Cele mai bune surse de calciu natural pentru oase – un top care te va surprinde

Multora li se par că durerile de oase sunt o problemă trecătoare. Dacă te confrunți cu dureri de șold, dureri de genunchi, dureri de articulații, dureri de spate, solicită un set de analize complete.

Cel mai probabil există un deficit nutrițional undeva care trebuie corectat.

Cele mai bune surse de calciu natural pentru oase - un top care te va surprinde

Cele mai bune surse de calciu natural pentru oase: Marco Verch Professional Photographer / Macrovector

Pierderea de calciu și masă osoasă la menopauză

Calciul este unul din mineralele cruciale pentru oase, mai ales pentru femeile de vârstă menopauzală.

Această perioadă de tranziție este marcată de schimbări hormonale care duc la pierderea calciului din corp. Scăderea nivelului de estrogen determină scăderea nivelului de calciu din oase. Da, menopauza este un factor care contribuie la apariția osteoporozei.

Simptome ale lipsei de calciu

Lipsa de calciu se poate manifesta prin simptome diverse:

  • furnicături la nivelul degetelor
  • senzația de amețeală
  • crampe la nivelul gambelor
  • tahicardie
  • vedere încețoșată
  • unghii fragile
  • transpirații excesive
  • oboseală

Nu trebuie să așteptăm să ne doară efectiv oasele pentru a ne da seama că avem o problemă în acest sens.

Trebuie să fim atenți la semnalele corpului. Dacă transpiri foarte mult când faci efort sau ai palpitații, sau oricare din simptomele de mai sus, este evident că ai o problemă.

Ionograma serică – o analiză obligatorie pentru evaluarea oaselor

Ce teste trebuie să facă cineva pentru a-și verifica sănătatea oaselor? Fitoterapeutul recomandă efectuatea unei ionograme serice. Aceasta analiză evaluează statusul electroliților, inclusiv nivelul calciului și a altor minerale.

Osteopenia poate fi stopată iar osteoporoza prevenită

Persoanele care au osteopenie pot preveni evoluția bolii spre osteoporoză. Osteopenia este faza premergătoare osteoporozei, în care mineralele și proteine țesutului osos sunt scăzute.

Chiar și osteoporoza, odată instalată, poate fi tratată prin administrarea de alimente/suplimente corecte de calciu și fixatori de calciu și totodată prin evitarea factorilor care duc la eliminarea calciului din corp.

De unde luăm calciu? Care sunt cele mai bune surse? Fitoterapeuții Marius și Annemarie Văduva răspund la aceste întrebări într-o emisiune recentă la a7tv.

Cele mai bune surse de calciu natural

Pe lista de mai jos veți găsi câteva surse de calciu surprinzătoare. Annemarie Văduva – nutriționist specializat în onco-nutriție și onco-psihologie le consideră cele mai bune.

1. Semințele de mac

Cea mai bună sursă de calciu natural sunt semințe de mac, spune Annemarie Văduva.

Acestea pot fi date inclusiv copiilor. Se adaugă în bolul cu cereale la masa de dimineață. Este suficient o linguriță pe zi.

2. Prunele uscate

Este bine să consumăm cel puțin 10 prune uscate în fiecare zi. Acestea conțin nu doar calciu, ci și bor – un alt mineral esențial pentru oase.

Un studiu publicat în 2016 în „International Journal of Osteoporosis” a arătat că prunele uscate anulează procesul de pierdere a masei osoase la femei cu osteopenie (vârsta de 65-79 de ani).

La participantele care au consumat câte 50 g de prune uscate pe zi, timp de 6 luni, procesul de pierdere a masei osoase s-a oprit. Mai mult decât atât, prunele uscate au inhibat resorbția osoasă.

Prunele uscate pot preveni pierderea de os la femei după menopauză. Într-un alt studiu, 100 g de prune uscate pe zi, timp de un an, au crescut densitatea minerală osoasă.

Prunele uscate au de asemenea efect laxativ. Ajută digestia și curățarea colonului.

Se pot da și copiilor, ca gustare. Le puteți pune inclusiv în pachețelul de la școală. Cu siguranță sunt mai sănătoase și mai hrănitoare decât alte ronțăieli.

Nu faceți confuzie între prunele uscate și prunele confiate. Cele din urmă au adaos de zahăr și nu sunt indicate. Optați pentru prune uscate în condiții naturale, fără fum artificial.

3. Semințele de susan

Semințele de susan sunt a treia cea mai bună sursă de calciu pentru oase. Acestea pot fi consumate ca atare, sau se pot pune în salate, aluaturi, pâine.

Le putem transforma de asemenea în lapte sau tahini (pastă de susan). Pentru tahini, semințele se încălzesc în tigaie timp de 3 minute, amestecând continuu. Nu trebuie să se prăjească. După ce se stinge focul, se mai amestecă în ele un minut, apoi se macină în blender cu 4 linguri de ulei. Se pune și puțină sare.

Pasta de tahini obținută se păstrează într-un borcan la frigider. Rezistă 1 lună.

Se poate unge pe pâine, se poate da și copiilor.

4. Soia

Un alt aliment bogat în calciu este soia. Singura avertizare în acest caz este să consumăm soia nemodificată genetic. Singura firmă care garantează acest lucru este firma Inedit.

Soia este un aliment estrogenic, foarte important pentru femeile la menopauză. Prin estrogenul natural pe care îl aduce în corp ajută la conservarea calciului din oase.

Pentru a crește conținutul de estrogen, soia trebuie lăsată la înmuiat în apă 24 de ore.

5. Morcovul și migdalele

Aceste două alimente conțin calciu, dar mai au un beneficiu. Ele ajută la tonifierea gingiilor.

În momentul în care ronțăim un morcov crud sau un pumn de migdale, este ca și cum am face o gimnastică a gingiilor. Acest lucru poate preveni pierderea dinților.

„Mestecând zilnic un morcov și câteva migdale, forțăm giingiile să facă acest masaj gingival”.

Pe lângă alimentele care furnizează calciu, este important să consumăm și alimente care fixează calciul în oase. Despre acest subiect vom vorbi în alt articol.

Marius Văduva a creat un produs special pentru protejarea oaselor, pentru oase fragile, osteoporoză sau alte afecțiuni osteo-articulare. Se numește Osteo-Detox. Conține bambus (sursă naturală de siliciu) și turmeric. 

Articole similare

Vă recomand și alte articole utile despre calciu și oase:

Unguent din ace de pin și coada-calului pentru dureri de oase – rețetă mănăstirească
Urzica fortifică oasele și reduce bufeurile la menopauză
Măslinele au efecte protectoare asupra oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei

Sursă articol: a7tv, Osteoporoza – soluții eficiente și nutriție adecvată cu Annemarie și Marius Văduva: https://www.youtube.com/watch?v=ZF7At2C3YkE&ab_channel=a7tv

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.