Ketchup de casă din PRUNE și ROȘII

Ketchupul este un sos de masă, folosit îndeosebi la paste, pizza sau cartofi prăjiți. Noi cunoaștem îndeosebi ketchupul de roșii, preparat cu zahăr, oțet și condimente. Însă acest produs se poate obține din diferite ingrediente, precum ciuperci, scoici, nuci sau fructe.

O rețetă inedită de ketchup este cea prezentată mai jos, la care se folosesc prune coapte. Și din corcodușele pe jumătate coapte se poate prepara un bulion foarte sănătos, după această rețetă.

ketchup de prune si rosii

ketchup de prune si rosii

Ketchup de prune – rețetă

Din cantitățile listate ies circa 2,5 kg de ketchup.

Ingrediente

• 1 kg de prune
• 2 kg de roșii
• 250 g de ceapă
• 100 g de usturoi
• 200 g de zahăr brut
• 2 ardei iuți roșii
• 2 frunze de dafin
• 2 linguri de oțet de 9 grade
• ½ linguriță de piper
• 1 ½ linguri de sare
• verdețuri: pătrunjel, mărar, busuioc
• mirodenii opționale: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, țelină

Preparare

Spălați roșiile și puneți-le într-un lighean. Lăsați-le să stea câteva minute în apă clocotită, apoi în apă rece. Curățați-le apoi de coajă și tăiați-le în 3-4.

Decojiți ceapa și tăiați-o în 4. Spălați apoi prunele, desfaceți-le în două și îndepărtați sâmburii.

Treceți roșiile, prunele și ceapa prin mașina de tocat carne. Puteți folosi și un robot de bucătărie pentru a zdrobi aceste ingrediente.

Transferați pasta obținută într-o cratiță cu pereții groși, în care fierbeți de regulă bulionul sau dulcețurile.

Când începe să clocotească, dați focul la mic și lăsați pasta să fiarbă circa 2 ore. Amestecați ocazional.

Continuați să măcinați prin mașina de tocat/robot cățeii de usturoi decojiți, ardeii iuți și verdețurile spălate.

Adăugați acest amestec în cratița de pe foc. Adăugați zahărul, sarea și piperul, precum și oțetul. De aici încolo, mai lăsați pasta la fiert încă 40-50 de minute, sau până se îngroașă și se leagă ca un sos. Eliminați frunzele de dafin.

Turnați ketchupul fierbinte în borcane sau sticle cu gura largă, spălate și sterilizate în prealabil. Fixați capacele și închideți borcanele ermetic. Lăsați-le să stea cu capul în jos sub pături groase 1-2 zile la temperatura camerei, pentru a se răci în voie.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.