S-a tăiat frișca? Fă unt din ea – rețetă ingenioasă!

Omul din greșeli învață. Iar de multe ori, se întâmplă să învețe ceva cu totul neașteptat și util.

De exemplu, atunci când bați smânânta pentru frișcă și nu știi să te oprești la timp, riști să o strici.

S-a taiat frisca - fa unt din ea

S-a taiat frisca – fa unt din ea

În urma acestei pățanii, unii au descoperit că frișca tăiată se poate transforma ușor în unt.

Nu aruncați frișca tăiată!

Dacă te afli în situația aceasta, nu arunca totul la coșul de gunoi. Nu totul este pierdut. Mixează în continuare și veți obține un unt de toată frumusețea.

De obicei, smântâna pentru frișcă are un procent mare de grăsime. Din cauză că este foarte grasă, untul obținut din ea va fi pe măsură de calitativ.

Citește și – Maioneza rezistă în frigider câteva luni cu acest ingredient secret 

Dacă îți plac lactatele integrale și vrei să le faci în casă, salvează această metodă.

Este o variantă rapidă de a obține unt natural. Nu ai nevoie de lapte, nici de mult timp de așteptare.

Untul se obține în circa 5 minute.

Cum să faci unt din frișca tăiată

Frișca pe care o folosiți trebuie să fie de o calitate bună, obținută dintr-o smântână cu un procent ridicat de grăsime.

Ingrediente

• 1 cutie de frișcă lichidă

Metodă de lucru

Frișca trebuie să fie rece, de la frigider. Turnați conținutul cutiei într-un bol încăpător.

Luați mixerul și bateți frișca până se îngroașă.

Durează circa 2 minute.

Frisca

Frisca

În această fază, frișca este numai bună de folosit la deserturi (creme, decoruri, salate de fructe).

Pentru a obține unt, trebuie să continuați mixarea.

Treptat, frișca se va înmuia și se va topit.

Durează circa 5 minute să se formeze untul.

Pe măsură ce zerul se separă, compoziția va începe să lase apă și să stropească.

Acoperiți bolul cu o folie de plastic. Faceți o gaură în mijloc pentru a insera mixerul.

Astfel veți evita împroșcarea suprafețelor și obiectelor din jur.

Următorul pas este să spălați untul.

Colectați untul format în bol și mutați-l într-un alt vas cu apă rece.

Zerul rămas poate fi adăugat în diverse aluaturi.

Presați untul cu o paletă, pentru a-l spăla, apoi scurgeți apa. Procedați așa de câteva ori, până când apa rămâne curată.

Citește și – O lingură de apă repară ca prin minune maioneza sau icrele tăiate

Lăsați apoi blocul de unt să stea câteva minute în apă rece. Se pot pune și câteva cuburi de gheață.

Când s-a întărit puțin, scoateți bucata de unt din apă.

Înveliți-o într-o bucată de hârtie de copt.

Sau o puteți presa într-o formă/caserolă rotundă, dreptunghiulară etc.

lăsați-o să stea la frigider minim o oră.

Veți obține circa 150 g de unt.

Iată cum, mixând câteva minute în plus frișca poți obține un unt autentic, cu un gust bogat și o textură moale.

Nu este cea mai convenabilă metodă din punct de vedere al prețului.

Frișca lichidă, smântâna și untul au cam același preț.

Însă dacă puneți accent pe calitate, veți prefera să mâncați unt proaspăt, făcut în casă.

Surse articol:

1. Weltverborgen, Nu mai cumpăra unt, este mai ușor să-l faci singur: https://www.youtube.com/watch?v=GTzTVhov2jY&ab_channel=Weltverborgen
2. Mehmet Akif Cinar, Nu mai cumpărați unt – faceți unt în doar 5 minute: https://www.youtube.com/watch?v=vycjM497WWw&ab_channel=MehmetAkif%C3%87%C4%B1nar

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.