Cum să păstrezi prunele peste iarnă cu o cantitate minimă de zahăr – metodă ingenioasă

Aveți multe prune și nu știți ce să faceți cu ele? Variante sunt: compot, dulceață, magiun, țuică.

Noi vă propunem o altă metodă, mult mai simplă. Păstrați prunele întregi în borcane, cu o cantitate mică de zahăr.

Cum sa pastrezi prunele peste iarna cu o cantitate minima de zahar metoda ingenioasa

Cum sa pastrezi prunele peste iarna cu o cantitate minima de zahar

Este o variantă mult mai bună decât compotul sau gemul tradițional, la care se folosesc cantități mari de zahăr.

Dacă vă surâde ideea, urmați instrucțiunile de mai jos. Veți avea prune moi la dispoziție toată iarna!

Compot din prune crude, cu puțin zahăr – rețetă

Ingrediente

• 2 kg de prune
• zahăr
• apă

Mod de preparare

Spălați bine prunele. Luați-le apoi pe fiecare în parte și înțepați-le din loc în loc cu un ac, pe toate părțile.

Distruibuiți fructele în borcane de sticlă de 400, 700 g, etc. Adăugați în fiecare borcan câte 1 lingură de zahăr deasupra fructelor. Umpleți borcanele cu apă rece, până la gură.

Înfiletați strâns capacele. Acestea trebuie să fie noi și să se închidă bine. Următorul pas este pasteurizarea. Puneți un prosop pe fundul unei cratițe încăpătoare.

Așezați borcanele peste prosop. Umpleți oala cu apă până aproape de gura borcanelor.

uneți cratița pe foc. Când începe să clocotească, dați focul la mic. Lăsați-le să fiarbă 40 de minute.

Scoateți borcanele din apă, ștergeți-le și acoperiți-le cu pături. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei o zi și o noapte.

Depozitați-le apoi într-un loc răcoros și întunecos. Rezistă toată iarna.

45 de retete conserve si muraturi

45 de retete conserve si muraturi

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete inedite cu prune:

Cele mai pufoase găluște cu prune, fără zahăr în aluat
Frecăței cu prune la cuptor – cel mai rapid desert de toamnă (fără mult zahăr!)
Magiun de prune și pepene, fără zahăr
Ketchup de casă din prune și roșii

Ce beneficii aduc prunele sănătății? 

Prunele sunt recomandate în mod special femeilor aflate la vârsta menopauzală.

Mâncați aceste fructe mai des pentru a preîntâmpina problemele care pot să apară la nivelul oaselor în această perioadă.

Studiile preclinice au arătat că prunele combat pierderea de masă osoasă la femeile postmenopauzale cu osteoporoză sau ostepenie.

Aceste fructe au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Cresc densitatea minerală osoasă și modulează căile inflamatorii și imunitare.

Marea carte de bucate romanesti 2

Marea carte de bucate romanesti 2

Mai mult decât atât, consumul de prune le poate proteja pe femei de boli cardiovasculare.

Un studiu clinic publicat în 2021 în „Journal of Medicinal Food” a arătat că 50-100 de grame de prune uscate pe zi au scăzut colesterolul total, stresul oxidativ și markerii inflamatori.

Potrivit unei recenzii publicate în 2022 în jurnalul „Biomedicine and Pharmacotherapy”, prunele protejează împotriva cancerului.

Surse articol:

1. Bucătăria mea Tanja, Ai ac și prune? Puțini oameni cunosc acest secret: https://www.youtube.com/watch?v=46Uvp7vySe4&ab_channel=MojaKuhinjaTanja
2. Bahrin AA, Moshawih S, Dhaliwal JS, Kanakal MM, Khan A, Lee KS, Goh BH, Goh HP, Kifli N, Ming LC. Cancer protective effects of plums: A systematic review. Biomed Pharmacother. 2022 Feb;146:112568. doi: 10.1016/j.biopha.2021.112568. Epub 2021 Dec 25. PMID: 34963086.
3. Damani JJ, De Souza MJ, VanEvery HL, Strock NCA, Rogers CJ. The Role of Prunes in Modulating Inflammatory Pathways to Improve Bone Health in Postmenopausal Women. Adv Nutr. 2022 Jan 3:nmab162. doi: 10.1093/advances/nmab162. Epub ahead of print. PMID: 34978320.
4. Hong MY, Kern M, Nakamichi-Lee M, Abbaspour N, Ahouraei Far A, Hooshmand S. Dried Plum Consumption Improves Total Cholesterol and Antioxidant Capacity and Reduces Inflammation in Healthy Postmenopausal Women. J Med Food. 2021 Nov;24(11):1161-1168. doi: 10.1089/jmf.2020.0142. Epub 2021 May 11. PMID: 33978491.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.