Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Alimentul cu cea mai mare cantitate de vitamina C nu este nici lămâia, nici ardeiul gras, nici pătrunjelul. Chiar dacă acestea sunt surse valoroase de vitamina C, campioană este varza murată.
O lămâie are în jur de 45 de mg de vitamina C. Un ardei gras are 90 de mg de vitamina C. Această doză acoperă necesarul zilnic recomandat de vitamina C.
Cuprins
Varza murată toate alimentele la capitolul vitamina C
90 de grame de varză crudă are doar 30 mg de vitamina C. Aceeași cantitate de varză murată are de 600 de ori mai multă, în jur de 700 mg.
Procesul de fermentare prin care trece varza îi ridică enorm de mult valoarea vitaminei C, dar și a altor nutrienți.
Citește și – Moarea sau sucul de varză murată – zeama de leac a bunicilor
Fermentarea dă verzei nu doar o savoare aparte, ci și un conținut nutrițional mai bogat și divers.
Varza murată este îmbogățită în mod natural cu proteine, vitamine (A, B, C și K), aminoacizi esențiali și acizi grași. Are o cantitate uriașă de acid lactic. Toate acestea la pachet cu puțin calorii (80 kcal/100 g).
Campioană la conținutul de probiotice
Fermentarea dă naștere la specii de bacterii benefice sănătății. În 100-140 de grame de varză murată se găsesc trilioane de probiotice. Este cel mai puternic probiotic natural și totodată cel mai ieftin, accesibil tuturor.
Dacă mănânci 450 g de varză murată ingerezi doza de bacterii prezentă în 8 flacoane cu câte 100 de capsule de probiotice. Comparați prețul verzei murate cu prețul unui tub cu probiotice din farmacii.
Murăturile – tonice imunitare naturale
Chiropracticianul Eric Berg spune că varza murată este un aliment de aur: „Are proprietăți incredibile de construire a imunității. Vă recomand să luați varză murată și să începeți să o includeți în dietă”.
Speciile de Lactobacillus susțin imunitatea înnăscută și adaptativă. Varza murată modulează microbiomul intestinal și imunitatea și atenuează inflamația sistemică.
Citește și – Varza murată cu turmeric – un tonic excelent pentru imunitate, inflamații, cancer
Din fericire, murăturile sunt preparate tradiționale la noi. Românii obișnuiesc să consume varză murată, castraveți murați, pătlăgele murate și alte murături, mai ales în perioada rece a anului.
Murarea este una din cele mai vechi forme de conservare a verzei. Varza murată era folosită ca sursă de hrană încă din secolul al 4-lea î.Hr.
Medicul grec al antichității menționează în scrierile sale că varza murată este un aliment sănătos și totodată un remediu.
Varza murată are activități antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene. Protejează ADN-ul de daunele stresului oxidativ.
Compușii bioactivi responsabili pentru beneficiile verzei sunt indol-3-carbinol, sulforafan, ascorbigen și isotiocianat de alil.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, Highest vitamin C on the planet: https://www.youtube.com/watch?v=Wj9tIVIRqSY&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Raak C, Ostermann T, Boehm K, Molsberger F. Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis. Glob Adv Health Med. 2014 Nov;3(6):12-8. doi: 10.7453/gahmj.2014.038. PMID: 25568828; PMCID: PMC4268643.
3. Shahbazi R, Sharifzad F, Bagheri R, Alsadi N, Yasavoli-Sharahi H, Matar C. Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Properties of Fermented Plant Foods. Nutrients. 2021 Apr 30;13(5):1516. doi: 10.3390/nu13051516. PMID: 33946303; PMCID: PMC8147091.