Prăjitură cu prune, nuci și ciocolată – vegană, fără zahăr și gluten
Dacă aveți câteva prune și banane prin frigider care stau acolo de ceva timp și s-au copt peste măsură, nu le aruncați.
Folosiți-le la această prăjitură rapidă și sănătoasă!
M-am inspirat dintr-o rețetă de brioșe postată de Nicoleta Lupu pe canalul ei de Youtube, unde are numeroase preparate fără gluten, fără lactoză și fără zahăr.
Rețeta ei conține doar banane. Eu am adăugat prune, nuci și ciocolată și a ieșit ceva absolut delicios!
Prăjiturica aceasta se face foarte ușor. Este hrănitoare și sățioasă. Nu conține făină de grâu, zahăr, ouă sau lactate.
Cuprins
Prăjitură cu prune, nuci și ciocolată – rețetă
Ingrediente
• 300 g de prune proaspete (sau dulceață de prune fără zahăr)
• 200 g de banane coapte bine
• 75 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta la preț bun)
• 2 linguri de suc de lămâie
• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
• 2 linguri de ulei de cocos
• 1 mână de nuci
• 1 linguriță de esență de rom
• 50 g de cicocolată neagră
• îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
• pudră de scorțișoară, anason, etc
Mod de preparare
Spălați bine prunele, scoateți sâmburii și puneți-le într-un bol înalt.
Decojiți bananele, rupeți-le bucăți și puneți-le peste prune. Introduceți blenderul vertical și pasați bine fructele până se transformă într-un piure.
Adăugați uleiul de cocos, zeama de lămâie și esența de rom. Amestecați bine cu o lingură.
Incorporați făina de cocos și bicarbonatul de sodiu. Amestecați pentru omogenizarea compoziției. Veți vedea că ea se îngroașă imediat.
Puneți nucile rupte bucăți mici sau tocate grosier cu cuțitul și omogenizați. Eu am mai adăugat și puțin îndulcitor (extract lichid de stevia), pentru a obține un gust mai dulce.
Compoziția se transferă într-o tavă / formă rotundă sau pătrată mică. Eu am folosit un inel culinar de 16 cm. Nivelați și dați-o în cuptor la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute.
Eu am copt această prăjitură în friteuza cu aer cald. Nu am vrut să mai fac căldură în casă. Se coace la 170 de grade Celsius timp de 20 de minute, apoi se răstoarnă cu grijă pe o farfurie și se întoarce.
Se coace și pe cealaltă parte încă 15-20 de minute. Trebuie să devină fermă la atingere, iar scobitoarea să iasă curată din centru.
Imediat după ce scoateți prăjitura din cuptor, treceți pe deasura ei cu un pătrățel de ciocolată. Se va topi imediat de la căldură și astfel veți avea o glazură rapidă. Dați de două ori cu ciocolată, pentru o glazură mai groasă.
Această prăjitură se taie și se servește după ce s-a răcit complet. Are o textură fragedă și un gust moderat de dulce.
Dulceața este dată de fructe și de îndulcitor. Se simte aroma prunelor coapte, care este deosebită!
O puteți tăia ca pe tort dacă ați folosit o formă rotundă, sau pătrate. Această compoziție merge pusă și în forme de brioșe din silicon.
Dacă încercați rețeta, nu uitați să lăsați un comentariu și să ne spuneți cum v-a ieșit.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură din banane, cacao și cocos – fără zahăr, gluten, ouă sau lactoză
Prăjitură siropoasă, cu o legumă ascunsă – fără făină, zahăr, ouă sau lactate
Prăjitură fragedă cu ovăz – fără zahăr, făină, ouă sau lactate
Prăjitură cu prune fără zahăr și gluten – desert de post, fără ulei, fără cuptor
Negresă umedă fără zahăr, făină sau ulei – cu un ingredient surpriză!
Sursă rețetă: 100 de Ani – Nicoleta Lupu, Brioșe din făină de cocos și banane, vegane fără gluten: https://www.youtube.com/watch?v=tBlCxTRFoNg&t=111s&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DNicoletaLupu