Cele mai pufoase găluște cu prune, fără zahăr în aluat

Găluștele cu prune sunt un deliciu pe care îl putem pregăti doar toamna, când avem prune de sezon.

Este un desert foarte simplu, dar deosebit de gustos și aromat.

Galuste cu prune, pufoase, fara zahar in aluat

Galuste cu prune, pufoase, fara zahar in aluat

Aluatul se face extrem de ușor. Secretul unor găluște pufoase este piureul de cartofi.

În aluat nu se pune deloc zahăr, ceea ce este un mare plus. Veți pune puțin îndulcitor în interiorul prunelor și în pesmetul în care le îmbrăcați la final.

Cele mai pufoase găluște cu prune, fără zahăr în aluat

Ingrediente

  • 1 kg de piure de cartofi
  • 2 ouă
  • 250 g de făină
  • prune mici
  • unt
  • scorțișoară
  • pesmet
  • câteva linguri de eritritol, xilitol, green sugar sau alt îndulcitor natural

Mod de preparare

Începeți prin a pregăti pesmetul prin care veți da găluștele la final.

Puneți puțin unt la încins într-o tigaie, pe foc. Când s-a topit complet, adăugați puțin pesmet, zahăr și scorțișoară, după gust.

Căliți pesmetul, apoi stingeți focul. Transferați amestecul într-un bol.

Spălați apoi prunele. Tăiați-le puțin pe lateral, cât să scoateți sâmburii. Nu le tăiați de tot. Fructele trebuie să rămână cât de cât întregi.

Puneți în mijloc câte puțin îndulcitor. Cu cât sunt mai mici, cu atât găluștele vor ieși mai mici și mai aspectuoase.

Piureul se face din cartofi fierți, simplu, fără sare sau zahăr. După ce s-a răcorit, puneți peste el ouăle și făina. Amestecați bine cu mâna. Trebuie să rezulte o compoziție omogenă.

Puneți o cratiță cu apă la clocotit pe foc. Luați puțină făină pe mâini. Rupeți o bucățică de aluat și aplatizați-o în palmă. Puneți pruna în mijloc și înveliți-o complet în aluat. Dați-o apoi o formă cât mai rotundă și uniformă.

Modelați așa toate găluștele și puneți-le pe masă sau pe un tocător mare. Când apa a început să clocotească, potriviți focul și introduceți găluștele treptat.

Se lasă 4 minute la fiert. Sunt gata când s-au ridicat la suprafață, ca la colțunași. Nu le lăsați mai mult, deoarece riscați ca aluatul să se sfărâme și găluștele să crape.

Scoateți găluștele fierte într-un bol. Tăvăliți-le apoi prin amestecul de unt, pesmet, scorțișoară și zahăr. Trebuie să se acopere complet cu acest decor.

Dacă vă interesează mai multe rețete fără zahăr, vă recomand cartea „Spune Nu Zahărului„.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:

Găluște cu prune, de post – rețetă

Găluște cu caise – desert tradițional austriac

Găluște cu mac – rețetă de post

Sugestii

Găluștele cu prune se pot face și în varianta de post. Am oferit un link mai sus către rețetă.

Se pot umple și cu alte fructe, precum vișine sau caise. Singura condiție este ca fructele să fie mici.

La fel de bine se poate folosi magiun sau o umplutură de mac.

Sursă articol: Vorbește Lumea, Găluște cu prune, desertul copilăriei: https://www.youtube.com/watch?v=eYcLLx2zwzk&ab_channel=Vorbe%C8%99teLume

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Nu ati specificat sarea in aluat! Am urmat reteta, insa am pus prea putina sare si gustul a fost putin fad.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.