Înghețată de prune, cu aromă de vară-toamnă!

Prunele sunt fructele care ne fac ieșirea din vară într-un mod plăcut. Pline de aromă, savuroase și cărnoase, aceste fructe pot fi transformate în tot felul de delicatese, precum gem, dulceață, compoturi, sucuri, tarte și prăjituri.

V-ați gândit vreodată să faceți înghețată din prune? Profitați acum, cât mai ține căldura și frigul încă nu s-a instalat.

Inghetata de prune - reteta din 3 ingrediente

Inghetata de prune – reteta din 3 ingrediente

Înghețata de prune are o aromă intensă, dată de fructele coapte. Da, va trebui să gătiți prunele înainte de a le folosi la înghețată.

Mai aveți nevoie de încă două ingrediente: smântână grasă sau frișcă și lapte condensat.

Din aceste ingrediente rezultă o înghețată cremoasă, fără ace. Nu aveți nevoie de o mașină de înghețată pentru a o prepara.  

Înghețată de prune – rețetă

Durată totală de preparare: 15 minute
Cantitate: 1,5 litri de înghețată

Ingrediente

  • 450 g de prune coapte, fără sâmburi
  • 480 g de smântână grasă pentru frișcă (28-30%)
  • 1 cutie de lapte condensat (îndulcit)
  • 1 lingură de suc de lămâie

Mod de preparare

Spălați prunele. Desfaceți-le în jumătăți, înlăturați sâmburii și cântăriți-le. Puneți-le într-o cratiță și introduceți blenderul vertical. Pasați-le bine, până se transformă într-un piure fin, fără coji.

Așezați vasul pe foc și fierbeți pasta de prune timp de 5 minute la foc potrivit. Se va îngroșa puțin și va căpăta o culoare mai vibrantă. Trebuie să amestecați constant. Stingeți focul și lăsați pasta de prune să se răcească.

Între timp, bateți smântâna până se face frișcă tare. Atât smântâna, cât și ustensilele trebuie să fie reci, de la frigider.

Adăugați în frișcă pasta de prune răcită, laptele condensat și sucul de lămâie proaspăt stors. Amestecați ușor, cu o spatulă, cât să se omogenizeze ingredientele.

Transferați compoziția într-o caserolă sau în recipientele dorite. Puneți capacele și dați-le în congelator. Trebuie să stea minim 4 ore la congelator, să se întărească.

Scoateți înghețata cu 10 minute înainte de a o servi. Este delicioasă ca atare, servită în boluri. Dar poate fi pusă și în cornete sau vafe.

Această înghețată rezistă fără probleme 2-3 luni, dacă nu o terminați până atunci.

Informații nutriționale

O cupă din această înghețată conține:

  • 260 de kilocalorii
  • 23 g de carbohidrați
  • 4 g de proteine
  • 18 g de grăsimi
  • 22 g de zahăr
  • 802 UI de vitamina A
  • 213 mg de potasiu
  • 112 mg de calciu

Această înghețată este cu siguranță o alternativă mult mai bună la înghețatele din comerț, care conțin mult mai mult zahăr sau chiar alt tip de îndulcitori sintetici.

Dacă citești eticheta de pe o cutie de înghețată, nu îți mai vine să o cumperi. Despre asta am scris într-un alt articol.

Note și sugestii

Sucul de lămâie este pentru cei care preferă o înghețată mai acrișoară. Dacă prunele nu sunt foarte dulci, puteți foarte bine să îl excludeți din rețetă.

Dacă fructele sunt coapte bine și au multă dulceață, excludeți și 1-2 linguri de lapte condensat, acesta fiind deja foarte dulce.

Laptele condensat poate fi înlocuit tot cu smântână. În acest caz, va trebui să adăugați în înghețată un îndulcitor, precum miere sau sirop de agave/arțar etc.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de înghețată naturală:

Înghețată fără zahăr, din iaurt și căpșuni – naturală, slabă în calorii
Înghețată fără zahăr – bună și pentru diabetici
Înghețată dietetică rapidă, din brânză de vaci și fructe, fără zahăr – 123 de kilocalorii / porție
Înghețată de pepene galben cu smântână și doar 50 g de zahăr!

Rețetă preluată din: Mariam Sodawater, Plum ice cream: https://recipe52.com/plum-ice-cream-recipe/#recipe

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.