Cum să păstrezi hribii peste iarnă – 3 metode simple și eficiente
Cum se păstrează hribii peste iarnă? Sunt cel puțin trei metode simple, pe care vă invit să le încercați.
Hribii sunt un deliciu, care merită toți banii. Chiar dacă sunt mai scumpi comparativ cu alte tipuri de ciuperci sau bureți, au un gust deosebit și faci din ei mâncăruri extrem de savuroase.

Cum se pastreaza hribii peste iarna
Cum se păstrează hribii peste iarnă
Dacă ai cules hribi, ai cumpărat sau ai primit de la cineva cantități mai mari, va trebui să îi conservi într-un fel sau altul. Sunt 3 metode cunoscute, fiecare având avantajele ei. Alege-o pe cea care îți surâde mai mult!
Metoda 1 – hribi congelați
Cea mai simplă formă de a păstra hribii peste iarnă este să-i pui la congelator. Și aici sunt două variante: opăriți sau cruzi.
Curăță bine hribii de impurități, de pământ, de gunoaie. Îndepărtează porțiunile prea murdare sau afectate, dacă este cazul.

Hribi la congelator
Lasă-i la înmuiat într-un bol mare cu apă și puțin bicarbonat. După 5 minute, spală-i bine și clătește-i cu apă curată. Dacă alegi să-i congelezi cruzi, taie-i bucăți mici și pune-i în caserole din plastic sau în punguțe.

Hribi opariti
Dacă vrei să-i opărești, pune-i întregi (sau tăiați) în apă care fierbe și lasă-i circa 10-15 minute. Scoate-i cu o spumieră și lasă-i la scurs. Pune-i apoi în caserole sau în punguțe și dă-i în congelator.
Metoda 2 – hribi la borcan
Hribii curățați și spălați după metoda prezentată mai sus se taie bucăți și se fierb în apă cu sare timp de 15 minute. Se folosește 1 lingură de sare la fiecare litru de apă.
Se lasă la scurs, apoi se pun în borcane. Borcanele se sterilizează într-o cratiță cu apă, timp de 25 de minute. Borcanele cu hribi se lasă apoi la răcit la temperatura camerei. Se depozitează ulterior în cămară sau într-un loc rece și întunecos.
Metoda 3 – hribi uscați în cuptor
Hribii spălați și zvântați se dau prin mandolină pentru a obține felii cât mai subțiri. Puteți să îi tăiați cu mâna, folosind un cuțit, însă este mai simplu la mandolină.
Feliile subțiri de hribi se pun în tava întinsă a cuptorului tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat. Se dau în cuptor la temperatura cea mai mică (ideal 60 de grade, cu ventilație). Se lasă circa 2 ore, întorcându-se periodic.
Sau îi puteți usca la soare, până se deshidratează complet. Se pun în borcane și se păstrează fără probleme ani de zile. Îi poți mânca așa, ca chipsurile, sau îi poți pune în salate.
Dar dacă îi pui în apă, se rehidratează și devin ca proaspeți, numai buni de folosit la mâncăruri.
Care metodă ți-a plăcut cel mai mult?
Surse articol:
1. Șef Paul Constantin, Hribi la borcan: https://sefpaulconstantin.ro/hribi-la-borcan-pentru-iarna-reteta-simpla-ideala-pentru-ciulama-sau-alte-bunatati-cu-ciuperci/
2. Șef Paul Constantin, Numai așa păstrez ciupercile (hribii) peste iarnă: https://www.youtube.com/watch?v=GQki_v1QKUU&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin