Salata de varză marinată – aur pentru microbiom și medicament anti-colesterol (rețeta recomandată de medici)

Cu toții știm că murăturile sunt sănătoase și chiar le consumăm cu plăcere în sezonul rece.

Varza murată este printre preferatele românilor. Pentru cei care nu știu sau nu își dau silința să pună varză la murat pentru iarnă, există o alternativă la fel de bună, dar mai ușor de făcut.

Cea mai sanatoasa salata din lume

Cea mai sanatoasa salata din lume: BalashMirzabey

Este vorba despre varza mariantă, pe care o putem prepara sub forma unei salate. Dr. Mihail Pautov dezvăluie modul de preparare și beneficiile uimitoare ale acesteia într-un clip pe canalul său de Youtube.

Cea mai sănătoasă (și ieftină) salată din lume

Dr. Mihail și tatăl său – care la rândul lui este medic – o consideră a fi cea mai sănătoasă salată din lume. Partea bună este că te costă câțiva lei să o faci.

Este ieftină, economică și deosebit de bună pentru corpul nostru. Un alt avantaj este că se face foarte ușor în casă. Oricine o poate prepara.

Vei mânca multe zile din ea și, cu cât stă mai mult la marinat, cu atât devine mai gustoasă.

Cum se face salata de varză marinată – rețetă

Varza preparată după această rețetă este „ușor murată”. Forma de fermentare este pe bază de saramură.

Spre deosebire de varza murată tradițională, nu are acel miros neplăcut.

Ingrediente

  • 2 kg de varză
  • 2 morcovi mari

Ingrediente saramură:

  • 1 litru de apă
  • 2 linguri de sare
  • 150 ml de oțet de mere (9%)
  • 100 ml de ulei
  • 100 g de zahăr
  • 10-15 boabe de piper negru
  • 3 foi de dafin

Mod de preparare

Această varză se prepară și se ține într-un borcan mare din sticlă. Mai întâi pregătiți legumele. Spălați varza, curățați morcovii de coajă și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari, într-un lighean încăpător. Amestecați bine legumele rase și puneți-le în borcan.

Puneți o cratiță pe foc cu ingredientele pentru saramură, mai puțin oțetul. Aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, stingeți focul și adăugați oțetul. Amestecați bine.

Turnați saramura peste legumele din borcan, până sus. Înfiletați capacul. Când borcanul s-a răcit, introduceți-l în frigider. Poate fi consumată chiar din a doua zi.

Saramura va iniția procesul de fermentație a legumelor. Deci, pe măsură ce salata stă, ea va dezvolta probiotice și va deveni mai fragedă, mai bună la gust și mai sănătoasă.

Ce beneficii are salata de varză marinată

Varza marinată este un aliment funcțional cu multiple beneficii pentru organism.

Are o tonă de vitaminele C și K

Această salată de varză are o cantitate mare de vitamina C – de care avem multă nevoie, mai ales în sezonul de iarnă.

Vitamina C acționează în corp ca un antioxidant care protejează celulele de asaltul radicalilor liberi.

Este una din cele mai importante vitamine pentru corp, pe care trebuie să o luăm zilnic din dietă sau din suplimente.

Vitamina K este de asemenea abundentă în salata de varză. Această vitamină, menținută la niveluri normale, protejează împotriva osteoporozei și a cheagurilor sangvine.

Un bol mic din această salată de varză și morcov ne oferă 54% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 85% din DZR de vitamina K.

O sursă bogată de potasiu și fier

Potasiul este un mineral esențial pentru menținerea tensiunii arteriale la o valoare normală.

Fierul, pe de altă parte, asigură transportul oxigenului la celule.

Cel mai bun probiotic natural

Salata de varză marinată este un probiotic excelent, 100% natural și ieftin.

Fibrele și bacteriile bune din această salată sunt „aur pentru microbiomul nostru”, spune dr. Mihail.

Reglează tranzitul intestinal

Fibrele și probioticele din varza fermentată sprijină de asemenea digestia.

Speciile de Lactobacillus din varza murată îmbunătățesc tranzitul intestinal și sprijină flora microbiană bună a intestinului.

Alimentele fermentate în general previn sau repară disbioza intestinală care poate duce la inflamații.

Ajută la scăderea colesterolului

Fitosterolii și fibrele hidrosolubile din varză funcționează ca un scut împotriva absorbției colesterolului din intestin.

Dacă aveți probleme cu colesterolul și mâncați această salată zilnic o să observați o ușoară scădere a acestui colesterol direct pe analize”.

Iată cum, o salată atât de simplă ne poate aduce toate aceste beneficii pentru digestie, microbim, inimă, oase și colesterol.

O faci o singură dată pe săptămână, mănânci în fiecare zi din ea. La mine în casă e de nelipsit”.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Zeama de varză murată curăță grăsimea din ficat
Varza – antiinflamatorul omului sărac
Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Varza murată și moarea – leacuri din cămară pentru multe afecțiuni
Varza, broccoli, conopida – legume de toamnă care ne apără plămânii de infecții și cancer

Surse articol:

1. Doctor Mihail, Cea mai sănătoasă și ieftină salată din lume (rețeta completă): https://www.youtube.com/watch?v=borV6uA37pw&ab_channel=DoctorMihail
2. Sarah Garone, Kayli Anderson, 7 potential health benefits of cabbage, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-cabbage/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.