Moarea sau sucul de varză murată – zeama de leac a bunicilor

Zeama de varză murată este cunoscută în unele zone din țară sub numele de „moare”. Există chiar și o poveste pe această temă.

O femeie l-a dus pe soțul ei bolnav la doctor. În urma consultației, medicul constată starea gravă a bărbatului și exclamă un singur cuvânt „Moare!”

Moarea sau sucul de varza murata - zeama de leac a bunicilor

Moarea sau sucul de varza murata – zeama de leac a bunicilor: fishermansdaughter

Soția a înțeles că doctorul i-a spus că trebuie să îi dea bolnavului moare, adică zeama de la varză murată.

L-a dus acasă și a început să îi dea să bea moare. După o vreme, bărbatul și-a revenit. Femeia s-a gândit să meargă apoi la medic și să-i mulțumească pentru tratamentul prescris.

Acela a rămăs mirat de faptul că pacientul încă mai era în viață. Când l-a întrebat ce a făcut de s-a vindecat, acela a răpsuns că a făcut ce i-a spus, adică a băut moare.

Zeama de varză murată – leacul din cămară

Această istorioară are un sâmbure de adevăr. Varza murată are proprietăți vindecătoare și protectoare împotriva bolilor.

Citește și – Murăturile produc anticorpi care combat infecțiile – dr. Maria Pop

Conține cantități mari de vitamina C, un antioxidant puternic, esențial pentru piele, oase, țesutul cojunctiv și absorbția fierului.

Moarea este bogată în vitamine B, vitamina K, enzime și probiotice care susțin digestia și microbiomul intestinal. Flora intestinală are un rol crucial pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru imunitate.

Îmbunătățește flora intestinală și sănătatea generală

Persoanele cu o floră intestinală bogată se bucură de o sănătate mai robustă, de o protecție mai mare împotriva bolilor și inclusiv de o stare de spirit mai bună.

„Sănătatea intestinelor are o strânsă legătură cu creierul și cu starea noastră psihică”.

În timpul procesului de fermentație iau naștere bacterii prietenioase, precum acidul lactic. Acest probiotic natural îmbunătățește sănătatea intestinală și generală.

Citește și – Zeama de la murături – o licoare benefică sănătății (+ contraindicații)

Speciile de Lactobacilus, Lactococcus, Pediococcus, Enterococcus și Streptococcus pe care le cuprinde au fost asociate cu diverse beneficii:

→ protecție împotriva agenților infecțioși
→ efecte imunomodulatoare
→ efecte anti-alergenice
→ prevenirea obezității
→ efecte antioxidante
→ absorbția vitaminelor și mineralelor
→ combaterea anxietății

Colesterol, digestie, pierderea în greutate 

Moarea este benefică pentru cei care au valori crescute ale colesterolului. Ea contribuie la scăderea colesterolului LDL și la curățarea arterelor. Dacă însă aveți și hipertensiune arterială, nu consumați zeamă de varză murată în doze mari deoarece are multă sare.

Unele persoane beau suc de varză murată pentru a-și regla digestia și a scăpa de constipație. Și cei care vor să slăbească ar trebui să consume mai des moare.

Bacteriile bune pe care le conține susțin flora intestinală și o greutate corporală normală. Disbioza intestinală (perturbarea florei intestinale) a fost asociată deja în studii cu un risc mai mare de obezitate.

La fel ca borșul de tărâțe, zeama de varză murată fortifică organismul. Combate starea de oboseală și slăbiciune.

Contraindicații

Chiar dacă este un aliment și un remediu natural, zeama de varză murată are și unele contraindicații.

Din cauză că este concentrată în sodiu, poate dăuna pacienților hipertensivi sau cu afecțiuni renale. Țineți cont că o cană cu moare conține 2.083 mg de sodiu, adică 88% din doza zilnică recomandată.

Citește și – Varza – „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi

Asociația Americană a Inimii spune că persoanele cu hipertensiune arterială nu trebuie să depășească un aport de 1,500 mg de sare pe zi.

Datorită conținutului bogat în probiotice, varza murată poate provoca diaree sau dureri de stomac la unele persoane.

Surse articol:

1. Cecilia Caragea, Strategia mea de sănătate – zeama de varză murată (moarea) și sănătatea: https://www.facebook.com/watch/?v=569305961028172
2. Mathur H, Beresford TP, Cotter PD. Health Benefits of Lactic Acid Bacteria (LAB) Fermentates. Nutrients. 2020 Jun 4;12(6):1679. doi: 10.3390/nu12061679. PMID: 32512787; PMCID: PMC7352953.
3. Ashley Lal, Sauerkraut juice: benefits, uses and downsides, LIVING STRONG: https://www.livestrong.com/article/277346-what-are-the-benefits-of-sauerkraut-juice/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.