Varza murată și moarea – leacuri din cămară pentru multe afecțiuni

Varza murată și zeama de varză murată, cunoscută în popor și sub numele de „moare”, au beneficii extraordinare pentru sănătate.

Acest aliment savuros, care face mâncărurile grele mai ușor de digerat, este considerat un remediu valoros pentru diverse afecțiuni.

Varza murata si moarea - leacuri din camara

Varza murata si moarea – leacuri din camara: Timolina

Conservarea verzei prin fermentație datează din secolul al 4-lea î.Hr. Este una din cele mai vechi metode de conservare a legumelor.

Varza murată ca aliment medicinal

Hipocrate menționază varza murată în scrierile sale ca aliment medicinal. Pliniu al doilea nota că varza crește producția de lapte matern, limpezește vederea tulbure, reduce durerile de cap și mahmureala.

Varza murată era unul din principalele alimente folosite în călătoriile pe mare, datorită vitaminei C care combate scorbutul.

Ce beneficii ne oferă varza murată

Varza murată este deopotrivă nutritivă și detoxifiantă. Conține vitamine, minerale, fibre, antioxidanți, izotiocianați, probiotice și enzime.

Citește și – Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice 

Este bogată în vitamina C, vitamine B, vitamina A, vitamina K, vitamina B6 și acid lactic.

Probioticul naturii 

Varza murată îmbunătățește flora intestinală, digestia și starea generală de sănătate. Aceste beneficii se datorează conținutului de bacterii benefice rezultate în urma fermentării.

Varza murată este utilă în tratamentul cu antibiotice, în diareea provoacă de aceasta, dar și în constipație, gaze și balonare.

Prebioticele pe care le conține s-au dovedit valoroase și în sindromul colonului iritabil, boala Crohn sau colita ulcerativă.

Vitamina U – regăsită cu precădere în varza crudă și murată, are efecte antiulceroase. Aceasta dă efecte bune în ulcerele gastrointestinale.

Îmbunătățirea funcției intestinale înseamnă o digestie și o absorbție mai bună a nutrienților din alimente.

Reglator al florei intestinale și tonic imunitar

Refacerea sau îmbogățirea florei intestinale contribuie și la dobândirea unei rezistențe mai bune la infecții și boli. Varza murată și moarea reduc șansele dezvoltării de bacterii patogene, crescând producția de anticorpi și imunitatea.

Citește și – Moarea sau sucul de varză murată – zeama de leac a bunicilor

Dr. Laura Ene spune că varza murată este un preparat care poate reduce riscul de infecții urinare și răceli.

Bună pentru slăbit și reducerea stresului

Fiind un aliment sărac în calorii și bogat în fibre, varza murată ajută la slăbit. Varza murată crește sațietatea și reduce absorbția grăsimilor din alimente.

Iată unul din motivele pentru care românii obișnuiesc să mănânce varză murată cu fripturi și alte preparate grase.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al verzei murate este reducerea stresului. Alimentele fermentate influențează funcțiile creierului și starea de spirit prin intermediul probioticelor care afectează flora intestinală.

Microorganismele bune din intestin trimit semnale către creier. Probioticele au fost asociate cu reducerea stresului, anxietății, depresiei, autismului, tulburărilor obsesiv-compulsive și îmbunătățirea memoriei.

Scade colesterolul, protejează oasele

Varza murată contribuie la reducerea colesterolului și a depunerilor de calciu în artere.

Datorită conținutului de vitamina K, această legumă fermentată susține sănătatea oaselor. Este în mod deosebit recomandată femeilor în perioada de menopauză, care sunt predispuse la osteoporoză și fracturi. Ajută de asemenea la menținerea rezistenței părului și unghiilor.

Consumul de varză murată ajută corpul să se recupereze după abuzul de alcool (mahmureală) și să se hidrateze după un efort fizic intens sau prelungit.

Citește și – Cura cu varză murată pentru polipi pe colon, ulcer și formațiuni tumorale (rețeta călugărilor din Balcani) 

Moarea este o licoare tonică, ce înlătură starea de oboseală. Are proprietăți anticancerigene și antimicrobiene.

Precauții și contraindicații

Varza murată și zeama de varză trebuie consumate cu precauție de persoanele hipertensive, de cei care au interdicție la sare și de cei care iau medicamente pentru depresie, Parkinson sau anxietate.

Surse articol:

1. Dr. Laura Ene, Varză murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate, DOC: https://www.doc.ro/dieta-si-sport/varza-murata-si-zeama-de-varza-ce-beneficii-au-pentru-sanatate
2. Biaplant, Varza murată tratează constipația: https://www.biaplant.ro/articole/varza-murata-trateaza-constipatia.html
3. Raak C, Ostermann T, Boehm K, Molsberger F. Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis. Glob Adv Health Med. 2014 Nov;3(6):12-8. doi: 10.7453/gahmj.2014.038. PMID: 25568828; PMCID: PMC4268643.
4. Nielsen ES , Garnås E , Jensen KJ , Hansen LH , Olsen PS , Ritz C , Krych L , Nielsen DS. Lacto-fermented sauerkraut improves symptoms in IBS patients independent of product pasteurisation – a pilot study. Food Funct. 2018 Oct 17;9(10):5323-5335. doi: 10.1039/c8fo00968f. PMID: 30256365.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.