Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu

Un înlocuitor excelent pentru pâinea albă și pufoasă pot fi aceste lipii din hrișcă.

Se prepară din 3 ingrediente: hrișcă, apă și sare, în tigaie. Nici că se poate mai simplu și mai rapid de atât!

Lipii din hrisca verde facute in tigaie – alternativă fabuloasăa la painea obisnuita

Imagine cu titlu sugestiv – lipii din hrisca: Heather

De ce ar vrea cineva să înlocuiască pâinea obișnuită? Deoarece este asociată cu probleme de intestinale, inflamații și multe alte necazuri.

De ce să înlocuiți pâinea obișnuită?

Nu doar cei cu intoleranță la gluten sau boala celiacă ar trebui să o evite.

Dr. Sten Eckberg spune că grâul din zilele noastre este un grâu modern, conceput de om.

Este modificat genetic. Este alterat, rafinat, prelucrat pentru creșterea producției și a profiturilor.

Aceste „îmbunătățiri” sunt în detrimentul sănătății noastre.

Mai multe despre efectele pâinii și grâului modern asupra organismului puteți citi în acest articol.

Revenind la subiectul acestui articol, lipiile din hrișcă pot fi un substitut sănătos al pâinii din făină de grâu.

Lipii din hrișcă verde – rețetă

Ingrediente

  • 500 g de hrișcă verde
  • 500 ml de apă
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Hrișca se găsește în comerț sub formă forme: crudă (are culoarea verde) și prăjită (are culoarea maro).

Cea verde este indicată dacă intenționați să o consumați crudă atare sau în preparate fără foc. De regulă se lasă la înmuiat și se poate consuma ca atare.

Cea maro este procesată, dar dacă o folosiți la gătit, nu este musai să optați pentru hrișcă verde.

Autoarea acestei rețete a utilizat hrișcă verde. Aceasta se găsește la magazinele naturiste, gen Plafar. O pungă de ½ kg costă în jur de 6-7 lei.

Haideți să vedem cum se prepară.

Spălați hrișca și lăsați-o la hidratat în apă peste noapte.

A doua zi se clătește și se pune într-un blender de viteză mare.

Se adaugă apa și sarea. Se mixează circa un minut, până când semințele de hrișcă se mărunțesc complet și se transformă într-o masă lichidă și albicioasă.

Compoziția nu trebuie să aibă deloc bucăți de hrișcă. Trebuie să fie foarte fină, la fel ca cea de clătite.

Cantitatea de apă se poate ajusta în funcție de cât de gros vreți să fie aluatul.

Nu este nevoie să turnați compoziția în alt vas.

Trageți vasul blenderului aproape de aragaz. Așezați o tigaie antiaderentă pe foc. Nu este necesar să folosiți ulei.

Când s-a încins, luați cu polonicul din compoziție și puneți-o în tigaie.

După ce puneți compoziția în tigaie, întindeți cu dosul polonicului compoziția pentru a-i da o clătită rotundă.

Lipia nu trebuie să fie foarte groasă, dar nici prea subțiere să se vadă tigaia prin ea.

Un polonic de compoziție este suficient pentru o lipie.

Focul trebuie lăsat la mic. Când marginile s-au ridicat ușor, puteți să o întoarceți pe partea cealaltă.

Sugestii de servire

Lipiile din hrișcă nu sunt la fel de dense și consistente precum cele din făină de grâu. Dimpotrivă, sunt mai subțiri și mai moi.

Au o textură suficient de elastică încât să le puteți rula.

Se pot umple cu compoziții sărate (gen shaorma) sau dulci (clătite cu gem, brânză, cremă de ciocolată, miere, banane etc).

Dacă vreți să o folosiți la tartine, lăsați-o să se coacă mai bine și să fie mai crocantă.

Tăiați-le apoi în patru și ungeți-le cu ce vreți (cu salată de vinete, fasole bătută).

Cantitatea de compoziție poate fi prea mare pentru o singură persoană. Dacă vă rămâne, păstrați-o în frigider, dar nu mai mult de 2-3 zile.

Astfel se pot pregăti proaspete înainte de masă.

Rețete similare

Lipii din linte crudă și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu

Lipii din semințe de in care pot înlocui pâinea din grâu

Pâine din hrișcă și semințe, fără frământare

Ce calități are hrișca și de ce merită consumată

Hrișca nu este o cereală. Este în realitate o sămânță.

De aceea nu are nici gluten, nici efecte devastatoare asupra intestinului, insulinei, greutății corporale sau altor markeri de boală.

Conține fibre, proteine, vitamine și minerale (mangan, cupru, magneziu, fier, fosfor).

Neavând mult acid fitic, ca alte cereale, mineralele din ea și din alte alimente ingerate se absorb foarte bine.

Este o sursă bună de antioxidanți și fitonutrienți, precum: rutină, quercetină, vitexină și D-chiro-inozitol.

Rutina este un polifenol care ameliorează nivelul tensiunii arteriale și al grăsimilor din sânge. Scade inflamația și riscul de cancer.

Quercetina are efecte antialergice, antioxidante, anticancerigene și cardioprotectoare.

D-chiro-inozitol este un carbohidrați solubil unic. Acesta scade zahărul din sânge și ajută la controlul diabetului.

Hrișca este benefică persoanelor cu intoleranță la gluten, boala celiacă, diabet, boli cardiovasculare, tulburări metabolice sau boli intestinale.

Surse articol:

1. Elena Dumitrescu, Lipii din hrișcă fără gluten: https://www.youtube.com/watch?v=t4Ce6HlfbMM&ab_channel=ElenaDumitrescu
2. Atli Arnarson, Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat#plant-compounds

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.