Tort de mere cu ovăz, nuci și stafide (fără zahăr)

Acest tort de mere cu ovăz, nuci și stafide este o alternativă mai sănătoasă la rețeta clasică. Nu conține făină de grâu, nici zahăr sau lactate.

Din aceste considerente desertul poate fi consumat și de cei cu diverse intoleranțe sau alergii alimentare (gluten, lactoză).

Tort de mere cu ovaz, nuci si stafide - fara zahar

Imagine sugestiva: Tort de mere cu ovaz, nuci si stafide, fara zahar: The Integer Club

Dacă aveți câteva mere, câteva ouă și fulgi de ovăz în casă, nu amânați rețeta! Este o prăjitură de casă simplă și satisfăcătoare pentru întreaga familie.

Tort de mere cu ovăz – rețetă

Ingrediente

• 200 g de fulgi de ovăz
• 4 mere
• 3-4 linguri de stevia sau eritritol
• 5 linguri de ulei
• 3 linguri de amidon
• 1 lingură de praf de copt
• 100 g de caise uscate
• 100 g de stafide sau merișoare
• 200 g de nuci
• 1 linguriță de scorțișoară
• 1 lingură de extract de vanilie
• 50 ml de coniac, lichior sau rom

Mod de preparare

Măcinați fulgii de ovăz prin robot sau râșnița electrică de cafea. Trebuie să-i transformați în făină. Puneți pulberea obținută într-un bol.

Într-un vas separat, spargeți ouăle. Adăugați îndulcitorul și extractul de vanilie și bateți cu telul până rezultă o compoziție albicioasă și spumoasă.

Turnați-o peste făina de ovăz și amestecați cu telul. Lăsați compoziția în repaus un sfert de oră pentru ca ovăzul să se umfle.

Între timp, tăiați mărunt fructele uscate. Nucile trebuie rumenite puțin și tocate și ele. Puneți-le într-un bol și turnați peste ele alcoolul. Lăsați-le 10 minute.

Între timp, curățați merele de coajă și tăiați-le felii subțiri. Presărați peste ele amidonul și amestecați ușor, fără să le rupeți.

Amestecați puțin în compoziția de ouă și ovăz. Incorporați uleiul. Puneți praful de copt și scorțișoara și omogenizați.

Tapetați o tavă rotundă cu hârtie de copt și ungeți-o cu ulei. Autoarea rețetei a folosit un inel culinar de 20 cm.

Turnați jumătate din compoziție în tavă și nivelați. Presărați jumătate din cantitatea de miez de nucă zdrobit pe toată suprafața.

Așezați jumătate din feliile de mere, pe toată suprafața, dându-le o formă de floare. Presărați deasupra fructele uscate înmuiate în alcool.

Turnați restul de aluat și distribuiți-l cu o paletă pentru a acoperi acopeind toată suprafața.

Deasupra puneți restul feliilor de mere, în același model de floare. Presărați restul de nuci și apăsați ușor cu paleta.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Coaceți prăjitura pentru o oră.

Este gata când nucile și marginile tortului s-au rumenit. Se taie după ce s-a răcit complet. Arată foarte bine.

Acest tort de mere cu ovăz este fraged și sfărâmicios. Este plin de fructe uscate, mere și nuci, fiecare cu aroma și textura ei.

Note și sugestii

Dacă nu aveți toate fructele uscate indicate în rețetă, puteți renunța la unele din ele.

De pildă, puteți folosi doar nuci și stafide, sau doar nuci, sau doar merișoare.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ovăz:

Tort dietetic cu blat din ovăz și cremă de iaurt (fără zahăr)
Tartă de pere cu blat din ovăz, fără zahăr
Tort de banane și ovăz – doar 3 ingrediente, fără zahăr!
Ruladă de cacao cu ovăz

Sursă articol: Rețete de Familie: Celebra prăjitură cu mere cu fulgi de ovăz: https://www.youtube.com/watch?v=yfqc-SLMomw&ab_channel=Familienrezepte

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.