stomacul, pielea și tiroida.

Protejează plămânii și ficatul

Flavonoizii din mușețel au demonstrat efecte hepatoprotectoare și pulmoprotectoare. În studiile pe șoareci, acești antioxidanți au ameliorat leziunile ficatului prin refacerea parametrilor biochimici și moleculari.

Apigenina – un alt antioxidant prețios din mușețel – ar putea trata leziunile hepatice provocate de toxicitatea acetaminofenului.

Mușețelul mărește totodată capacitatea antioxidantă totală a țesutului hepatic și previne leziunile oxidative cauzate de intoxicația cu ierbicide (paraquat) atât la nivelul ficatului, cât și a plămânilor.

Protejează rinichii

Efectul nefroprotector al mușețelului se referă în special la capacitatea acestuia de a preveni formarea calculilor renali.

Studiile pe șobolani au arătat că planta previne nefro-toxicitatea indusă de citostatice (Cisplatin). Reduce markerii de stres oxidativ, remediază hipocalcemia, îmbunătățește structura țesutului renal și previne daunele renale provocate de hipertensiunea arterială.

Mușețelul este utilizat de asemenea în infecțiile renale.

Protejează tractul gastrointestinal

Mușețelul este unul din cele mai populare remedii stomahice, digestive, antispastice gastrice și intestinale.

Reduce spasmele intestinale, flatulența și gazele. Calmează durerile de stomac și diminuează secreția gastrică. Este folosit în tratamentul gastritelor, enterocolitelor, colicilor intestinale și diaree.

Extractele de mușețel au demonstrat efecte anti-ulceroase și antioxidante la animalele cu leziuni ale mucoasei gastrice induse de etanol.

Protejează aparatul genital

Florile de mușețel sunt folosite în menstruații dificile care dau dureri mari (dismenoree). Studiile au arătat că planta îmbunătățește funcția reproducătoare la femelele-șobolan cu ovare polichistice.

Mușețelul ajută la reglarea hormonilor sexuali, a grăsimilor din sânge și a leptinei (hormon implicat în reglarea greutății corporale). Reduce celulele inflamatorii.

Reglează secreția hormonului luteinizant și crește foliculii dominanți asociați cu creșterea funcției reproducătoare.

Protejează neuronii

Mușețelul este o plantă neuroprotectoare importantă. Ajută la îmbunătățirea memoriei și creșterea capacității antioxidante. Apigenina pe care o conține inhibă moartea celulară în hipocampus.

Mușețelul are activitate anti-Parkinson. Crește numărul de celule gliale reactive și profiliferarea vasculară.

Protejează împotriva cancerului

Mușețelul este o sursă bogată de apigenină – un antioxidant care se găsește și în plantele Apiaceae (pătrunjel, țelină). Acesta inhibă creșterea celulelor maligne și poate chiar să micșoreze tumorile.

Potrivit testelor realizate în eprubetă, apigenina combate celulele cancerului mamar, digestiv, de prostată, de uter, de tiroidă și de piele.

Mușețelul protejează și ajută inclusiv la tratarea problemelor cauzate de iradieri.

Protejează glanda tiroidă

Un studiu apărut în 2015 în „European Journal of Public Health” susține că ceaiul de mușețel protejează împotriva cancerului tiroidian. Persoanele care au consumat acest ceai de 2-6 ori pe săptămână au avut un risc cu 70% mai mic de a dezvolta anomalii tiroidiene.

La cei care au consumat ceai de mușețel pe o durată lungă de timp (30 de ani), riscul de cancer tiroidian era cu 80% mai mic.

Moduri de utilizare

Mușețelul poate fi folosit intern și extern sub formă de ceai, spălături, băi. Pentru uz intern, infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori și 200 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi.

Pentru uz extern, se prepară un ceai mai concentrat, din 2 lingurițe de flori și 200 ml de apă clocotită. Se utilizează pentru comprese, gargară, spălături vaginale, băi, sau clismă. 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre mușețel și beneficiile acestuia:

Mușețelul scade zahărul și colesterolul din sânge – o plantă binefăcătoare pentru diabetici
Leacuri cu mușețel pentru afecțiuni gastrice, bucale, vasculare, ginecologice
Mușețelul mărește forța și grosimea oaselor în osteoporoză
Mușețelul – o plantă-ajutor pentru ulcere stomacale și varicoase, gastrite, colite, gripă, hemoroizi, furuncule, reumatism

Surse articol:

1. Dai YL, Li Y, Wang Q, Niu FJ, Li KW, Wang YY, Wang J, Zhou CZ, Gao LN. Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules. 2022 Dec 23;28(1):133. doi: 10.3390/molecules28010133. PMID: 36615326; PMCID: PMC9822300: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/
2. Green Jeeva, Chamomile – nutrient profile, types, uses and more: https://www.greenjeeva.com/blog/chamomile-nutrient-profile-types-uses-and-more
3. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Mușețelul, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 109
4. Elena Riza and others, The effect of Greek herbal tea consumption on thyroid cancer: a case-control study, European Journal of Public Health, Volume 25, Issue 6, December 2015, Pages 1001–1005, https://doi.org/10.1093/eurpub/ckv063

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.