Cicoarea tratează digestia dificilă și constipațiile cronice

Cicoarea este una din cele mai bune plante pentru digestie. Ajută la curățarea sângelui, stomacului și ficatului.

Rădăcina sa este folosită de mii de ani ca aliment și medicament în diverse zone ale lumii.

Cicoarea trateaza digestia dificila si constipatiile cronice

Cicoarea trateaza digestia dificila si constipatiile cronice

Cicoarea – sursă de fibre și prebiotice

Cicoarea (Cichoryum intybus) se numără printre plantele cu cel mai mare conținut de fibre.

90% din greutatea sa uscată este constituită din fibre – inulină, pectină și celuloză.

Pe lângă inulină, alți compuși valoroși din cicoare sunt cumarinele, taninurile, flavonoidele monomerice, lactonii și compușii fenolici.

Conține de asemenea proteine, carbohidrați, vitamine și minerale.

Fiind înzestrată cu proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, anticancerigene, hepatoprotectoare, antioxidante, antivirale, antibacteriene și antifungice, poate combate diverse boli.

Astăzi este utilizată ca o sursă valoroasă de prebiotice și ca înlocuitor pentru cafea.

Citește și – Cafeaua de cicoare stimulează funcția cerebrală, crește concentrarea, înlătură oboseala fizică și nervoasă

Cicoarea – leac pentru tulburările, digestive, hepato-biliare și metabolice 

Datorită proprietăților sale stomahice, amare și colagoge, cicoarea stimulează funcțiile ficatului și ajută digestia.

Diverși autori o recomandă în acest domeniu.

Farmaciștii români Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu citează eficiența ei în constipația cronică, angiocolită și dischinezia biliară.

Biologul Eugen Giurgiu o prescrie în digestia dificilă și indigestie, atonie gastrică și digestivă, constipație, dureri de stomac, colici biliare, dispepsie, hepatite, tulburări metabolice, diabet și viermi intestinali.

Acesta face referire în una din cărțile sale la faptul că rădăcina de cicoare a fost aprobată ca remediu digestiv încă din anul 1990 de experții din cadrul Comisiei Europene a Germaniei.

Compușii săi activi măresc secrețiile biliare și gastrice și îmbunătățesc funcțiile digestive. Cicoarea reduce balonarea și atonia gastrică.

Mai mult decât atât, cicoarea este o sursă inedită de prebiotice. Aceste substanțe ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice în intestin (ex. speciile de Bifidus).

Acestea dau volum scaunului și favorizează evacuarea.

Cicoarea scade nivelul de zahăr din sânge și este foarte utilă în diabet.

Are totodată efecte duretice și depurative. Este utilizată din antichitate în curele de purificare a sângelui de toxine și deșeuri metabolice.

Citește și – Ceaiul de cicoare – excelent pentru purificarea ficatului și splinei

Moduri de utilizare

De la cicoare se pot folosi atât rădăcina, cât și frunzele și florile.

Mijloacele cele mai populare de administrare sunt decocturile, infuzia, pulberea și tinctura.

Cafeluța de cicoare este de asemenea un produs popular, mai ales în India. 90% din cafeaua consumată de indieni conține rădăcină de cicoare.

Rădăcina se recoltează toamna, în perioada septembrie-octombrie, iar părțile aeriene vara, în intervalul iulie-august.

Tratament cu decoct de cicoare

Se pun 2 lingurițe de rădăcină mărunțită la fiert cu 1 pahar (200 ml) de apă, timp de 5 minute.

Se strecoară și se bea cald, cu înghițituri rare, înainte de mese. Ajută în constipațiile severe și problemele biliare.

Tratament cu infuzie de cicoare

Infuzia se prepară din frunze și flori de cicoare. Se pun 2 lingurițe de plantă la infuzat într-o cană (250 ml) de apă clocotită.

Se lasă un sfert de oră, după care se filtrează.

Se beau 2-3 ceaiuri pe zi pentru remedierea constipației. Ajută și în durerile de stomac.

Citește și – Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras

Tratament cu pulbere de cicoare

Pulberea se obține din rădăcinile sau frunzele uscate. Acestea se dau prin râșnița electrică de cafea.

Nu se macină în cantități mari, deoarece pudrele își pierd repede proprietățile terapeutice.

Persoanele care au probleme cu digestia pot obține o ameliorare prin utilizarea acestei pulberi.

Eugen Giurgiu recomandă câte ½ linguriță de pulbere de rădăcină de cicoare, de 3 ori pe zi. Se poate consuma ca atare, sau amestecată cu apă, ceai sau suc.

Se administrează cu 15 minute înainte de masă.

Citește și – Extractul de cicoare scade pofta de dulce și senzația de foame

Surse articol:

1. Ifeoma Chinyelu Nwafor, Karabo Shale, and Matthew Chilaka Achilonu, Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement, Scientific World Journal. 2017; 2017: 7343928: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745685/
2. Waseem Rizvi, Mohd. Fayazuddin, Syed Shariq, Ompal Singh, Shagufta Moin, Kafil Akhtar, and Anil Kumar, Anti-inflammatory activity of roots of Cichorium intybus due to its inhibitory effect on various cytokines and antioxidant activity, Anc Sci Life. 2014 Jul-Sep; 34(1): 44–49: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4342649/
3. Marie-Luise Puhlmann and Willem M de Vos, Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybusL. Taproots, Adv Nutr. 2020 Jul; 11(4): 878–889: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7360457/
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Cicoarea, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 66
5. Eugen Giurgiu, Cicoarea, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecarea, Editura Meteor Press, 2019, pp. 50-57

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.