Prunele protejează sistemul nervos, stimulează digestia, protejează inima și oasele

Nimeni nu trebuie să rateze sezonul prunelor. Cura cu aceste fructe constituie o adevărată terapie pentru organism!

Prunele conțin o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți. Aceștia din urmă protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalior liberi care duc la boli cronice, inclusiv cancer.

Prunele echilibreaza sistemul nervos, stimuleaza digestia, protejeaza inima si oasele

Prunele echilibreaza sistemul nervos, stimuleaza digestia, protejeaza inima si oasele

Prunele – o bombă de nutrienți

Prunele conțin vitaminele A, C, E și K. Sunt o sursă excelentă de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6, acid folic).

Furnizează și minerale valoroase, precum fosfor, seleniu, calciu, fier, zinc, magneziu și potasiu. Nu mai puțin importante sunt fibrele din prune.

La capitolul antioxidanți, se remarcă prin flavonoidele și fenolii răspunzători pentru majoritatea beneficiilor lor.

Beneficiile antioxidanților din prune

Alimentele bogate în antioxidanți sunt necesare în dieta noastră zilnică deoarece au efect protector împotriva bolilor cronice, precum afecțiuni cardiovasculare, diabet, obezitate, boli neurodegenerative.

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanți. Un studiu apărut în „Journal of Medicinal Food” susține că fenolii din prune protejează nu doar celulele corpului, ci și grăsimile din neuroni și membranele celulare împotriva stresului oxidativ și a leziunilor.

Permise și chiar recomandate în diabet

Prunele se numără printre fructele care pot fi incluse în dieta diabeticilor. Nu doar că sunt permise, ci au și rol terapeutic, contribuind la prevenirea diabetului.

Un studiu publicat în „Biomedical Research Journal” a arătat că extractul de prune favorizează scăderea zahărului și trigliceridelor din sânge.

O altă cercetare, apărută în Jurnalul Medical Britanic, sugerează că flavonoizii din prune combat insulinorezistența și scad riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Sprijină sănătatea oaselor

Puțini se gândesc la fructe atunci când au în vedere sănătatea oaselor. Ei bine, prunele conțin calciu, bor, potasiu și polifenoli. Acești compuși ajută la conservarea densității osoase.

Prunele uscate în mod deosebit s-au dovedit utile împotriva osteoporezei. Acestea promovează formarea de os, îmbunătățesc densitatea minerală osoasă, reduc resorbția osoasă și previn implicit pierderea de masă osoasă.

Rezultatele unui studiu apărut în „Journal of Nutrition” încurajează consumul regulat de prune uscate pentru protejarea densității osoase la bătrânețe.

Îmbunătățesc digestia

Majoritatea fructelor sunt benefice pentru tranzitul intestinal. Prunele însă produc o stimulare considerabilă a digestiei. Fibrele pe care le conțin au efecte laxative remarcabile.

Dacă sunteți predispuși la constipație, consumați prune uscate. Acestea s-au dovedit mai eficiente decât alte remedii laxative, precum tărâțele de psyllium.

Susțin funcția sistemului nervos

Un beneficiu mai puțin cunoscut al prunelor este că ajută la buna funcționare a sistemului nervos. Acest efect se datorează conținutului de vitamine B.

Prunele au cantități mari de vitamina B6, care asigură buna transmise a semnalelor nervoase.

Un alt nutrient care sprijină activitatea sistemului nervos este triptofanul. Acest aminoacid contribuie la producerea serotoninei – un neurotransmițător asociat cu somnul, apetitul, concentrarea și starea de bine.

Țuica sau siropul de prune echilibrează sistemul nervos și revitalizează organismul. Sunt indicate persoanelor care suferă de astenie sau anemie.

Protejează inima

Datorită antioxidanților pe care îi conțin, prunele reduc riscul bolilor cardiovasculare. Prin consumul frecvent de prune uscate se fluidizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și se reduce riscul de ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Mai mult decât atât, prunele ajută la scăderea și reglarea colesterolului. Au proprietăți hipolipidemiante și hipocolesterolemiante.

Nu în ultimul rând, prunele ajută la întărirea și modularea imunității.

Precauții la consumul de prune

Din cauza conținutului de oxalați, prunele trebuie consumate cu precauție de persoanele care au pietre la rinichi sau bilă sau complicații la nivelul acestor organe.

Prunele uscate conțin de regulă sulfiți care cresc riscul de alergii la persoanele cu diferite alergii.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre prune și beneficiile lor:

Prunele ajută la controlul hipertensiunii arteriale, colesterolului și diabetului
Rețete cu prune pentru digestie și constipație
Prunele îmbunătățesc digestia, memoria și sănătatea oaselor

Surse articol:

1. Meenakshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 9 Science-backed health benefits of plums, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html
2. Mariana Borloveanu, Puterea tămăduitoare a prunelor se datorează antioxidanților din ele, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 109-110

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.