Mâncați prune! Scad colesterolul total și LDL

Articol bazat pe studii științifice

O recenzie recentă a arătat că prunele îmbunătățesc profilul lipidelor. Meta-analiza a fost realizată de iranieni, iar rezultatele au fost publicate în ianuarie 2023 în „Journal of Nutritional Science”.

Prunele abundă în compuși bioactivi benefici pentru sănătatea noastră.

Mancati prune - scad colesterolul total si LDL

Mancati prune – scad colesterolul total si LDL

Prunele scad colesterolul total și LDL

Un grup de cercetători din Iran au evaluat efectele consumului de prune asupra colesterolului. Au revizuit în acest sens 9 studii clinice eligibile.

Rezultatele au arătat că prunele ameliorează semnificativ valorile colesterolului total la persoanele nesănătoase. Fructele au scăzut de asemenea nivelul seric de colesterol rău (LDL).

Prin faptul că ameliorează parametrii profilului lipidelor, prunele ar putea avea beneficii extinse în anomaliile metabolice.

Mecanisme de acțiune

Prunele conțin micronutrienți – vitamine B, acid ascorbic, retinol, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, seleniu și antioxidanți.

Dintre antioxidanți, se remarcă acizii fenolici, taninurile și flavonoizii. Din ultima categorie fac parte antocianinii, proantocianidinele, procianidinele, catechinele, quercetina și rutina.

Prunele conțin și cantități însemnate de acizi hidroxinamici, precum acid clorogenic, acid cumaric și acid cafeic. 

Toți acești compuși afectează în mod pozitiv lipidele din sânge. Catechinele în mod deosebit au potențialul de a altera metabolismului lipidelor și glucozei. Mai exact, acestea cresc metabolismul energetic al celulelor.

Antocianinii favorizează diminuarea colesterolului LDL și creșterea colesterolului HDL. Acizii hidroxicinamici produc un efect hipocolesterolemiant similar, comparabil în eficiență cu medicamentului Pravastatină.

Prunele sunt de asemenea o sursă concentrată de fibre alimentare. Acestea reduc digestia și absorbția grăsimilor și carbohidraților din alimentele consumate.

Datorită efectului prebiotic, fibrele modifică mediul intestinal. Mai precis, acestea diminuează lipogeneza în corp. O acțiune asemănătoare o au și polifenolii, care acționează în sinergie cu fibrele.

Experimentele celulare sugerează că prunele afectează colesterolul și prin manipularea metabolismului acizilor biliari.

Consumul de prune a fost asociat și cu îmbunătățirea altor aspecte ale sănătății, precum funcțiile cognitive și oasele.

Un studiu apărut în 2021 în „Journal of Medicinal Food” a arătat că 50-100 g de prune uscate reduc factorii de risc cardiovascular la femeile post-menopauzale. Reduc colesterolul total, stresul oxidativ și markerii inflamatori.

Nu doar fructele proaspete au beneficii, ci și prunele uscate, cu condiția să fie uscate în mod natural, fără fum.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre prune și beneficiile acestora:

Cum să păstrezi prunele peste iarnă cu o cantitate minimă de zahăr – metodă ingenioasă
Prunele ajută la controlul hipertensiunii arteriale, colesterolului și diabetului
Rețete cu prune pentru digestie și constipație
Prunele îmbunătățesc digestia, memoria și sănătatea oaselor

Surse articol:

1. Askarpour M, Ghalandari H, Setayesh L, Ghaedi E. Plum supplementation and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. J Nutr Sci. 2023 Jan 16;12:e6. doi: 10.1017/jns.2022.101. PMID: 36721717; PMCID: PMC9869099.
2. Igwe EO, Charlton KE. A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytother Res. 2016 May;30(5):701-31. doi: 10.1002/ptr.5581. Epub 2016 Mar 16. PMID: 26992121.
3. Hong MY, Kern M, Nakamichi-Lee M, Abbaspour N, Ahouraei Far A, Hooshmand S. Dried Plum Consumption Improves Total Cholesterol and Antioxidant Capacity and Reduces Inflammation in Healthy Postmenopausal Women. J Med Food. 2021 Nov;24(11):1161-1168. doi: 10.1089/jmf.2020.0142. Epub 2021 May 11. PMID: 33978491.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.