Colărezi cu lapte fără zahăr – desertul ieftin al copilăriei

Ai mâncat vreodată colărezi cu lapte? Este unul din cele mai vechi și simple deserturi ale copilăriei.

Este dulce și foarte sățios. Oferă o senzație de confort, atât la copii, cât și la adulți.

Colarezi cu lapte (fara zahar)

Colarezi cu lapte (fara zahar)

În unele regiuni ale țării este cunoscut sub numele de „lapte cu colărezi“, în alte părți „lapte cu frecăței”.

Practic, este un lapte îngroșat cu făină.

Noi am folosit eritritol în loc de zahăr și a îndulcit foarte bine laptele. Am adăugat și puțin zahăr vanilat, care i-a dat o aromă deosebită.

Însă acesta poate fi înlocuit cu esență/extract de vanilie.

Colărezi cu lapte fără zahăr – rețetă

Ingrediente

• 1 litru de lapte gras
• 2-3 lingurițe de eritritol, stevia sau zahăr
• 1 pliculeț de zahăr vanilat (sau esență de vanilie)
• 160 g de făină
• 6 linguri de apă sau lapte rece
• 1 linguriță de coajă de lămâie rasă
• 1 praf de sare

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol. Adăugați sarea și amestecați.

Turnați apa și amestecați cu mâna. În câteva secunde veți obține niște cocoloașe care se numesc colărezi sau frecăței.

Frecați aluatul între palme pentru a mărunți mai bine cocoloașele.

Colarezi cu lapte

Colarezi cu lapte

Dacă nu vreți ca laptele să fie prea îngroșat, este indicat să cerneți colărezii. Dați-i prin sită și păstrați doar bucățile mari de frecăței.

Înșirați colărezii pe o hârtie sau pe o tavă. Lăsați-i câteva minute să se usuce.

Puneți laptele la fiert. Adăugați îndulcitorul și vanilia. Am pus și puțină coajă de lămâie rasă.

Când începe să clocotească, puneți colărezii.

Amestecați cu o lingură de lemn des.

Lăsați frecățeii să fiarbă circa 10 minute. Veți ști că sunt gata când au devenit moi și comestibili.

Stingeți focul. Puteți servi acești colărezi cu lapte imediat.

Colarezi cu lapte reteta

Colarezi cu lapte reteta

Sunt buni și calzi și reci. Dacă nu ați strecurat colărezii, laptele se îngroașă ca o budincă și este excelentă rece.

În cazul în care nu aveți lapte gras, ci un lapte degresat din comerț (1-3%), ar fi bine să folosiți și un ou la colărezi. Acesta se adaugă direct în făină. Ajustați cantitatea de apă.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete tradiționale:

Colțunași cu brânză – deliciul copilăriei
Cum se face chisălița – desertul țăranului român
Biscuiți de casă vanilați – biscuiții copilăriei

Sursă articol: Iuliana Sbîrnea, Rețeta de colărezi cu lapte ca la bunica: https://www.youtube.com/watch?v=5-y9g9Wp0OA&ab_channel=BucateAromate

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.