Tinctura de mușețel calmează problemele stomacului
Mușețelul este o plantă a trecutului, cu un viitor strălucit în terapia naturală, sugerează titlul unui articol științific publicat în jurnalul „Molecular Medicine Reporst” în 2011.
Cei mai mulți dintre noi o folosim în tulburările stomacale, insomnie și stres.
Dacă vă confruntați cu astfel de probleme în mod repetat, poate că ar fi bine să aveți în casă o tinctură de mușețel. Aceasta se poate prepara foarte ușor. Nu e nevoie să o cumpărați din magazine.
Citește și – Ceaiul de mușețel – somnifer, antiinflamator intestinal, antidiabetic, anxiolitic
Florile de mușețel au proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice și anti-alergenice. Acestea produc un efect calmant în corp, mai ales la bebelușii cu dureri de dentiție și colici.
Nu mai puțin eficiente sunt în problemele adulților.
Cuprins
Tinctură de mușețel – rețetă
Ingrediente
• flori de mușețel (proaspete sau uscate)
• vodcă de 80-100 grade sau oțet de mere
Metodă de preparare
Umpleți un borcan de sticlă pe un sfert sau pe jumătate cu flori uscate de mușețel sau pe trei sferturi cu flori proaspete.
Completați apoi cu alcool sau oțet. Amestecați cu lingură de lemn. Lichidul trebuie să acopere complet planta și să depășească nivelul lor cu 3-7 cm.
Dacă folosiți mușețel uscat, trebuie să aveți răbdare ca florile să absoarbă lichidul. După un sfert de oră este posibil să fie nevoie să completați cu lichid.
Înfiletați capacul strâns și așezați borcanul într-un loc întunecos și răcoros. Este important să agitați conținutul la câteva zile.
După 4-6 săptămâni de macerare, strecurați tinctura printr-un tifon. Păstrați-o în sticle închise la culoare, etichetatea cu numele produsului și data preparării.
Tincturile preparate cu alcool rezistă până la 5 ani, iar cele cu oțet doar 6-12 luni.
Mod de administrare
Doza pentru adulți este de ¼- ½ linguriță, de 3 ori pe zi, diluată cu 100 ml de apă sau ceai. La copii, doza trebuie înjumătățită.
Beneficiile mușețelului în afecțiunile gastrointestinale
Mușețelul este folosit în medicina tradițională în diverse probleme gastrointestinale:
→ spasme digestive
→ colici
→ stomac deranjat
→ flatulență, gaze
→ ulcere
→ iritații gastrointestinale
Această plantă ajută la eliminarea gazelor. Are un efect calmant asupra stomacului. Ea relaxează practic mușchii care mișcă mâncarea în intestine.
Citește și – Mușețelul combate obezitatea, diabetul și ficatul gras
Un studiu a arătat că extractul de mușețel (și pectina din mere) scurtează durata diareei complicate la copii. La participanții care au primit pectină din mere sau mușețel, diareea a dispărut mai repede. Totodată, aceste extracte au ameliorat simptomele.
Un alt studiu a evaluat eficiența unui ceai din mușețel și alte plante pe 68 de nou-născuți (de 2-4 săptămâni) cu colici. Ceaiul conținea mușețel german, verbena, lemn-dulce, fenicul și roiniță.
Bebelușii au primit fie acest ceai, în doze de 150 ml, fie un placebo. Ceaiul nu a fost administrat mai mult de 3 ori pe zi. După o săptămână de tratament, părinții au raportat o educere de 57% a colicilor. Nu au fost semnalate efecte secundare.
Citește și – Ceaiul de mușețel scade riscul de deces cu 29% la femei
Mușețelul are capacitatea de a inhiba Helicobacter pylori – bacteria care provoacă ulcere stomacale.
Această plantă reduce spasmele mușchilor netezi în bolile gastrointestinale inflamatorii, precum refluxul esofagian, boala diverticulară și boala inflamatorie intestinală.
Surse articol:
1. Jes, Peter Rabitt’s tummy tincture – A „dose of chamomile”, Strangers and Pilgrims on Earth: http://strangersandpilgrimsonearth.blogspot.com/2014/03/peter-rabbits-tummy-tincture-dose-of.html
2. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.