Murăturile produc anticorpi care combat infecțiile – dr. Maria Pop
De ce sunt benefice murăturile pentru sănătatea noastră?
Dr. Maria Pop, specialist în terapia cu plante, răspunde pe scurt la această întrebare.
Cuprins
Murăturile au beneficii digestive
Un prim beneficiu al consumului de murături se adresează sistemului gastrointestinal.
Prin probioticele și prebioticele pe care le conțin, murăturile ajută la reglarea microflorei intestinale.
Persoanele cu boli intestinale pot folosi murăturile ca remediu.
Ajută în toate tipurile de diaree – fie în cea infecțioasă, fie în cea cauzată de enterocolită, de antibiotice sau de infecțiile intraspitalicești.
Sunt recomandate și în colon iritabil, constipații, balonare, flatulență, inapetență sau apetit excesiv.
Un stimulent imunitar natural
Nu doar digestia este îmbunătățită în urma aportului de probiotice, ci și greutatea corporală și imunitatea.
Nu în mod întâmplător murăturile se pun și se consumă în anotimpul rece.
Aceasta este perioada în care organismul are o nevoie de o aprovizionare generoasă cu substanțe nutritive. Mai ales cu probiotice.
Aceste microorganisme benefice au o importanță deosebită pentru creșterea rezistenței organismului la boli.
„Murăturile sunt surse de antioxidanți. Stimulează sistemul imunitar mai ales în anotimpul rece, pentru că produc anticorpi care combat infecțiile”.
Previn gripa și virozele respiratorii
Fitoterapeutul susține că murăturile au proprietăți antigripale.
Pot fi consumate ca medicament în sezonul virozelor și gripei, care încep să apară odată cu răcirea vremii.
Probioticele au o acțiune binefăcătoare nu doar asupra sistemului digestiv și imunitar.
Îmbunătățesc dispoziția
Influențează inclusiv dispoziția. Prin efectele lor asupra sistemului nervos, ajută la reglarea apetitului și ameliorarea stărilor de depresie sau anxietate.
Murăturile furnizează vitamina C naturală în cantități mari. Conțin de asemenea vitamina A, vitamine B și vitamina K.
Între minerale și oligomente, se remarcă potasiul, calciul, fierul, seleniul și siliciu.
Acestea au un grad ridicat de asimilare în corp.
Scad riscul de cancer și hepatite
Moarea, sau zeama de varză murată ar putea fi utilă în prevenirea cârceilor.
Potrivit unui studiu efectuat de polonezi, femeile care consumă varză murată în cantități mari au un risc mai mic de cancer la sân și cancer de col uterin.
Cercetătorii germani au descoperit că gogonele murate inhibă dezvoltarea și înmulțirea virusurilor care provoacă hepatite. Mai cu seamă hepatita C.
Un studiu realizat de oameni de știință din Coreea de Sud a confirmat proprietățile citostatice ale murăturilor.
Acestea protejează împotriva cancerelor pulmonare și uterine.
Benefice în curele de slăbire, diabet, colesterol crescut
Cruciferele murate au beneficiile lor specifice. Varza murată și conopida murată sunt bogate în sulforafan.
Acest compus poate să oprească progresia bolilor neurodegenerative.
Varza murată ajută la curățarea corpului de toxine.
Dr. Maria Pop o recomandă în curele de slăbire deoarece nu are multe calorii.
Castraveții murați sunt buni pentru diabetici și pentru cei care au un nivel crescut de colesterol în sânge.
Precauții și contraindicații
Murăturile au beneficii care depășesc efectele secundare pe care le provoacă.
Există însă câteva restricții, pe care persoanele vizate probabil că le știu deja.
Murăturile trebuie servite cu moderație de cei cu hipertensiune arterială severă, retenție de apă, boli de rinichi sau diabet.
În funcție de gravitatea bolii, medicul poate interzice complet consumul de murături.
Din cauza cantității mari de sare pe care o au, murăturile favorizează reținerea apei în țesuturi.
Acest lucru poate să apară și la persoanele sănătoase.
De aceea este bine ca în ziua în care mâncați murături să creșteți aportul de apă.
Sursă articol: Plus TV Maramureș, Doctorul Naturii – efectele benefice ale murăturilor asupra organismului: https://www.youtube.com/watch?v=YODQlNIePOI&ab_channel=TLPlusMaramures