Varza – „doctorul casei”. Leacuri cu varză pe care trebuie să le știi

Articol documentat

Multe din leacurile cu varză practicate în vechime au rezistat în timp. Ele s-au transmis din generație în generație. Astfel că și astăzi oamenii le folosesc cu încredere și pot da mărturie despre eficiența lor.

Leacurile băbești funcționează aproape întotdeauna. Poate că nu în cazurile grave, însă în afecțiunile minore își fac mereu efectul.

Leacuri cu varza

Leacuri cu varza

Leacuri cu varză

Nu e „păcat” să ai o varză în casă și să nu știi cum să o folosești în scop medicinal? Îți prezentăm câteva din cele mai populare leacuri cu varză pe care le poți încerca în diferite situații.

Părintele Iov, cunoscut și sub numele de „rețetarul de la Neam”, are câteva leacuri mănăstirești pentru uz intern și extrn:

Ceai de varză

» Se fierb frunzele de varză în apă și zeama se bea sub formă de ceai pentru tuse și răgușeală.

Suc de varză

» Frunzele de varză se dau prin mașină, se storc, iar sucul crud se bea contra limbricilor la copii, câte 20-30 de grame odată.

Cataplasma cu varză

» Frunzele de varză curate se zdrobesc ușor. Cataplasma cu varză vindecă și alină numeroase afecțiuni. Se aplică pe răni vechi și ulcere varicoase, pe locurile afectate de junghiuri, dureri, nevralgii, încheieturi umflate.

Moarea de varză

» Zeama de varză murată (moarea) ajută la curățarea corpului. Se poate bea câte un pahar, dimineața. Moarea conține multă sare, de aceea este contraindicată la persoanele care suferă de hipertensiune arterială, boli de rinichi, boli de inimă, dropică, edeme, umflături, picioare umflate, scarlatină.

Mască de varză pentru față

» Pune 4 linguri de varză tăiată în blender. Adaugă un albuș de ou și mixează. Adaugă apoi 2 lingurițe de făină de orez (orez măcinat). Mixează din nou la viteză mare, până obții o pastă lipicioasă. Spală pielea fața înainte, apoi aplică masca pe față. Aplică pe față o pânză de tifon. După câteva minute, masează fața cu mișcări circulare preț de 2 minute. Apoi lasă masca să acționeze încă 15-20 de minute. La final, spală fața cu apă călduță și șterge-te cu un prosop curat. Varza conține multe vitamine și minerale care curăță și hrănesc totodată pielea.

Cataplasma cu varză

Probabil că cel mai cunoscut leac cu varză este cataplasma, care se poate folosi în diverse afecțiuni externe.

Cataplasma cu varza

Cataplasma cu varza: Freepik – www.freepik.com

» Varză pentru unghii încarnate

Varza trage puroiul afară din unghiile încarnate și elimină infecția. Frunzele se fixează cu un bandaj, apoi piciorul se încalță cu o șosetă. Se lasă să acționeze peste noapte. Procedeul se poate repeta mai multe seri la rând. Dimineața se pot face băi de picioare cu sare amară (săruri Epsom).

» Varză pentru picioare umflate

Frunzele de varză se pun în frigider. După ce s-au răcit, se înfășoară în jurul picioarelor umflate și se lasă să acționeze 30 de minute. În acest timp, picioarele se țin ridicate pe o pernă. Varza scoate afară excesul de lichid, reduce umflăturile și calmează durerea de picioare.

» Varză pentru dureri articulare

Desfă o frunză mare de varză, spal-o bine și bate-o puțin ca să lase zeama vindecătoare. Învelește frunza în folie de aluminiu și încălzește-o în cuptor preț de 2-3 minute, cât să se înmoaie. Aplică frunza caldă direct pe locul dureros și leag-o cu un tifon.

Lasă cataplasma cu varză să acționeze timp de o oră sau peste noapte (dacă vezi că nu îți irită pielea). Poți consuma varza și intern pentru reducerea inflamațiilor. Conține flavonoide și antocianini, compuși antioxidanți cu efecte antiinflamatoare. Varza are ca efect secundar scăderea în greutate.

» Sâni umflați după alăptare (angorjarea sânilor). Se aplică o cataplasmă cu frunze de varză reci. Reduce durerea și umflătura.

Atenție! În unele cazuri, cataplasma cu varză poate cauza iritații sau alergii la nivelul pielii. Dacă observi că apar inflamații și mâncărimi după aplicarea frunzelor, înlătura cataplasma și întrerupe de îndată acest tratament.

Citește și: Varza, un medicament „bun la toate” – dr. Ovidiu Bojor (utilizări interne și externe)

Surse bibliografice:

1. Jean Bardot, How to Apply Raw Cabbage Leaves for the Relief of Joint Pain, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/205430-how-to-apply-raw-cabbage-leaves-for-the-relief-of-joint-pain/
2. Melanie Aman, A ‘Cabbage Bandage’ Will Relieve Chronic Joint Pain Fast — And You Can Make Them at Home, Woman’s World Magazine: https://www.womansworld.com/posts/health/cabbage-leaves-for-inflammation-170241
3. Shreya Srivastava, Home Remedies of Cabbage, Farmizen: https://www.farmizen.com/home-remedies-cabbage/
4. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Varza, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, p. 157

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.