Zeama de varză murată taie îngrășarea, coboară glicemiile mari, dezintoxică ficatul și tractul intestinal
Studii ample, de cohortă, au arătat că un consum regulat de alimente fermentate contribuie la controlul greutășii și reducerea riscului de boli.
Dacă mănânci varză murată și alte murături naturale, riscul de diabet, afecțiuni cardiovasculare și cancer scade considerabil.
Mai mult decât atât, alimentele fermentate modifică în mod pozitiv flora intestinală. Un microbiom divers înseamnă o sănătate generală mai bună și o protecție mai mare împotriva îmbolnăvirilor.
Cuprins
Varza murată – medicamentul din cămară
Varza murata este probabil cel mai îndrăgit tip de murătură de la noi. O consumăm în perioada iernii, fie ca atare sau salată, fie în sarmale, fie sub formă de mâncare gătită.
Ajută la digerarea grăsimilor și proteinelor, de aceea este nelipsită de la mesele copioase de sărbători.
Este considerată de mulți nutriționiști un aliment cu virtuți de medicament. Conține o sumedenie de substanțe nutritive și farmacologice, de la vitamine și minerale, până la fibre, enzime, probiotice și antioxidanți.
Varza murată i-a apărat pe marinari de scorbut, datorită conținutului bogat în vitamina C.
Femeile care mănâncă des varză murată își fac un mare bine. Acest aliment le poate proteja de cancer de col uterin.
Nu doar varza murată este benefică sănătății, ci și zeama ei, care se numește în unele zone „moare” sau „suc de varză acră”.
Moarea de varză conține toți nutrienții din varza murată și plantele aromatice folosite. Are efecte digestive, remineralizante și tonice. Unii fac cure cu zeamă de varză pentru a slăbi.
Moarea de varză – în ce afecțiuni ajută
Următoarele recomandări sunt preluate dintr-un articol apărut într-un număr mai vehci al Revistei „Formula As”, din anul 2011.
Informațiile sunt la fel de valabile și azi. Varza murată a fost dintotdeauna sănătoasă și va rămâne așa, cu condiția să o preparăm singuri, în casă.
Murăturile din magazine nu sunt crude, nici naturale. Sunt pasteurizate și nu ne oferă aceleași beneficii.
Digestie lentă
Dacă aveți probleme cu mersul la toaletă, încercați să faceți o cură cu moare de varză. Aceasta va stimula secreția de salivă și sucuri gastrice. Vă va ajuta de asemenea să digerați mai bine mâncărurile grase și proteice.
Se ia câte ¼ pahar de zeamă de varză murată înainte și după fiecare masă. Pentru stimularea digestiei, este mai bună varza roșie decât varza albă.
Constipație
Foarte multe persoane se confruntă astăzi cu constipație. Dacă ați încercat numeroase remedii, mai rămâne să testați și moarea de varză. Aceasta are un efect laxativ natural, datorită fibrelor și mineralelor.
Stimulează procesele digestive și de eliminare și ajută la curățarea tractului digestiv de toxine. În unele sate, la sărbătorile de iarnă se bea multă zeamă de varză înainte și după masă, pentru a ajuta digerarea mâncărurilor grele.
Exces ponderal
Orice aliment care îmbunătățește digestia, este bun și pentru slăbit. Moarea de varză mai are însă un beneficiu aici: taie pofta de mâncare.
Există o condiție importantă care trebuie îndeplinită, anume să o consumați în cantități mari. Dacă veți bea zeama de varză murată în cantități mici, ea va avea un efect opus, adică va mări apetitul.
Doza recomanată pentru inhibarea apetitului este 2 pahare de moare, consumate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.
Glicemie mare
De regulă, persoanele care au exces ponderal au probleme și cu colesterolul sau glicemia.
Varza murată, servită sub formă de salată, ajută la încetinirea eliberării de zaharuri în sânge. Acest lucru înseamnă că previne vârfurile glicemice nedorite.
Ficat mărit
Varza murată poate fi utilă și în hepatomegalie (ficat mărit), care apare în mod special din cauza exceselor alimentare la mesele de sărbători.
Se recomandă câte 500 ml de moare de varză pe zi, consumată dimineața, pe nemâncate. Pe parcursul zilei se va administra și 1 litru de ceai de sunătoare.
Boli de ficat
Moarea de varză acționează benefic și în alte afecțiuni ale ficatului, precum hepatite. Ea conține cantități mari de sulforafan – un compus care stimulează producția de enzime implicate în procesele de detoxifiere.
Varza murată are de asemenea un rol hepatoprotector. Ea apără hepatocitele de leziunile produse de infecții sau agenți chimici.
În bolile hepatice se recomandă varza murată ca atare sau varza crudă, sub formă de salată. Se vor consuma câte 3 porții pe săptămână.
Oboseală fizică și mentală
Varza murată este un tonic fizic și psihic foarte bun, deoarece conține numeroși nutrienți. Este indicată celor care suferă de surmenaj fizic sau intelectual.
Ea tonifică sistemul nervos, precum și sistemul muscular. Combate oboseala și depresia psihică.
Se face o cură de 3 săptămâni cu salată de varză murată. Se consumă câte 125 g de salată la masa de prânz și la cină.
Infecții ale aparatului respirator
Varza murată este un din cele mai bune surse alimentare de vitamina C, dar prea puțin cunoscută. Vitamina C este esențială pentru întărirea imunității, mai ales în timpul iernii.
Conține de asemenea antioxidanți care protejează împotriva bolilor.
Pentru accelerarea procesului de vindecare a unei infecții respiratorii, se pot consuma câte 300-400 g de salată de varză murată pe zi.
Includeți varza murată în dieta de toate zilele dacă ați urmat un tratament cu antibiotice sintetice. Ea va ajuta la refacerea florei intestinale și a sistemului imunitar.
Cancer
Marii consumatori de varză murată – precum polonezii și olandezii – au rate mai mici de boli canceroase. Varza și legumele crucifere în general conțin compuși cu proprietăți anticancerigene și antitumorale puternice.
3-5 porții de varză pe săptămână pot reduce riscul de cancer mamar, cancer gastric, cancer de colon, cancer de piele, cancer de col uterin sau cancer de prostată. O porție înseamnă undeva la 200 g de varză murată, servită ca atare sau sub formă de salată.
Cine nu are voie să consume varză murată
Persoanele cu hipertensiune trebuie să lase varza murată la desărat în apă rece înainte de a o servi și să o consume în cantități moderate.
Este contraindicată celor care suferă de colită de fermentație. Aceștia pot încerca să consume varză murată călită (adică gătită).
Varza murată trebuie servită în cantități mici și de către persoanele cu hipertiroidie sau hipotiroidie.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Varza murată, super-alimentul intestinului
Zeama de varză murată curăță grăsimea din ficat
Varza murată și moarea – leacuri din cămară pentru multe afecțiuni
Varza murată are 700 mg vitamina C și trilioane de probiotice
Varza murată cu turmeric – un tonic excelent pentru imunitate, inflamații, cancer
Surse articol:
1. Wastyk HC, Fragiadakis GK, Perelman D, Dahan D, Merrill BD, Yu FB, Topf M, Gonzalez CG, Van Treuren W, Han S, Robinson JL, Elias JE, Sonnenburg ED, Gardner CD, Sonnenburg JL. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021 Aug 5;184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019. Epub 2021 Jul 12. PMID: 34256014; PMCID: PMC9020749.
2. Ilie Tudor, Medicamentul sărbătorilor: varza murată: http://arhiva.formula-as.ro/2012/1051/terapii-alternative-58/medicamentul-sarbatorilor-varza-murata-15941