Aluatul magic pentru sărbători din 2 ingrediente pentru zeci de rețete
Știați că cele mai populare deserturi și gustări pentru sărbători pot fi preparate dintr-un singur aluat?
Nu vă gândiți la ceva sofisticat. Rețeta este mai simplă decât credeți. Nu este aluatul de foietaj, ci ceva asemănător, dar făcut în casă, din ingrediente sănătoase.

Aluatul magic pentru sarbatori: Marco Verch Professional Photographer / Cristian Bortes www.eyee
Simplu, rapid, ușor și foarte fraged. Seamănă cu aluatul de patiserie, doar că nu conține margarină, ulei de palmier sau alte grăsimi dăunătoare. Este, așadar, o alegere mai sănătoasă.
Aveți nevoie doar de 2 ingrediente și de 5 minute pentru a-l pregăti. Nu conține ou, nici lapte, unt, ulei, drojdie sau praf de copt.
Ingredientul cheie este mascarpone. Acest produs este foarte versatil. Poate fi considerată și brânză și unt și smântână. Mascarpone nu este bun doar pentru creme, ci și pentru aluaturi moi.
Din acest aluat „magic” puteți prepara diverse produse „de patiserie”, precum sărățele, pateuri, pogăcele, cornuri umplute, fursecuri, cornulețe cu rahat, coji pentru eclere sau savarine, melci și multe alte delicatese pentru Crăciun sau alte mase festive.
Nu aveți cum să dați greș cu acest aluat! Vă poate salva în multe situații. În p ajută să economisiți timp în bucătărie, ceea ce este extrem de important pentru orice gospodină care vrea să pregătească masa de sărbători cât mai repede și simplu.
Rețeta este recomandată de Iuliana Sbîrnea, autoarea site-ului Bucate Aromate.
Aluat magic din 2 ingrediente – rețetă
Pentru o 800 g de aluat din care rezultă 2 foi, aveți nevoie de:
Ingrediente
- 500 g de mascarpone
- 300 g de făină de patiserie
- 6 g de sare
Mod de preparare
Cerneți făina într-un bol. Adăugați sarea și amestecați bine. Adăugați apoi pur și simplu mascarpone.
Amestecați cu lingura la început, apoi frământați cu mâna. Durează câteva minute până când se formează un aluat legat și compact.
Următorul pas este să îl puneți într-o pungă sau folie și să-l dați la frigider.
Ideal ar fi să stea peste noapte. Dar se poate folosi după 30 de minute de stat la rece.
Pudra masa de lucru cu puțină făină. Întindeți-l cu sucitorul într-o foaie, apoi împăturiți-l ca un pachețele, în două, apoi în patru. Îndepărtați excesul de făină cu o pensulă de bucătărie.
Puneți pachetul de aluat în pungă și dați-l din nou la frigider pentru minim 30 de minute.
În această etapă, aluatul este gata de folosit. Se întinde foarte ușor. Este moale, elastic și modelabil.
Tăiați-l în formele dorite, în funcție de produsele pe care vreți să le obțineți.
Dacă faceți cornuri mari, tăiați-l în două, apoi în triunghiuri. Umpleți-le cu magiun și nucă, ciocolată, cremă de vanilie sau alte umpluturi. Rulați aluatul și formați cornuri.
Dacă vreți să faceți pateuri, decupați foaia de aluat în forme rotunde și așezați în centru telemea rasă. Uniți marginile ca pe un plic și sigilați-le bine.
Dacă vreți să faceți fursecuri, decupați foaia în forme rotunde mici, ungeți-le cu ou și așezați în centru un miez întreg de nucă, rahat, gem sau altceva.
Pentru sărățele, tăiați pur și simplu foaia cu un instrument zimțat special sau decupați-o cu o formă de covrigei. Presărați semințe de chimen, susan sau mac și puneți-le în tavă.
Ungeți preparatele cu ou bătut și lăsați-le pe geam afară sau la frigider câteva minute, să se răcească.
Băgați tava în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade Celsius. Se lasă la copt până devin rumene deasupra.
Durata de coacere este cuprinsă între 10 și 20 de minute. Sărățelele subțiri sunt gata în 10-15 minute. Așadar, fiți cu ochii pe ele.
O altă sugestie este să folosiți acest aluat ca foi pentru plăcinte sau bază pentru tarte – dulci sau sărate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:
Rețetă de pască din „3 linguri” – fragedă și suculentă, fără aluat
Cum se face aluatul filo în casă
Prăjitură delicată, cu cremă și aluat de foietaj
Pogăcele cu brânză de vaci și telemea, cu aluat fără drojdie și fără frământare
Sursă articol: Iuliana Sbîrnea, 2 Ingrediente și 5 minute, Bucate Aromate: https://www.youtube.com/watch?v=pp8PdEylhNk&ab_channel=BucateAromate