Unguent din ace de pin și coada-calului pentru dureri de oase – rețetă mănăstirească

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic a dezvăluit recent pentru TRINITAS TV rețeta unui unguent natural pentru dureri de oase.

Îl numește „balsam”, pentru că alină durerile reumatice și ajută la vindecarea afecțiunilor pielii. Unguentul se prepară din ace de pin și coada-calului. Aceste plante pot fi recoltate direct din natură.

Unguent din ace de pin si coada-calului pentru dureri de oase – reteta manastireasca

Unguent din ace de pin si coada-calului pentru dureri de oase – reteta manastireasca: Freepik.com

Dintre toate acele de conifere (brad, molid, pin, laric), acele pinului sunt mai puternice din punct de vedere medicinal.

Acele de pin se culeg în perioada mai-iune, când mugurii lor au cea mai mare concentrație de rășină. Pot fi recoltate și în altă perioadă a anului, însă primăvara este cel mai indicat.

Prepararea unguentului se realizează în două faze. În prima fază, plantele se pun în ulei și se lasă la macerat 2 săptămâni. A doua fază presupune amestecarea tuturor ingredientelor.

Unguent din ace de pin și coada-calului – rețetă

Ingrediente

  • 69 g de ulei de cocos solid
  • 35 ml de ulei de floarea-soarelui
  • 23 ml de coada-calului și ace de pin
  • 5 g de amidon
  • 4 ml de ulei esențial de lavandă

Mod de preparare

Coada-calului și acele de pin se toacă mărunt și se pun într-un borcan. Se pot adăuga și alte plante medicinale, precum cimbrișor, coada-șoricelului sau sunătoare.

Turnați uleiul peste plantele și lăsați amestecul la macerat între 1 și 3 luni. Dacă vreți să obțineți uleiul mai repede, aduceți-l la punctul de fierbere, adăugați plantele și stingeți focul. Lăsați la infuzat acoperit peste noapte și a doua zi strecurați.

Trebuie să știți că prin prepararea termică se distrug o parte din uleiurile volatile din plante. Așadar, prepararea la rece este mai benefică.

După perioada de macerare, uleiul de plante se filtrează. Acesta va fi baza pentru rețeta unguentului.

Se toarnă acest ulei într-un bol. Adăugați uleiul de cocos solid și puneți vasul pe bain-marie pentru ca acesta din urmă să se topească. Dacă este deja lichid, nu mai este nevoie de topire.

Amestecați bine și lăsați la răcorit. Când compoziția a început să se îngroașe puțin se adaugă amidonul. Se amestecă apoi energic cu un tel, pentru a da compoziției o consistență cremoasă. În cazul în care compoziția s-a întărit deja și nu o mai puteți amesteca bine, topiți-o pe bain marie pentru a deveni din nou lichidă și reluați procedura.

La final se incorporează uleiul esențial de lavandă. Amestecați cu un mini-mixer electric pentru a da unguentului o consistență pufoasă. Dacă nu aveți un mixer, folosiți un tel mic.

Transferați unguentul obținut într-un borcănel de sticlă. Este gata de utilizare. Se păstrează la rece, pentru a se menține solid. Dacă este expus la temperaturi mari, uleiul de cocos se va topi și va deveni lichid.

Mod de utilizare și indicații terapeutice

Unguentul este solid când îl scoateți din frigider. Dar în momentul în care ia contact cu pielea caldă, se topește și intră rapid în țesuturi.

Se folosește atât pentru dureri, cât și pentru piele: „Aveți aici două tratamente într-un singur balsam!”

Pentru piele, se aplică dimineața sau seara după spălarea pielii. Hrănește, hidratează, catifelează și vindecă pielea. Este bun pentru pielea uscată, călcâie crăpate, iritații, mâncărimi, coșuri, acnee, psoriazis, varice. Previne îmbătrânirea pielii.

În durerile reumatice, se folosește sub formă de masaj. Reduce inflamația, calmează durerilele reumatismale, durerile musculare, durerile de spate, durerile de osteoporoză.

Beneficiile ingredientelor

Acele de pin au efecte calmante asupra sistemului osos. Coada-calului este una din cele mai bogate surse de minerale dintre plantele medicinale. Are efecte mineralizante asupra oaselor. Conține siliciu, un element care fortifică oasele și încheieturile și menține tinerețea lor.

Coada-calului este recomandată în mod special persoanelor vârstnice, care au diverse dureri de oase și celor care suferă de osteoporoză.

„Când dăm cu acest balsam, e bine să facem și o cură cu ceai de coada-calului”.

Uleiul de cocos are vitamine, minerale și acizi grași. Vitamina E pe care o conține și care se găsește și în uleiul de floarea-soarelui, are proprietăți regenerante asupra pielii.

Uleiul esențial de lavandă vine nu doar cu un miros floral plăcut, ci și cu proprietăți calmante pentru piele și dureri.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru dureri de oase sau dureri reumatice:

Puneți liliac în alcool și faceți frecții – boli de oase, dureri articulare, reumatism
Cum să faci cremă cu gelatină pentru dureri de oase și riduri
Pulberea de muguri de brad, leacul-minune pentru coloană și durerile de oase
Cum să faci unguent din frunze de brusture pentru durerile de oase și articulații

Sursă articol: TRINITAS TV, Balsam din ace de pin și coada calului pentru durerile de oase: https://www.youtube.com/watch?v=dqtQIvtp6s4&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Iliescu Elena

    Bună ziua. Aș dori și eu acest balsam pentru varice, contracost. Mulțumesc frumos.

    • Postolache Ana Maria

      Bumă-ziua! Din păcate, noi nu comercializăm produse. În articol prezentăm rețeta acestui unguent, creată de călugării de la Mănăstirea Slănic.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.