Varză murată călită cu bulion, de post – o mâncare tradițională cu care poți slăbi!
Varza murată călită era o delicatesă pe vremuri. Poate că mulți aveau pe masă această mâncare când locuiau la bunici sau cu părinții, mai ales în timpul posturilor.
Este o mâncare simplă, ușoară, săracă în calorii, care nu îngreunează stomacul. Dimpotrivă, are efect laxativ. Poate fi potrivită pentru curele de slăbire.
Cuprins
Varză murată călită de post, cu bulion – rețetă
Ingrediente
- 1 varză murată
- 1 ceapă
- 3-4 linguri de ulei
- 2 lingurițe de bulion sau pastă de tomate
- 1 linguriță de boia dulce
- sare și piper, după gust
- cimbru, busuioc sau alte condimente
Mod de preparare
Varza murată se spală bine cu apă rece. Se poate lăsa la desărat în apă 30-60 de minute înainte de a o folosi la mâncare. Stoarceți-o bine de apă și tocați-o mărunt.
Decojiți ceapa și tocați-o mărunt. Puneți-o la călit în uleiul încins câteva minute. Când s-a înmuiat, se adaugă varza și se călește și ea câteva minute.
Se pune apoi bulionul, sarea, piperul și condimentele. Adăugați și o ceșcuță de apă. Amestecați bine și puneți capacul.
Varza trebuie lăsată să fiarbă bine circa 1-2 ore, la foc potrivit. Stați cu ochii pe ea ca să nu scadă toată apa. Dacă nu mai are apă și necesită fierbere suplimentară, completați cu câte puțină apă.
Spre final se lasă fără capac, ca să scadă toată zeama și varza să se călească mai bine, pentru a se rumeni puțin.
Varza călită este o garnitură excelentă pentru orice fel principal. Poate fi servită cu diferite tipuri de carne, cârnați, afumături, inclusiv pește.
Merge cu orez sau piure, cu mămăliguță caldă sau pâine. Dacă vă place gustul picant, asezonați-o cu un ardei iute.
Cei care vor să slăbească o pot consuma simplă. Curele cu varză murată sau supă de varză sunt foarte eficiente, însă nu trebuie ținute mult timp.
1-2 zile pe săptămână (ex. zilele de post) se poate consuma doar varză, pentru curățarea corpului și reducerea excesului ponderal.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pe bază de varză pe care vi le recomand:
Salată pentru slăbit – din varză, morcov și măr
Colțunași ucraineni (Varenyky) – cu umplutură de cartofi, varză murată, brânză sau afine
Ciorbă lipovenească din varză și sfeclă
Plăcintă de post, cu varză și morcov – gustul copilăriei
Sursă rețetă: Rocsi, Varză murată călită, Bucătăraș.ro: https://www.bucataras.ro/retete/varza-murata-calita-40538.html