Probioticul săracului – varza murată are peste 20 de tulpini de probiotice
Unul din cei mai potenți probiotici naturali este varza murată. Studiile au arătat că acest preparat fermentat conține peste 20 de tulpini de bacterii bune.
Varza murată poate fi considerată un probiotic autohton, cu tradiție, ieftin și divers, incomparabil mai calitativ decât capsulele sintetice din farmacii.
Murărea și fermenturile sunt printre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor. Varza murată datează din secolul al 4-lea î.Hr. O găsim la popoarele europene, dar și la asiatici. Nu doar românii mănâncă varză murată, ci și americanii și germani.
Cuprins
Peste 20 de tulpini de bacterii bune în varza murată
În urma procesului de fermentație, varza dezvoltă o serie de microbi benefici. Cercetătorii au descoperit în preparatul final peste 20 de tulpini de bacterii bune, dintre care:
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus delbrueckii
- Lactobacillus sakei
- Lactobacillus curvatus
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus brevis
- Lactococcus lactis
- Enterobacteriaceae
- Bifidobacterium dentim
- Enetrococcus faecalis
- Staphylococcus epidermidis
- Weiseella confusa
- Leuconostoc
- Pediococcus
Acidul lactic din varza murată combate bacteriile infecțioase
În compoziția microbiană a verzei murate predomină speciile de Lactobacillus. Aceste bacterii au un potențial probiotic important.
În studiile in vitro, ele au demonstrat activitate antimicrobiană împotriva patogenilor infecțioși.
Izotiocianații din varză previn creșterea unor specii de bacterii patogene, precum E. coli, Clostridium difficile, Clostridium perfringens sau Campilobacter jenuni.
Testele pe șobolani au arătat că sucul de varză murată crește enzime detoxifiante importante din ficat și rinichi.
Unele bacterii de acid lactic din varza murată dau naștere la acid linoleic. Acest compus a dovedit efecte anti-carcinogenice și anti-aterosclerotice la animale.
Varza murată – sursă bună de compuși antioxidanți și antiinflamatori
Varza murată nu este doar un bun probiotic. Ea furnizează și alți compuși benefici sănătății. De exemplu, conține produși antioxidanți rezultați în urma descompunerii (kaempferol, isotiocianați, indol-3-carbinol, goitrină, alil cianidă, nitrili).
Acești compuși fitochimici au o puternică activitate antioxidantă. Ei protejează celulele corpului de daunele stresului oxidativ și au rol antiinflamator. Atenuează speciile de oxigen reactiv induse de citokine.
Benefică în inflamațiile digestive și intestin iritabil
Varza murată dă rezultate bune în tulburările intestinale funcționale. Este benefică în tratarea inflamațiilor tubului digestiv.
Un studiu clinic dublu-orb a arătat că acidul lactic din varza murată reduce semnificativ severitatea simptomelor de intestin iritabil. Participanții au consumat câte 75 g de varză murată pe zi, timp de 6 săptămâni.
Probioticul săracului
Varza murată este un probiotic pe care și-l poate permite oricine. Poate fi considerat „probioticul săracului”.
Chiar dacă este ieftin, valoarea sa nutrițională depășește orice supliment de probiotic. Compoziția microbiană din varza murată este extrem de diversă. Ea ajută la îmbogățirea florei intestinale.
Prin îmbunătățirea microbiomului se obține o sănătate intestinală și mentală mai bună, dar și o imunitate mai puternică.
Alimentele fermentate previn bolile cardio-metabolice
Alimentele fermentate sunt o componentă valoroasă a dietei umane de circa 10.000 de ani. Consumul lor intervine eficient în prevenirea bolilor.
Poate fi considerat o strategie non-invazivă de combatere a unor afecțiuni diverse, precum hipertensiune arterială, diabet, hiperlipidemie, stres oxidativ, inflamații sau tulburări cognitive diverse.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre varza murată și beneficiile acesteia:
Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Varza murată și moarea – leacuri din cămară pentru multe afecțiuni
Zeama de varză murată curăță grăsimea din ficat
Moarea sau sucul de varză murată – zeama de leac a bunicilor
Surse articol:
1. Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806. doi: 10.3390/nu11081806. PMID: 31387262; PMCID: PMC6723656.
2. Diez-Ozaeta I, Astiazaran OJ. Fermented foods: An update on evidence-based health benefits and future perspectives. Food Res Int. 2022 Jun;156:111133. doi: 10.1016/j.foodres.2022.111133. Epub 2022 Mar 15. PMID: 35651092.
3. Leeuwendaal NK, Stanton C, O’Toole PW, Beresford TP. Fermented Foods, Health and the Gut Microbiome. Nutrients. 2022 Apr 6;14(7):1527. doi: 10.3390/nu14071527. PMID: 35406140; PMCID: PMC9003261.