ZEAMA de MURĂTURI – o licoare benefică sănătății (+ contraindicații)

Murăturile și-au câștigat statutul de alimente sănătoase datorită faptului că sunt foarte bogate în probiotice. Aceste bacterii bune au fost asociate cu îmbunătățirea imunității și capacitatea de a preveni și chiar trata unele boli. Utilizarea lor datează din anul 2030 î.Hr.

Se spune că împăratul roman Iulius Cezar le dădea ostașilor săi să mănânce murături pentru a deveni mai puternici.

Zeamă de Murături - Beneficii

Zeamă de Murături – Beneficii

Zeama de la murături, cunoscută în popor și sub numele de „moare”, ar putea fi o licoare binefăcătoare organismului, datorită conținutului bogat în probiotice și minerale, precum calciu, magneziu și potasiu.

Cu toate acestea, trebuie menționat că zeama de la murături este foarte sărată și conține o cantitate mare de sare, care poate fi dăunătoare unor anumite persoane.

Murăturile cresc imunitatea

Se mai spune despre zeama de murături că îmbunătățește digestia și funcția sistemului imunitar, datorită conținutului de probiotice și antioxidanți. Trebuie menționat că doar murăturile obținute prin fermentare conțin bacterii bune, nu și cele preparate cu oțet.

Zeama de murături reduce crampele

Un studiu interesant din 2010, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat North Dakota a arătat că sucul de murături poate reduce aproape instant crampele musculare. Recuperarea survine cu 45% mai repede, și cu 39% mai repede decât în cazul apei.

Unele persoane sunt de asemenea convinse că zeama de murături ajută și la calmarea crampelor menstruale și a celor cauzate de exerciții fizice.

Unele surse sugerează că zeama de murături poate ameliora durerile de stomac, însă nu există dovezi științifice care să confirme această ipoteză. Nu încercați acest remediu dacă aveți ulcer gastric.

Leac pentru mahmureală și diabet

Moarea de varză și borșul crud de tărâțe sunt două din cele mai cunoscute leacuri pentru mahmureală. În general, băuturile sărate ajută în caz de mahmureală, deoarece determină organismul să ingereze mai multă apă.

Murăturile preparate cu oțet ar putea reduce nivelul zahărului din sânge. Nu consumați zeamă de murături în scop terapeutic dacă luați medicamente pentru diabet, fără să consultați medicul.

O altă utilizare populară a sucului de murături este împotriva arsurilor solare. Zeama se poate aplica direct pe piele, sub forma unei comprese.

Precauții și contraindicații

În ciuda acestor pretinse beneficii, murăturile și zeama de la murături nu pot fi consumate în siguranță de toate persoanele, din cauza nivelului mare de aciditate și de sare.

Murăturile nu sunt indicate persoanelor care:

– au sau au avut gută
– suferă de retenție de apă
– au contraindicații la sare
– au tensiune arterială mare
– suferă de indigestie

Consumat în cantități mari, zeama de murături poate cauza gaze, dureri de stomac sau diaree. Consumul mare de sare poate crește tensiunea arterială sau cauza retenție de apă, umflături și balonare.

____________________________________________________________________________________________

Surse articol:

https://authoritynutrition.com/drinking-pickle-juice
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21897224

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Aici nici murături nu sunt in afara de castraveți cu alt gust😄

    • se gasesc doamna si in germania noi am stat 2 ani an germania si am gasit .. sunt multe magazine turcesti si acolo au … wihelhaven .. bremen .. se gasesc .. suntem U. E .. SI AN FRANTA .. BELGIA .. . PESTE TOT ..

    • Am mâncat si eu așa-zisele murături Turcești fiind invitata la niste cunostinte si nu am găsit nici cea mai mica asemănare cu muraturile originale! Muraturile care se gasesc la turci sunt asa de acre de la oțet ca eu nu le suport si bineînțeles cine vrea, le mănâncă si pe alea. In explicația mea am vorbit de murături românești si anume cele in sare originale . Multzumesc pentru ajutorul dat, dar acum s- a clarificat ce caut!😄🙋🌺

  2. eu gasesc si varza murata..foi de vita .. rosi murate an borcane

  3. Ati uitat sa atentionati hipertensivii.
    Si pe cei cu gastrita hiperacida

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]